Villeneuve: Unalmas és nézhetetlen az F1

Szerző: shLétrehozva: 2011. július 5. 11:20
Elveszítette egyik régi és kitartó rajongóját a száguldó cirkusz! Az 1997-ben világbajnok Jacques Villeneuve ugyanis sokakkal ellentétben úgy érzi, a sportág mostanra elveszítette igazi arcát, a versenyek már keveseket hoznak lázba, sőt nem igazán érdemes már időt pazarolni Fernando Alonsóék „küzdelmére”.


Tény, az idei szezon elég egyoldalú, ennek nyilvánvaló oka, hogy a címvédő Sebastian Vettel szinte kisajátította magának az első helyet, az eddigi nyolcból csak két versenyt nem nyert meg. Persze a többiek kitartóan küzdenek, de egyelőre minimális sikerrel.

„Már egyáltalán nem nézem a versenyeket. Ez először fordul elő életemben” – kezdte a kanadai sportember.

Jacque Villeneuve a kilencvenes évek közepén üstökösként robbant az F1-be: első szezonjában második volt összetettben, majd 1997-ben világbajnok lett. Utána anyagi viták miatt 1999-től már nem a Williams alkalmazottja volt, de a BAR-csapatban csak küszködött, később a Renault-ban, a Sauberben és a BMW-Sauberben is messze járt korábbi sikereitől. Öt éve a Magyar Nagydíjra került ki akkori istállójának autójából, azóta semmilyen szerepet nem tölt be az F1-ben.

„Már felbosszantani sem tud a Formula-1: a futamok felénél egyszerűen elálmosodom, ásítani kezdek. Ez nagyon kemény …Sajnos mostanában az új szabályok miatt még csak védekezni sem tudnak a srácok. Láthatták, Michael Schumacher dobogót érdemelt volna Montrealban, de esélye sem volt a pozíciója megtartására. Nem hoz lázba, hogy az előzésekhez a DRS-rendszerre van szükség” – tette hozzá Villeneuve.

A kanadai versenyző szerint a mozgatható hátsó szárny elveszi a támadások igazi sportértékét.

„Jobban szeretem azt látni, amikor Lewis Hamilton rámenősen próbálkozik, időnként pedig könnyes vége lesz a támadásoknak. Ez legalább szórakoztató. De a DRS-rendszer miatti előzések csak elaltatnak. Szükségtelen és unalmas ez a technikai segítség, semmi köze az igazi autóversenyzéshez. Mi szükség van erre egy F1-es autón? Kiveszett az izgalom az előzéskből …”

Jacques Villeneuve szerint Hamilton idei vakmerőnek és veszélyesnek gondolt támadásai jelentik a sportág sava-borsát. A korábbi világbajnok nem is érti, miért kell állandóan megbüntetni a brit pilótát.

„Lewis nagyon agresszívan hajt, időről-időre nem gondolkodik, ekkor másoknak megy. De ezért nem kellene még változtatnia a stílusán, hiszen az az igazi autóversenyzés. Mindenki csatákat akar látni a pályán!”

A kanadai versenyző az utóbbi időben a NASCAR-ban próbálkozik, ezt pedig igazán szórakoztatónak találja.

„Eszembe juttatja, miért is lettem annak idején autóversenyző! Bepattansz a kocsidba, mész a magad módján és semmi sem állíthat meg, még a szabályok sem. Csodálatos! Ember az ember ellen csatázik, vadállat a vadállat ellen. Ez igazán nagyszerű: egyszerűen imádom2 – zárta mondandóját a mindig is szókimondó Jacques Villeneuve.