Hivatalos: Fisico lesz Kimi társa!

Szerző: shLétrehozva: 2009. szeptember 3. 16:05
Három jelölt közül választott a Ferrari, a csapat végül úgy döntött, Giancarlo Fisichella lesz a 2007-ben világbajnok Kimi Räikkönen társa a jövő héten sorra kerülő Olasz Nagydíjon, valamint az utána következő négy versenyen. A legutóbbi Formula-1-es hírek szerint a Hungaroringen súlyos sérülést szenvedő Felipe Massát Valenciában és Spában helyettesítő Luca Badoer mellett az összetettben tavaly negyedik Robert Kubica neve is szóba került a maranellói csapatnál.


„Giancarlo és menedzsmentje tegnap keresett meg azzal, hogy ajánlatot kaptak a Ferraritól – mondta Vijay Mallya, a Force India tulajdonosa. – Bármelyik olasz pilótának a régóta dédelgetett álom beteljesülését jelentheti egy ilyen megkeresés, Giancarlo sem jelentett kivételt. Senki sem állhat egy ilyen lehetőség útjába. Ráadásul a mostani megállapodás már hosszú távra is bebiztosítja Giancarlo jövőjét, inkorrekt lett volna, ha ezt veszélyeztetjük. Ráadásul Giancarlo rengeteget segített a Force Indiának”.

Arról még nem született döntés, ki váltja Fisichellát az indiai tulajdonú istállónál, de leginkább az eddigi tesztpilóta, a szintén olasz Vitantonio Liuzzi nevét emlegetik.

„Való igaz, mindig is ez volt az egyik legfőbb célom, Vijay pedig engedélyt adott arra, hogy ez valóra váljon. Remélem, hogy segíthettem a Force India fejlődésében, hogy a megfelelő útin haladva érhesse el a céljait. Most már versenyképes csapat, minden jót kívánok az istálló tagjainak” – szögezte le Fisico.

ELŐZMÉNY:

A brazil versenyző horrorisztikus balesete óta zajlik az össznépi találgatás: ki lenne a megfelelő helyettes? A Ferrari először a 2006-ban visszavonult hétszeres világbajnokra, Michael Schumacherre bökött, aki örömmel vállalta a feladatot. Néhány nap után azonban kiderült, februári motoros esése után a nyaka nem bírná az F-1-es megpróbáltatásokat, így a fenomén visszalépett.

Schumi után a Ferrari olasz tesztpilótája, Luca Badoer kapta meg a feladatot, de most már szinte mindenki azt mondja, akkor járt volna a legjobban, ha udvariasan nemet mond. Az Európai és a Belga Nagydíjon ugyanis borzalmasan szerepelt, egyik időmérőn és futamon sem előzött meg senkit. Lassú volt és mégis pontatlan, sőt megmosolyogtatóan naívan terelgette kocsiját. A vasárnapi verseny után aztán Badoer kijelentette, örömmel indulna Monzában, mert csukott szemmel is végigmenne az Autodromo Nazinalén, pontokat gyűjtene…

A 38 éves pilóta mellett a múlt hét óta Giancarlo Fisichella neve is szóba került Massa monzai helyetteseként. A Force India versenyzője szíves-örömest ülne a tűzpiros kocsiba, pályafutása megkoronázásaként tekintene a lehetőségre. Biztos, hogy az olasz szurkolók megőrülnének érte, ráadásul a múlt hétvégén szakmailag is nyomós érvvel nyomatékosította „szándékát”. Belgiumban megnyerte az időmérőt és második lett a futamon, erre az egész világ felkapta a fejét.

Robert Kubica sem számítana rossz döntésnek, esélyeit nagyban növeli, hogy csapata, a BMW-Sauber az év végén kivonul az F-1-ből, már most sincs igazán „ereje” ahhoz, hogy visszatartsa versenyzőjét. A krakkói klasszis pedig régóta az itáliai Formula-1-es rajongók egyik nagy kedvence, sokan látnák őt szívesen a Ferrariban.

A tavalyi Kanadai Nagydíj győztese is örömmel menne Maranellóba, hiszen pályafutása elején évekig versenyzett Olaszországban, megkedvelte az ottani mentalitást. Nem véletlen, hogy a tavalyi monzai futamon olasz díszítés is szerepelt a sisakján, ezzel köszönte meg az ország támogatását. Nem mellesleg 2006-ban az Autodromo Nazionalén volt először dobogós az F-1-ben, akkori harmadik helyét 2008-ban megismételte.