Kohl: Doppingoltam, mindenkit átvertem

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 15. 23:25
Bernhard Kohl, az idei Tour de France összetett harmadik helyezettje, és hegyi trikósa a schwechati repülőtéren rögtönzött sajtótájékoztatón vallotta be, doppingszerek segítségével érte el sikereit. Egy párizsi doppinglabor kedden hozta nyilvánosságra, hogy a kerekes mintáiban harmadik generációs EPO (CERA) nyomait fedezték fel. Kohl lemond arról, hogy elvégezzék a B-próbákat is.


"Nem tudtam ellenállni a kísértésnek, mert a rám nehezedő nyomás, az eredménykényszer szinte elviselhetetlen volt. Csak egy ember vagyok, és mint sokan mások, egy különleges helyzetben elgyengültem" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján a könnyeivel küszködő, 26 éves kerekes.

 

Kohl azt is hozzátette, először nyúlt tiltott teljesítményfokozó szerekhez, és egy rémálommá változott az élete, amióta kiderült, hogy kimutathatóak a CERA nyomai a sportolók mintáiban. "Újra ugyanaz a Kohl szeretnék lenni, akit tiszteltek a barátai és a rajongói."

 

A versenyző pozitív tesztjének híre hétfőn látott napvilágot, ő azonban akkor még tagadta, hogy tiltott szerrel élt volna. A vizsgálat az eritropoetin (EPO) nevű vérdopping legújabb generációjaként említett CERA-t mutatta ki a sportoló szervezetében.

 

Kohlra - aki a Tour után igazolt a Gerolsteinertől a Silence Lotto csapatához, de a belga istálló már jelezte, hogy a doppingolás miatt nem tart igényt rá - kétéves eltiltás vár. Doppingolása hátteréről még nem árult el további részleteket a versenyző, de amennyiben megteszi ezt a Német Doppingellenes Ügynökségnek (NADA), akkor enyhébb büntetéssel is megúszhatja.