A mezőny felkészült az első Indiai GP-re

Létrehozva: 2011. október 27. 16:41
Sebastian Vettel és a Red Bull már minden címet besöpört, de az előttünk álló F1-es hétvége azért igazán izgalmas lehet! A mezőny ugyanis először látogat Indiába, a „debütálás” pedig mindig felfokozott várakozást jelent a pilóták és a szurkolók számára is. Most is ez a helyzet, még akkor is, ha egészen nyilvánvaló, a mezőny tagjai már csak kötelező feladatként tekintenek a szezon végére, fejben mindenki már 2012-ben jár. De talán éppen emiatt lehetnek kockázatosabb és bátrabb manőverek, senkit sem nyomaszt már az eredménykényszer.


 

AZ INDIAI NAGYDÍJ MŰSORA:
PÉNTEK:
1. szabadedzés: 06:30 ó
2. szabadedzés: 10:30 ó
SZOMBAT:
3. szabadedzés: 07:30 ó
időmérő edzés: 10:30
VASÁRNAP:
Futam: 10:30 ó - SH-ÉLŐ

 

NYILATKOZATOK AZ INDIAI NAGYDÍJ ELŐTT:

SEBASTIAN VETTEL (RED BULL-RENAULT, 1. HELY ÖSSZETETTBEN, 349 PONT):


„Az első indiai versenyelőtt már kipróbáltam a pályát, néhány kört megtettem a szimulátoron. Egyelőre annyit tudok, hogy egy kör hossza 5,14 km, és Noida ipari városi mintegy 50 percnyire van autóval Új-Delhitől…A pálya a lassú kanyarok és a nagyon gyors hosszú egyenesek keveréke. Olyan szintkülönbségek lesznek a pályán, mint Spában és Törökországban, ez még különlegesebbé teszi a feladatunkat. Azt várjuk, hogy ez lesz a szezon második leggyorsabb futama Monza után. Ez azt jelenti, hogy egy körön elérhetjük a 235 km/órás átlagsebességet. Így számos előzési lehetőség adódhat előttünk, ezért is várom már a versenyt. Mindig örülök annak, ha új pályát próbálhatunk ki!”

JENSON BUTTON (MCLAREN-MERCEDES, 2. HELY ÖSSZTEETTBEN, 222 PONT):

„Mindig érdekes és különleges élményt jelent, ha új pályával ismerkedünk meg. Persze gyorsan megtanuljunk a vonalvezetést, erre néhány kör elegendőnek bizonyul. Ilyenkor gyorsan javul a pálya tapadása, ez segít, de nagyon figyelnünk kell a bukkanókra és a rázókövekre is. Fontos, hogy gyorsan megtanuljuk a menekülő utak elhelyezkedését, a boxutca elrendezését. És mindezt hatalmas tempónál, 170 mérföld/órás átlagtempónál…A szimulátor alapján a pálya remek keveréke a lassú kanyaroknak és a gyors egyeneseknek. A kör eleje igencsak rázós, de a célegyenes előtti rész az igazán érdekes. Nagyon várom már a kör végén található dupla jobbos kanyart, amely igencsak egyedi. Olyan, mintha a kínai 13-as kanyart mixelték volna a koreai 11-es kanyarral. Fontos, hogy elősre jó benyomást tegyünk az indiai emberekben és mi is kiváló tapasztalatokkal gazdagodjunk.”

FERNANDO ALONSO (FERRARI, 3. HELY ÖSSZETETTBEN, 212 PONT):

„Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor megállapíthatjuk: az utolsó három versenyen jobban kell dolgoznunk, mint korábban, ha nyerni szeretnénk! Ez a következő szezon miatt is nagyon fontos, hiszen 2012-ben tényleg csak az első hely lesz az elfogadható. Már mindkét világbajnoki cím sorsa eldőlt, minden csapat a következő idényre figyel, nem csak a Ferrari. Ebben a szellemben kell várnunk az utolsó futamokat: ki kell élveznünk a hangulatát, persze ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell. Lehet, bizonyos dolgokat lazábban kezelünk majd, nem úgy, mint amikor még volt esély a világbajnoki címekre…Például az időmérőn többet kockáztathatunk, mint korábban. Az indiai pálya nagyon érdekesnek tűnik, főleg az utolsó szektor, amely remek tempót ígér. Bízom benne, hogy a valóságban még izgalmasabb a pálya, mint a szimulátoron!”

MARK WEBBER (RED BULL-RENAULT, 4. HELY ÖSSZETETTBEN, 209 PONT):

„Remek munkát végeztünk a szimulátoron, de a rázókövekről és más fontos dolgokról csak a helyszíni tapasztalatok után lesz világos képünk. Általában úgy érkezünk egy-egy új pályára, hogy 85 százalékosan más ismerjük a ránk váró feladatot. Mindig örömöt jelent, ha új helyszínre utazunk, most a szimulátoros próbák után úgy érezzük, kiváló pályán csatázunk majd. Még nem voltam soha Indiában, de biztosan nagyon meleg lesz, ez próbára teszi majd az abroncsokat. Az ország híres a csodálatos krikettjátékosairól, ez az első számú sportnak számít Indiában. Örömmel jönnék Indiába akkor is, ha az ausztrál krikettezők itt játszanak. Várom már az előttünk álló hétvégét!”

LEWIS HAMILTON (MCLAREN-MERCEDES, 5. HELY ÖSSZETETTBEN, 196 PONT):

„Főszponzorunknak köszönhetően már többször jártam Indiában. Legutóbb a Szingapúri Nagydíj után: igazán őrült kirándulás volt! Bangalore-ban tartottunk bemutatót: 5 ezer embert vártunk, 40 ezren jöttek el…Hihetetlenül jól éreztem magam! El sem hiszik, hogy az itteni emberek mennyire jól értenek a Formula-1-hez és nagyon várják már a versenyt. India is a sportőrült országok közé tartozik, persze legfőképpen a krikettet imádják. De ez érthető is, hiszen a krikettcsapat rendkívül sikeres. De úgy érzem, az indiai emberek a Formula-1-et is a szívükbe zárják. Az ország készen áll arra, hogy befogadjon egy teljesen új eseményt, egy nagyon érdekes és izgalmas versenyt. Remélem, hogy izgalmas futammal mutatkozunk be az országnak!”