Elsőprő norvég és német fölény

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 14. 12:47
Szombaton a dél-koreai Pjongcsangban a női és férfi sprintversennyel kezdődött meg a sílövő világbajnokság. Előbbiben kettős német, utóbbiban négyes norvég siker született.


A hölgyeknél az aranyérmet az összetett Világkupában vezető Kati Wilhelm szerezte meg 21:11,1-es idő alatt, hibátlan lövészettel teljesítve a távot. Az ezüstérmes honfitársnője, Simona Hauswald lett tíz másodperccel elmaradva Wilhelm idejétől.

A bronzérmet az orosz Olga Zajceva szerezte meg, ami aztok után kelt némi meglepetést, hogy pénteken az orosz csapat három tagját, köztül az addigi Világkupa-éllovas Jurjevát, valamint az olimpiai bajnok Ahatovát eltiltották doppingolás miatt. Zajceva már 27 másodperccel volt gyengébb Wilhelmnél.

SÍLÖVŐ VB, NŐI SPRINT
1. Kati Wilhelm (német) 21,11,1 (0)
2. Simona Hauswald (német) +9,9 (1)
3. Olga Zajceva (orsz) +27,1 (0)

 

A férfiak versenyében a norvégok még a németek duplázását is felülmúlták, hiszen a dobogó mindhárom fokára egy viking állhatott fel, sőt még a negyedik is honfitársuk lett. Pedig a Világkupa éllovasa Emil Hegle Svendsen betegség miatt rajthoz sem állt.

Az aranyérmet az ötszörös olimpiai, s immár tizenegyszeres világbajnok (harmincadik vb-érmét szerezve) Ole Einar Björndalen nyakába akasztották, pedig két lövőhibát is vétett. Így is megelőzte az ugyancsak két büntetőkört futó, kétszeres sífutó világbajnok Lars Bergert, igaz csak 1,2 másodperccel.

A dobogó harmadik fokára a kétszeres olimpiai bajnok (1998-ban 20 km-en, 2002-ben pedig váltóban) Halvard Hanevold állhatott fel hibátlan lövőteljesítménnyel. De még mögötte is honfitársa, a fiatal Alexander Os végzett a negyedik helyen, aki az első lövészetében rontott egyet.

Négy magyar is rajthoz állt a versenyen: közülük a legjobban Gombos Károly szerepelt, aki négy lövőhibával a 96. lett. Tagscherer Imre hat büntetőkörrel 110., Cseke Csaba hárommal a 116., Gond Balázs öttel a 120., a célba érők közül az utolsó lett (hárman ugyanis feladták).

SÍLÖVŐ VB, FÉRFI SPRINT
1. Ole Einar Björndalen (norvég) 24:16,5 (2)
2. Lars Berger (norvég) +1,2 (2)
3. Halvard Hanevold (norvég) +12,5 (0)