Rácz Félix: Balzsaynak nehezebb lesz...

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 16. 14:15
Rácz Félix nem az az ember, aki kertelne, mellébeszélne. Eddig is és most, a SportHirado.hu megkeresésére is vállalta nem biztos, hogy mindenkinek tetsző véleményét. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, vajon mit gondol a sportág egykori magyarországi zászlóshajója: hol tart ma profi ökölvívásunk és persze miként értékeli a két nagyszerű világbajnokunkat, Erdei „Madár" Zsoltot, illetve Balzsay Károlyt.


- Mint szakértő, mit szól ahhoz, hogy a WBO-nál két világbajnokunk is van? Most nagyon örül, ugye?

- Hát hogyne örülnék, nagyon büszkék lehetünk a fiúkra. A WBO erős szervezet, náluk a csúcsra érni, nem mindennapi tett.

- Akkor feléledőben a magyar profiboksz?

- Jó lenne ezt mondani, de egyelőre nem tehetem. Van két világbajnokunk, ami megsüvegelendő, nagy presztízsértékkel bír. A baj csak az, hogy mindketten külföldön, esetükben Németországban élnek. Ettől még itthon nem megy el több gyerek bokszolni. Anno, amikor még én is tevékeny részt vállaltam a profi ökölvívásban, ez nem így volt. Vipera, Csonttörő, Csábi Betti, Miló Viki és a többiek itthon éltek, közöttünk. Találkozhattak a szurkolókkal, közönségtalálkozókon vehettek részt, szóval népszerűsíthették idehaza a sportágat. A hősök kézzel fogható közelségben voltak. Ma csupán a televízióban találkozhatunk sztárjainkkal. Kettős érzéseim vannak a dologgal kapcsolatban.

- Miért alakulhatott ki ez az állapot, és hogyan lehetne javítani a helyzeten?

- Itt van ugye az Universum Box Promotion, amelynél jól keresnek a srácok, az istállónak pedig egyáltalán nincs érdekében kincseiket hazaengedni. Miért is tennének ilyet? Sőt, a cél az, hogy mindkettejük nevét az Universumhoz, a német színekhez kössék. Eközben itthon állóvíz van. Talán soha nem volt még két ilyen bajnokunk egy olyen erős szervezetnél, mint a WBO. Valakinek életet kellene lehelnie a magyar profibokszba, fel kellene tűnnie egy újabb mecénásnak.

- Mint például Rácz Félix?

- Nem, én már nem szeretnék ezzel foglalkozni. Jólesik, hogy nincs hét, amikor ne kérdeznék ezt meg tőlem, a válaszom azonban mindig ugyanaz. Köszönöm, elég volt.

- Kicsit keserű szájízzel beszél a honi profibokszról. Azért nyugtasson meg, Madár és Balzsay Károly nincs rossz helyzetben. Ön szerint mi lesz velük?

- Semmi gond, jó helyen vannak ott, ahol. Én csak egy reális képet festettem az itthoni állapotokról. Amúgy egyikőjüket sem kell félteni, Madár egy ismert és elismert, életveszélyes bokszoló, Balzsay Karcsi pedig most is bizonyított. Egyébként nagyon örülök, hogy nyert, annyiszor volt már pechünk, itt volt az ideje, hogy egy magyart hozzanak ki győztesen egy ilyen szoros meccs után. Madár pedig kicsit igazságtalanul van a háttérben, de aki ismeri a menedzservilág kegyetlen törvényeit, tudja, miről beszélek.

- Hm. Komor világ, de mégis, van két bajnokunk. Meddig lehetnek még ők ketten a trónon?

- Madárt én nem féltem, nemcsak a ringen kívül, azon belül is egy roppant értelmes bokszolóról van szó. Sok van még benne, no, meg persze Karcsiban is. Ő szintén egy értelmes sztár, helyzete azonban kicsit más, mint Erdeié. A nagyközépsúly elég sűrű. A mezőny sokkal kiegyenlítettebb, a kis különbségek miatt dönthet akár a napi forma. Éppen ezért óriási, hogy most ő a legjobb. Remélhetőleg a helyzet még sokáig így marad. Ám érzésem szerint neki nehezebb dolga lesz, mint Madárnak. Én mindenesetre szívből szurkolok a srácoknak.