Barátok csatáznak a kosárdöntőben

Szerző: shLétrehozva: 2010. április 15. 17:13
Két, egymást a részletekbe menően ismerő ellenfél találkozik egymással a női kosárlabda-bajnokság fináléjában. Két barát, két - magyar szinten - klasszis csapat vívja majd meg már-már szokásos párharcát. Az időközben női szövetségi kapitánnyá előlépett Székely Norbert vezette Sopron és a Rátgéber László emlékét egyre inkább elhomályosító Fűzy Ákos próbál meg egymásnak újat mutatni az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc során.


Egyértelműen könnyebb ágon menetelt a döntőbe a Sopron. A sárga-zöldeket - ahogy azt várni lehetett - sem a BSE, sem a Győr nem tudta megállítani. A Pécsnek már valamelyest nehezebb dolga volt a Szolnok és a tavalyi döntős Szeged ellen. Ám a baranyaiak így is továbbmentek. 

„Javítani akartunk a tavalyi vereséget követően, és ez sikerült. Ráadásul már biztosított a következő idénybeli Euroliga-szereplésünk, így ha lehet ezt mondani, teher nélkül léphetünk majd pályára a Sopron ellen. A financiális hátterünket így bebiztosítottuk, "csak" a bajnoki cím a tét. Azt hiszem, a pályán remekül válaszoltunk a Szeged elődöntőt megelőző hadjáratára" - értékelte az előző mérkőzéseket Fűzy Ákos. 

A MiZo-nak nem lesz könnyű dolga, hiszen két meghatározó játékosa is sérüléssel bajlódik. Kelly Mazzante ugye már korábban kidőlt, ő rá már nem számíthat az idén Fűzy Ákos. Nicole Ohlde-nak pedig izomsérülése van és jelenleg úgy néz ki, pénteken, az első meccsen még biztosan nem léphet pályára. 

„Bízom a lendületünkben, amit a soproniak felett aratott kupagyőzelmünk alapozott meg. Az ellenfél mellett szól viszont a hazai pálya és az egészséges keret. Hogy mennyit fejlődtünk tavaly óta? Játékosállományban mindenképpen, hosszabb lett a kispadunk. Másrészről pedig az elmúlt két évben végzett szisztematikus munka kezd beérni. A játékosok egyre inkább elfogadják az ötleteinket, a rendszert, amiben játszanak" - folytatta a Rátgéber László örökét átvevő szakember.

Jóbarátja, Székely Norbert hagyományos döntőre számít, ám várhatóan így is tud majd újat mutatni egymásnak a két fél. Még ha nem is sokat. „Az elmúlt évek két meghatározó együttese találkozik majd. Rendszerek, filozófiák csapnak majd össze, amelyeket a játékosok töltenek meg tartalommal. A kisebb momentumok dönthetnek, csak ezekkel tud újat mutatni egymásnak a két együttes. 

„Pécsett, a kupafináléban nyílt meccsen kaptunk ki, amelyet mi is megnyerhettünk volna. A tanulság, hogy a bajnoki döntőben megpróbáljuk már hamarabb megnyerni a találkozót. A Pécs ritmusban van, nekünk pedig a hazai pálya segíthet. A második-harmadik összecsapáson pedig már a frissesség számíthat" - mondta Székely Norbert, aki hozzátette, ugyan néhányan kisebb sérüléssel, betegséggel küszködnek, valószínűleg mindenkire számíthat majd a rivális ellen. 

„Érettebbek lettünk tavaly óta. Most nincs Final Four, ami egyrészről jó, hiszen több energiánk, erőnk marad, másrészről rossz, hiszen kisebb az önbizalmunk" - utalt a fiatal szakember a viszonylag korai kiesésre az Euroligából.

A két élcsapat idén eddig háromszor találkozott. A bajnokság alapszakaszában novemberben a baranyaiak diadalmaskodtak Sopronban, majd márciusban Honti Katáék arattak tizenöt pontos győzelmet Pécsett. A mérleget a kupadöntő billenti a MiZo felé, hiszen az Iványi Dalma által fémjelzett együttes 72-70-re, egy fantasztikus hajrát követően megnyerte a serleget. 

NŐI KOSÁRLABDA NB I:
MKB EUROLEASING SOPRON - MIZO PÉCS 2010 - péntek, 20:15, Sopron
A bajnoki döntő további programja: 
2. mérkőzés: április 20., kedd 18:45 (Pécs)
3. mérkőzés: április 23., péntek 18:30 (Sopron)
4. mérkőzés: április 27., kedd 18:45 (szükség esetén, Pécs)
5. mérkőzés: április 30., péntek 18:30 (Szükség esetén, Sopron)
A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.