Van-e értelme Liuzziék indulásának?

Szerző: shLétrehozva: 2011. március 19. 14:59
Tizenegy csapat a lehetőségeihez mérten már felkészülten várja a Formula-1-es világbajnokság jövő heti ausztráliai szezonnyitóját, de lesz egy olyan istálló, amely mindhárom napot csak edzésnek tekinti majd. A HRT tavaly is ugyanezt „játszotta el”, így adódik a kérdés: van-e sportértéke egyáltalán annak, hogy Vitantonio Liuzzi és Narain Karthikeyan kigördül majd az Albert Park aszfaltcsíkjára?


 

Egy évvel ezelőtt az istálló autói az utolsó pillanatban készültek el, miután hetekkel a rajt előtt az akkor még Adrian Campos kezében lévő „cég” bedobta a törülközőt. A pénzügyi helyzet pozitív változása után a Camposból gyorsan Hispania Racing Team lett, az újonc pedig mindenféle teszt nélkül kezdte az idénynyitót Bahreinben. Most sem jobb a helyzet, az F111 kódjelű kocsit mindössze múlt pénteken tudták bemutatni, de a szezon előtti utolsó tesztnapot vámproblémák miatt kihagyta a csapat …

Utóbbi azt jelenti, hogy Liuzzi és Karthikeyan majd az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén kezdheti meg élesben az ismerkedést az idei kocsival. Furcsa és balesetveszélyes helyzet alakul ki, hiszen az olasz és az indiai pilóta sem tudhatja, mire számíthat.

„Természetesen csalódottak vagyunk, hogy még Barcelonában sem tudtunk tesztelni. De biztos vagyok abban, hogy jelentősen előreléptünk a tavalyi szezonhoz képest. Péntekig várnunk kell azonban arra, hogy valóban kiderüljön az autó képessége …” – mondta meglepő optimizmussal Karthikeyan.

A 34 éves versenyző már rajthoz állt 19 F1-es versenyen, sőt szerzett is öt pontot, 2005-ben az indianapolisi futamon. Igaz, akkor a Michelin-abroncsot használó csapatok bojkottja miatt mindössze hat pilóta vágott neki a felvezető kör után a nagydíj távjának.

„Az Albert Park ideális helyszín arra, hogy megkezdjük az ismerkedést az F111-gyel, hiszen nem tartozik a nehéz pályák közé. Egy új és még nem tökéletes autónál az a legfontosabb, hogy erősítsük a megbízhatóságát, mielőtt igazi teljesítményt várhatnánk el tőle. Már akkor elégedettek lehetnénk, ha mindketten célba érkeznénk Ausztráliában” – tette hozzá Karthikeyan.

Az indiai versenyző és társa, Liuzzi is reméli, a HRT rengeteg km-t tesz meg a három nap során, hasznos információkkal gazdagodik a mérnöki stáb. .Nem szeretnénk a földbe döngölni és keményen kritizálni a Hispaniát, de azért megjegyezzük: ezt a teszteken kellett volna megtennie, nem pedig mások szereplését veszélyeztetve az idénynyitón …