Már nem Rátgéber a szövetségi kapitány

Szerző: shLétrehozva: 2009. szeptember 10. 08:35
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége nem hosszabbítja meg a nő válogatott szövetségi kapitányának, Rátgéber Lászlónak a lejárt szerződését, így a népszerű, méltán elismert szakember távozik a nemzeti csapat éléről. Minderről Berényi János, az MKOSZ elnöke számolt be, hozzátéve, hogy a szakmai bizottság meghallgatta a korábbi pécsi edző beszámolóját, ám abban szakmai hibákat talált. Rátgéber utódja az MKB Euroleasing Sopron vezetőedzője, Székely Norbert lehet, akit a szövetség már fel is kért a kapitányi posztra.


Rátgéber László vitathatlanul a hazai kosárlabdázás egyik korszakos egyénisége, aki nemzetközi szinten is távolra repítette kis hazánk nevét. Ám van, ami neki sem jön össze. Ilyen volt például az idei Európa-bajnokság, amelyen nemzeti csapatunk a vezetésével leszerepelt, egy meccset sem tudott megnyerni. Úgy tűnik, a lányok túlságosan elfáradtak a felkészülési időszakban, amely tizenhárom mérkőzést ölelt fel.

„Ami a legfontosabb és az elsődleges tény, hogy Rátgéber Lászlónak lejárt a szerződése. A szakember elkészítette a beszámolóját, amelyet a szakmai bizottság meghallgatott és értékelte is azt. Bár személyi konzekvenciákat nem vont le a bizottság, ám szakmai hibákat talált benne. Ilyen hiba volt, például a túlerőltetett felkészülés, hiszen tizenhárom előmérkőzést játszottak a lányok. Néhány játékos csapatba építése sem sikerült. Itt Ujhelyi Petráról, Németh Bernadettről és Honti Katáról van szó elsősorban. No, és a legfontosabb, hogy a minimum elvárást sem sikerült teljesíteni az Eb-n, hiszen a tizenkettőbe nem tudtunk bekerülni" - nyilatkozta Berényi János.

Az elöljáró hozzátette, hogy az elnökség megköszönte Rátgéber Lászlónak a munkáját és sok sikert kívánt neki a Szpartak Moszkvánál. Az elnök szerint egyébként az is a korábbi pécsi szakember ellen szólt, hogy külföldre szólítja a szerződése, így a magyar bajnokságra valamelyest kevesebb rálátása van. Berényi János azt is elárulta, hogy a következő időszakban szeretnék megadni egy fiatal, tehetséges edzőnek a lehetőséget a bizonyításra.

„Az elnökség felkérte Székely Norbertet, a Sopron vezetőedzőjét a válogatott irányítására. Egy hónapon belül kell elkészítenie a szakmai koncepcióját, amelyről a szakmai bizottság dönt. Olimpiai ciklusban gondolkodunk, 2012-ig szeretnénk megbízni a válogatott irányításával. Beszéltem vele, és elmondta, nagy megtiszteltetés számára a felkérés. Úgy gondolom, hogy már letett valamit az asztalra, a Sopronnal Final Fourba jutott és magyar bajnoki címig vezette csapatát."