James Bondtól tanult az olimpikon

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 16. 08:56
Sporttörténelmi eseményként Ghána először képviseltetheti majd magát a téli olimpián Vancouverben, miután az afrikai országból elsőként Kwame Nkrumah-Acheampong lehetőséget kapott arra, hogy a 2010-es rangos viadalon műlesiklásban és óriásműlesiklásban is rajthoz álljon.


 

A Hóleopárd névre keresztelt, 33 éves sportoló nem ajándékba és a két szép szeméért kapta meg a lehetőséget, bár azt saját maga is elismerte: hazája nem éppen sportági nagyhatalom és 2002-ig még ő sem igen látott havat. Sőt, egyáltalán nem is látott.

Legalábbis az életben nem, hiszen a James Bond-filmekben az akcióhős rendszeresen rója a havas lejtőket – is –, így az első mozdulatokat a ghánai kiválóság az ottani szereplőktől leste el.

Kwame Nkrumah-Acheampongnak viszont aligha kell menekülni erdőn-bokron át az őt üldöző tucatnyi, géppisztolyos profi bérgyilkos elől – mint tette azt annyiszor Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan vagy legújabban Daniel Craig, bár utóbbi kicsit leragadt a brutális verekedéseknél és az autós üldözéseknél –, ellenfelekben viszont nem lesz hiány, és aligha akarja magát leégetni, hogy lesajnált, saját maga paródiájaként végezzen a viadalon.

Ghána első téli olimpikonja „szülőhazájától távol”, Skóciában született, de gyermekéveit már az afrikai őshazában töltötte. Hét évvel ezelőtt ismét nagy fordulat történt életében, tanulmányai folytatására visszatért Skóciába, ahol egy síkomplexumban vállalt kiegészítésképpen recepciós állást.

A James Bond-sorozaton szocializálódva ez a lehetőség adta, hogy saját maga is kipróbálja képességeit a síelés terén. Amiben aztán saját magát, de edzőit is meglepte. A szakemberek szerint ugyanis kifejezetten tehetséges versenyzőről van szó, akinek így gyorsan sikerült elsajátítani a technikai fortélyokat.

A többi meg innen némi gyakorlás és reklámozás kérdése. Kwame Nkrumah-Acheampong a napokban a Daily Telegraph-ban nyilatkozott…

De hittük volna, a pekingi olimpiai előtt, hogy egy togói kajak-kenus, név szerint Benjamin Boukpeti a rangos mezőnyben érmet szerez a viadalon – szlalom K1 – és a játékok harmadik legtöbbet interjúvolt sportolója lesz ezzel?

Ugye, hogy nem! Elmúlt már Ed a sas, és Moussambani az angolna ideje…