Borzalmas hajrá, búcsúzott a Szeviép

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 18. 21:12
A zárónegyed első hat percében pontképtelen Szeviép-Szeged hazai pályán kikapott a Panioniosz elleni Európa Kupa mérkőzésén, és ezzel el is búcsúzott a nemzetközi porondtól. A Tisza-partiak támadójátéka súlytalan volt a sérülés miatt kiváló Almind nélkül.


 

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA KUPA:
SZEVIÉP-SZEGED – PANIONIOSZ (görög) 59–64 (15-14, 18-17, 15-15, 11-18)
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 300 néző. Vezette: Banica (román), Vukanovics (szerb)
SZEGED: Tomova 4, FÜRÉSZ E. 11/3, Németh B., Szakács 8/3, ZSERZSERUNOVA 17. Csere: Russai 11/3, Pusztai, Vincze 2, Almind 6. Vezetőedző: Donkó Orsolya.
PANIONIOSZ: Nero 11, Giannakopoulou 6, DELI 10/6, Papamichail 10, Chalivera 7/3. Csere: Vasileiou 8/3, Stavrakaki 10, Panagiotopoulou 2. Vezetőedző: Georgios Tsemperis.
Kipontozódott: Zserzserunova (a 40. percben)
Az eredmény alakulása: 6.p. 5-2, 8.p. 9-10, 15.p. 22-26, 18.p. 27-26, 25.p. 46-40, 29.p. 48-44, 34.p. 48-54, 29.p. 56-59.
Továbbjutott: a Panioniosz kettős győzelemmel, 117-111-es összesítéssel

A mindössze egypontos, 53-52-es idegenbeli vereség után kizárólag a továbbjutás lebegett a Szeviép-Szeged előtt a Panioniosz elleni EK visszavágón. A legjobb 16 közé jutásért megrendezett mérkőzés előtt óvatosan futottak ki a magyarok a pályára, hiszen Donkó Orsolya edző játékerőben a Győrhöz hasonlította a görögöket, a Rába-partiakat pedig csak szoros meccsen tudta legyőzni hazai pályán a Szeged. Az a Szeged, amely erősített az összecsapásra, hiszen a gárda 4-es számú mezében szurkolta végig a találkozót a megyeszékhely büszkesége, Vajda Attila olimpiai bajnok kenus.

 

A találkozó előtti hangulatra nem lehetett panasz, bár a jókedvet nem a 150 néző, hanem a görögök szakmai stábja szolgáltatta, akik ütemesen végigtapsolták csapatuk negyedórás bemelegítését. Ennek ellenére nem a vendégek, hanem a Laczi Editet térdsérülése miatt nélkülöző Szeviép kezdett jobban, a hatodik percben 5-2 állt az eredményjelzőn. Innentől kezdve nem is volt más dolga a Tisza-parti csapatnak, mint megtartani a továbbjutást jelentő különbséget, ami azért nem volt ilyen egyszerű, a negyed végére mindössze egy pontos fór maradt a hazaiaknál.

 

A második negyed elején már magabiztosabb volt a Szeged, Almind kosaraival 22-16-re is vezettek, ám itt megálltak a pontgyártásban, a görögök pedig zsinórban tíz pontot szereztek, így 22-26-nál Donkó Orsolya időt kért. Ez láthatóan helyre tette a vendéglátót, vissza is vették a vezetést, de az előny a nagyszünetre sem lett megnyugtató (33-31). Az első játékrészben a hazai oldalon Zserzserunova és Russai kilenc, a vendégeknél Stavrakaki nyolc ponttal volt a legeredményesebb.

 

A harmadik negyed egy szerencsétlen szituációval indult: Almind esett össze az ellenfél gyűrűje alatt (a légióst nem bántották), és a bal térde olyan súlyosan megsérült, hogy el is hagyta a pályát. Eleinte Almind nélkül is szórták a pontokat Fürészék, 46-40-nél megint közelinek tűnt a továbbjutás. Igen ám, de egy idő után feltűnt az amerikai hiánya, a görögök pedig nem hagyták elhúzni a magyar bajnokság bronzérmesét, és az utolsó tíz perc előtt csak a továbbjutáshoz minimálisan kellő két pont volt a hazaiak előnye.

 

A zárónegyed elején nagy bajba került a Szeged, Deli triplájával és Stavrakaki duplájával 51-48-ra a Panioniosz húzott el. Amikor pedig Vasileiou is szórt egy triplát, bizony mindenki a szívéhez kapott a csarnokban – ekkor hat perc alatt nyolc pont kellett volna a továbbjutáshoz. A Szeviép nagyon sok hibával játszott, a teljesen leblokkoló hazaiak első negyedbeli pontjait Zserzserunova hat és fél perc után szerezte, majd ugyanő duplából hozta vissza a meccsbe csapatát.

 

Az ukrán légiós mellett kizárólag Fürész volt ekkor a Szegedből a pályán, ám pontjaikkal csak tartani tudták a különbséget, így a borzalmas negyedik negyedbeli játéknak nem lehetett más az eredménye: a csoportmeccsek után a harmadik legjobb mérleggel továbbjutó Szeviép a 32 között búcsúzott az Európa Kupától. A Szeged „megúszott” egy hosszú utat, hiszen a Panioniosz ellenfele a legjobb 16 között a Mondeville-t kettős győzelemmel búcsúztató Dinamo Kurszk lesz.

EDZŐSZEMMEL:
Donkó Orsolya: - Védekezésben csak 15-20 másodpercig tudtunk koncentrálni a görög támadásoknál, sok kosarat kaptunk a dudaszó pillanatában. Csak Fürész küzdött úgy, ahogy megbeszéltük, néhányan pedig látványosan szabadulni akartak a labdától, amit nem értek.