All Star-gálával hangol a válogatott

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 18. 14:40
A nyíregyházi All Star-gálán mutatkozhat be a generációváltás előtt álló magyar férfi kosárlabda-válogatott. A március 28-i esemény az első felkészülési meccse lesz Mészáros Lajos legényeinek a nyári pótselejtezők előtt. A szerdai sajtótájékoztatón Berényi János, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke elmondta, valódi tavaszi kosárünnepre készül a sportág. A gála másnapján ugyanis következik a női Magyar Kupa-finálé Sopronban. Az elöljáró azt is elárulta, azon dolgoznak, hogy a nyár folyamán hazánkba hozzák a spanyol válogatottat egy barátságos meccs erejéig.


Az őszi botrányok és kellemetlenségek után végre ismét a labdáé, a kosárlabdáé a főszerep. Tavaszi kosárünnepet hirdetett meg ugyanis szerda délelőtti sajtótájékoztatóján a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ). All Star-gála, Magyar Kupa-döntő és Euroliga-finálé színesíti majd a programot március utolsó, illetve április első hetében. Ezúttal ugyan az Európa-bajnoki részvételt kiharcoló női válogatottról nem esett szó (nekik külön sajtóbeszélgetésük lesz), annál több a Mészáros Lajos vezette férfi csapatról.

 

Nem csak a szervezők és a főszereplők, de az újságírók is szép számmal jelentek meg az eseményen. Nem véletlenül, hiszen a szövetség elnökének, Berényi Jánosnak a szavait idézve, „tavaszi kosárünnepre készül a sportág”.

 

Időben húzós, ám annál izgalmasabb programoknak nézünk elébe. Elsőként mindjárt itt van a március 28-i All Star-gála Nyíregyházán, amelyen a női válogatott feszes beosztása miatt csak a férfiak szerepelnek majd. Az „ünnepnap” első felében az integráció és a tolerancia jegyében különböző ügyességi játékokat, dobóversenyeket tartanak. Ezután következik maga a gála, amelyen először az MKOSZ közéleti csapata méri össze erejét nyírségi kosaraslegendákkal.

 

Az est fénypontjaként pedig az NB I légiósai ellen bemutatkozhat az átalakuló férfi válogatott, amelynek előzetesen megadott bővebb keretében hét újonc játékos is szerepel. Mellettük pedig több rutinos játékos is bemutatkozhat, illetve visszatérhet a csapatba. Ilyen például a szombathelyi Kálmán László, vagy a debütálásra váró Bódi Ferenc is. Ami viszont rosszul érintheti az együttest, hogy Simon Balázs, az Albacomp irányítója lemondta a szereplést.

 

„Nincs mit tenni. Balázs fontos tagja volt a csapatnak, ám ő korrekt módon jelezte szándékát. El kell tehát fogadni a döntését. Megpróbáljuk majd pótolni őt. Erre akár képes lehet csapattársa, Hanga Ádám is” – nyilatkozta honlapunknak erre reflektálva Mészáros Lajos.

 

A szakmai igazgató elmondta, a cél az A-divízióban maradás az augusztus 5-20-a között sorra kerülő pótselejtezők során. Nem lesz könnyű ellenfél a cseh, az észt és az ukrán válogatott sem, ám ennek a négyesnek az első két helyen kell végezni a csoportban maradáshoz.

 

Kovács Attila
 
Mészáros Lajos, a férfi válogatott szakmai igazgatója 

 

„Eredményesség szempontjából válaszút előtt állunk. Generációváltást kell véghezvinnünk. A fiataloknak nagy szerepet szánunk, ám csak akkor remélhetünk sikert, ha ők be tudnak épülni a rutinosak közé – folytatta a szakember, aki új segítőkkel fog dolgozni idén Dzunics Braniszlav és Sabáli Balázs személyében. – Vissza kell állítanunk a válogatottság presztízsét. Én konzervatív ember vagyok, nem is tudok ennél nagyobb megtiszteltetést a sportban.” 

 

Visszatérve a jövő hétvégi programhoz, alig egy nappal az All Star-meccs után sem áll meg az élet. Másnap máris következik a nők Magyar Kupa fináléja egy újdonsült szponzor, a netrisk.hu támogatásával.

 

„Külön örülök, hogy az a négy csapat jutott be a legjobb négy közé, amely korábban vállalta a nemzetközi megmérettetéseket” – mondta el Török Zoltán, a finálét rendező MKB Sopron ügyvezetője. A négy döntőbe jutott csapat, a Sopron, a Pécs, a Győr és a Szeged.

 

A már tényként ismert események mellett Berényi János bejelentett egy valódi szenzációt is. Az elöljárót ugyanis meghívták Salamancába, ahol április elején a női Euroliga Final Fourt rendezik majd meg. Az elnök elmondta, nem csak meccset néz majd, egyenesen tárgyalni megy a spanyol szövetség elnökével. A közös téma pedig egy, a két válogatott közötti barátságos meccs a nyár folyamán. A mérkőzésnek két apropója is lehet. Az egyik Dávid Kornél elbúcsúztatása a nemzeti csapattól, a másik, hogy Hepp Ferenc születésének századik évét ünnepeljük idén. Tudni kell, hogy utóbbi volt az, aki kiadta az első kosárlabda-szabálykönyvet hazánkban.