Csapata előtt tiszteleg a sikeredző

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 18. 17:14
Egyre inkább kiegyenlítődnek az esélyek és maga a színvonal is a női kosárlabda-bajnokságban. Ezért is különösen nagy szó, hogy az MKB Euroleasing Sopron megnyerte idén a sorozatot. Úgy, hogy mellette az Euroligában is fantasztikusan szerepelt és bejutott a négyes döntőbe. Nem véletlen tehát, hogy Székely Norbertet választották meg az év edzőjének a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) voksolásán. A 35 éves szakember honlapunknak elmondta ez a díj a csapatot illeti meg, hiszen közösen harcolták ki ezeket az eredményeket.


- Bár ez egy egyéni díj, mégis az egész csapat és a stáb érdeme, hogy megkaphattam – vágott a közepébe Székely Norbert. - Mondhatni, ez egy közös eredmény, egy közös elismerés. Hiszen ahogy a pályán egy csapatként szerepelünk, úgy ezt is a játékosokkal, segítőimmel együtt értük el. Külön szeretném kiemelni Seres Évát, akinek a munkája nélkül nem tudtuk volna elérni ezeket a sikereket.

- Mire gondol vissza legszívesebben az elmúlt idény felemelő pillanatai közül ?

- Két dolgot emelnék ki. Az egyik természetesen a Final Four-szereplésünk, illetve az azt megelőző két Bourges elleni meccsünk, amelyek felejthetetlen emlékek. Szakmailag magas színvonalú meccsek voltak, remek érzés, hogy ezek után tudtunk bekerülni a legjobb négybe. A másik kiemelendő dolog természetesen a magyar bajnoki címünk volt.

- Meglepte, hogy ezúttal nem a pécsiekkel kellett csatázni az elsőségért?

- Őszintén szólva, én elsősorban a saját csapatommal foglalkoztam. Fűzy Ákos remek munkát végzett a Péccsel. Ezúttal mi voltunk az erősebbek, így alakult. De nem az én tisztem megítélni, hogy mi volt az oka a MiZo kiesésében.

- Melyik játékos jó teljesítménye lepte meg leginkább?

- Úgy gondolom, hogy ebben az évben voltunk a legegységesebbek. Volt olyan meccs, amikor Jelena Milovanovics, volt amikor Horti Dóra, volt amikor Honti Kata nyújtott kiemelkedőt. És még folytathatnám a sort. Szeretném kiemelni Eördögh Edit teljesítményét, aki egy számára szokatlan poszton is megállta a helyét. Szóval igazi csapatként játszottunk és ez a legfontosabb.

- A következő esztendőre is megmaradhat ez a csapategység? Hiszen két meghatározó ember távozott, igaz, két fiatal játékost igazoltak.

- Én úgy mondanám inkább, hogy öten érkeztek. Hiszen Maja Miljkovics és Varga Zsófia mellett három játékos a juniorok közül is velünk készül majd. Utóbbi azért is különösen fontos, mert egy felépített koncepció szerint, saját nevelésű kosarasokkal erősödünk. Miljkovicsról azt gondolom, hogy remekül illeszkedik majd a taktikánkba. Varga Zsófia pedig a legfontosabb igazolásunk, két ponton is bevethető, fontos szerepe lehet az együttesben. Sőt! Van egy hatodik új játékosunk is. Semsei Barbarára gondolok, aki sérülése miatt nagyon sokat kihagyott és most ismét alapemberként számíthatok majd rá, mégiscsak egy válogatott klasszisról van szó.

- Szóval, minimum az elmúlt idénybeli eredmények elvárhatók majd ismét önöktől...

- Nekem az a filozófiám, hogy mindig a következő találkozót kell megnyerni. A realitások talaján kell maradnunk, és ez nem jelent feltétlenül Final Four-szereplést. Szerintem az elmúlt évek egyik legjobb magyar bajnokságát láthatjuk majd a következő szezonban. Igaz, hogy tizenöt éve még volt nyolc-kilenc kiemelkedő együttes, ám nem szabad hasonlítgatni. Ettől függetlenül mindenképpen jót tesz a színvonalnak és a megítélésnek, hogy külföldről is hazajöttek magyar játékosok. A Szeged szerintem akár a bajnoki címet és a kupát is megnyerheti, míg a Győr ugyanerre még nem lesz képes, de mind játékban, mind a keretét tekintve erősödtek. Ráadásul a győriek otthon bárkire veszélyesek lehetnek, így nem lennék meglepve, ha szép eredményeket érnének el.

- Említette a megítélést és a színvonalat. A magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése nem feltétlenül javította az előbb említetteket. Mit gondol, mi volt az oka a korai kiesésnek?


- Ez egy közös probléma, amelyet meg kell majd oldani. Jó csapatról van szó, amelynek időt kell hagyni a kifutásra. Esélyt kell adni nekik.