Kaliforniai álom: Armstrong tizedik lett

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 15. 10:07
Lance Armstrong több, mint százezres tömeg előtt tért vissza az Egyesült Államokban közel négy év után országúti kerékpárversenyen Sacramentóban, méghozzá az Amgen Tour of California (Kaliforniai körverseny) szombati prológján. A hétszeres Tour de France-győztes alig több, mint négy másodperccel maradt el az élen végző svájci Fabian Cancellarától. A versenyt az állam kormányzója, a neves filmsztár Arnold Schwarzenegger is megtisztelte jelenlétével.


Az 1274 nap kihagyás után idén januárban Ausztráliában újra kerékpárra ülő Armstrong nagyszerű eredménnyel kezdett hazájában, az Egyesült Államok legfontosabb országúti kerékpáros viadalának számító Kaliforniai körversenyen.

Az Asztana klasszisa a 10. helyen vézett 4:37,17 perces időeredményével a verseny prológján, alig több, mint négy másodperccel elmaradva az első helytől. Armstrong nem is palástolta elégedettségét:. "A top 10 -ben akartam benne lenni, azt hiszem ezzel most teljes a boldogságom." Armstrong visszatérése óta először vehetett részt időfutamversenyen, amely köztudottan a legnagyobb specialitásai közé tartozik.

A Los Angeles Times beszámolója szerint százezernél is többen érkeztek, hogy láthassák Armstrongot, Landist, Bassót, Leipheimert, Cancellarát vagy éppen Hincapie-t versenyzés közben.

Az időfutamversenyben olimpiai bajnoki címvédő svájci Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) verhetetlen idővel, 4:32,90-el győzött, mögötte Armstrong csapattársa, az amerikai Levi Leipheimer végzett a mádodik helyen, és a Garmin-Chipotle csapat ásza, Dave Zabriskie a harmadikon.

Két másik nagy visszatérő is kitüntetett figyelmet kapott. Floyd Landis, a Tour de France 2006-os, sárga trikójától megfosztott győztese két éves eltiltás után ült újra nyeregbe, míg Armstrong egykori legnagyobb vetélytársa, az olasz Ivan Basso októberi visszatérése óta egyik legjelentősebb erőpróbáját teljesíti Kaliforniában, korábban ő is két évet hagyott ki tiltott szerek használata miatt. Landis a 90., Basso a 66. helyen zárt.

Armstrong egyébként ezúttal sem úszta meg a doppingellenőrzést, az idényben már 19-edszer kellett vérvizsgálatra mennie. Teljesen véletlenül esett rá a választás. Az amerikai örömmel konstatálta, hogy sok tízezer szurkoló előtt ért célba: "Mindenki nagyon izgatott, de senki sem éghet most olyan lázban, mint én."

A pódiumon Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger is feltűnt, együtt fényképeszkedett Armstronggal, Leipheimerrel és Cancellarával.