Obama csak elnök, nem Superman!

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 4. 18:17
A 2016-os olimpiára kandidáló madridi bizottság vezetője kijelentette, Barack Obama amerikai elnök személye nem lehet perdöntő tényező a pályázatok elbírálásakor. Jaime Lissavetzky sportminiszter ezzel alighanem csak a spanyol népet és saját magát nyugtathatja meg, az Egyesült Államok demokrata vezetője mégiscsak erőpozícióból tolhatja városa, Chicago szekerét. Madridon és Chicagón kívül még Rio de Janeiro és Tokió is bizakodhat, Baku, Doha és Prága már nincs versenyben.


 

„Barack Obama az amerikai elnök, de ettől még nem Superman! Nem hiszem, hogy ettől Chicago lenne a favorit – adott hangot véleményének a tréfás kedvében lévő Jaime Lissavetzky spanyol sportminiszter, a 2016-os olimpiára kandidáló madridi bizottság vezetője. – Tény és való, többet nyomhat a latban, mint elődje, George W. Bush. Obama tiszta lappal indul, Bush viszont az elmúlt években rengeteget ártott az egész világnak”

Madridon és Chicagón kívül Tokió és Rio de Janeiro van még versenyben a rendezési jogért, a pályázati anyagok leadási határideje február 12.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság október 2-án, Koppenhágában dönt. Chicago abban bízik, Obama az amerikai delegációval tart Dániába, s ha már elutazik, jelenlétével bebiztosítja a győzelmet.

Jaime Lissavetzky nyomatékosította, hogy a spanyol sportvilág számára az olimpiai rendezés mindennél fontosabb, még a 2018-as spanyol-portugál labdarúgó-vb pályázattal szemben is elsőbbséget élvez.

„Még akad bőven tennivalónk, de azért nem állunk rosszul. A munka háromnegyedét már elvégeztük. Vitathatatlan, hogy Madridnál alkalmasabb helyszínt keresve sem találhatna a NOB.”

Na persze, ezt bármelyik másik bizottság vezetője is mondhatja a megfelelő városnév behelyettesítésével. És mondja is. A hét pályázó közül még négy reménykedhet, Baku, Doha és Prága viszont idő előtt körön kívülre került.

Spanyolország 2016-ban másodszor rendezhetne olimpiát, 1992-ben Barcelona látta vendégül a világ élsportolóit.