Ők a szeretet harcosai

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 2. 10:27
A partner – és nem ellenfél! - erejét kihasználva békét teremtenek a világegyetemben, a belső harmóniát a gyilkolás helyett építő jellegű konfliktuskezelésre fordítják. Ők nem rombolnak, ők a lelki egyensúly elérésére, a folyamatos fejlődésre törekszenek – ők a szeretet harcosai. Legalábbis Makó Ferenc, a Sport Templom méltán elismert 4. danos oktatója ezt állítja azokról, akik az aikidónak szentelték életüket.


- Nem szívesen szólnék be Önnek, a végén még kapnék egy fülest...

- Tulajdonképpen megtehetné, hiszen az aikido nem a pusztításról szól. Nem kell ehhez erősnek és agresszívnek lenni, még csak a betont sem kell átütni. Az aikido lényege nem az, hogy adjak egy pofont, sokkal inkább egy törekvés két ember harmóniájának meglelésére. Aki gyorsan és hatékonyan akarja megvédeni magát, az ne ide jöjjön.

- Ugye Steven Segal, a híres filmszínész is aikidózik? Mondjuk ő aztán jól ellátta az ellenségek baját.

- Valóban, ő is a másik energiáját használta fel, forgatta vissza. Egyébként ritka az olyan, aki nem japán lévén 6. danos mesternek mondhatja magát. Merthogy az aikido Japánból származik, amelynek „ai” szótagja a szeretetet és a harmóniát jelenti, a „ki” a belső erőt, míg a „do” az utat fémjelzi. Lefordítom: ne számold, ne nézd, hová jutottál, hanem maradj az úton és fejlődj folyamatosan. Keresd a lehetőségeket, a saját utadat. Ez olyan, mint az evés. Nem lehet csak úgy abbahagyni.

Kovács Attila
Makó Ferenc (szemben) fakardbemutatót tartott Fotó: Kovács Attila

- Ez a gondolat miként jelenik meg az edzések alatt?

- Lemodellezzük a különböző konfliktusokat, keressük a pozíciókat, a tréningeken kardokat, késeket és botokat is használunk. Persze csak fából. Az aikido óvatosan megtanít a fegyver és a másik ember tiszteletére. Az aikido dob, mint a dzsúdó, emellett szabad, mint a karate. Egyébként dzsúdóruhában vagyunk, ezt a későbbiekben a hakama váltja fel. Ez egy tradicionális szamurájruha, egy fekete szoknyaruha. Ha azt mondom, hozzám síelők is jártak, talán még érthetőbb minden. Számukra ugyanis a balansz, az egyensúly meglelése a legfontosabb. Ugyanakkor nem szeretném felpuhítani ezt az egészet, hiszen az aikido egy kőkemény harcművészeti ág.

- Ön mióta ismerője a lelki harmóniának?

- Hadd gondolkodjam egy picit. Azt hiszem 1986-ban kezdődött minden, akkor keveredtem véletlenül „rossz” társaságba. Kerültem a küzdősportokat, nekem túl durvának tűnt ez az egész. Majd a gimiben és a katonaságnál is ju jitsu-ztam. Eztán ismerkedtem meg egy sráccal, aki elhívott aikidózni. S jött a felismerés: ez az, amit kerestem! Így kezdődött.

Kovács Attila
Amikor a másik energiáját használjuk fel Fotó: Kovács Attila

- A Sport Templomban is tanít…

- Igen, egy tizenöt fős csoportom van, heti kétszer találkozunk esténként.

- Kell valamiféle előélet annak, aki le szeretne menni egy kicsit hajigálni a másikat?

- Nem baj, ha valaki kezdő, de persze, mint mindenhol másutt, az előzetes felkészülés előnyt jelenthet. Csak akard a fejlődést, hiszen nem a végcél a fontos, hanem a folyamatosság!

Bővebb információ: www.sporttemplom.hu

 

MAKÓ FERENC – aikido instruktori önéletrajz
1986-ban kezdett aikidózni, előtte Jiu Jitsu-t és karate-t gyakorolt néhány éven keresztül. Majd rövid kitérőt tett a Jodo (botvívás) és a Iaido (kardrántás) művészetek felé. Az aikidónak ugyanis mindkét fegyver szoros részét képezi. 1990-ben megalapította a BME Aikido klubbot, amit ma már korábbi tanítványai vezetnek. Majd 2000-ben a BKE-n is alapított egy klubbot, ami még szintén működik. A Butokuganban 2007-től oktat.
Első dan vizsgáját 1992-ben tette le Nobuyoshi Tamura sensei (8.dan) előtt. Utolsó vizsgája (4. Dan) 2006-ban Budapesten volt szintén Tamura Sensei előtt. Ma már tanítványai között is több 1-2-3-4 danos van. Klubjuk az Aikido Nemzetközi Szervezetéhez tartozik, Tamura Sensei közvetlenül a Honbu Dojo instruktora. Magyarországon a HBSE-BUDO egyesületbe tartoznak.

 

Kovács Attila
Kőkemény küzdősport az aikido Fotó: Kovács Attila