Lelombozta a vereség a kosarasok vezérét

Szerző: shLétrehozva: 2009. augusztus 2. 12:25
„Minden várakozásomat felülmúlta eddig a válogatott" - mondta honlapunknak Németh István, a magyar férfi kosárlabda-válogatott csapatkapitánya. A jelenleg klub nélküli játékos szerint még van mit csiszolni a játékon, és majd tétmérkőzésen derül ki igazán, mire képesek a fiatalabb játékosok. A rutinos irányító elmondta, nagyon lelombozta a franciák elleni vereség, hiszen megnyerhették volna a meccset. Nemzeti csapatunkra augusztus 5-20. között hat létfontosságú Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés vár az A-divízióban maradásért.


Régen nem látott, remek felkészülésen van túl a magyar férfi kosárválogatott. Mészáros Lajos szakmai igazgató csapata nemrégiben megnyerte a Pannon Kupát, majd egy pont híján legyőzte a klasszisokból álló francia csapatot is Párizsban. Németh István, az együttes rutinos kapitánya nem is számított ilyen remek eredményekre.

„Megmondom őszintén, eddig minden várakozásomat felülmúlta a válogatott szereplése. Persze ezek még csak felkészülési mérkőzések voltak, igazán majd az első tétmérkőzéseken derülhet ki, hogy mit tud ez a keret."

Annyit biztosan, hogy az öt NBA-s kosarassal felálló Franciaországot majdnem megverje a saját parkettjén. Kámán Tamásék 70-69-re kaptak ki a Tony Parkert nélkülöző galloktól, ám szégyenkezniük semmiképpen sem kell.

„Engem nagyon lelombozott ez az eredmény. Uraltuk az egész meccset, mégis kikaptunk. Végig vezettünk a találkozón, és nem sok kellett volna, hogy meglegyen a győzelem is" - mondta a szokásos maximalizmusával a jelenleg klub nélküli kapitány.

Természetesen még sok apróságot finomítani kell a fiatalokkal teletűzdelt együttes játékán. Mert a tűz, a lelkesedés, a tehetség vagy akár a most már szinte kifogástalan fizikai mutatók mellett nem árt taktikai téren is a legjobbra törekedni.

„Elsősorban a zóna elleni játékot kell még gyakorolnunk, hiszen erre még nem került sor. No, meg a speciális játékhelyzetekre is fel kell készülni. Most épp Szombathelyen vagyunk, még van pár napunk a szerdai, ukránok elleni meccsig" - folytatta Németh. 

A rutinos vezér egyébként elárulta, Achilles-ina rendben van, jót tett neki a pihenő, így semmi akadálya, hogy a pályán legyen az első meccsen. Emiatt a kisebb sérülése miatt nem játszott a Pannon Kupa utolsó, hollandok elleni összecsapásán.

Mészáros Lajos együttese augusztus 5-én szerdán játssza első Európa-bajnoki pótselejtezőjét Ukrajna ellen, majd háromnaponta következik a többi létfontosságú mérkőzés a csehek és az észtek ellen a visszavágókat is beleszámítva. A tét nem kicsi: az A-divízióban maradás!