Székely Kör, 1. etap: Pintér jó helyen

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 12. 09:41
Az Aegon Cycling Team és a magyar válogatott is ott volt tegnap az Europe Tour sorozatba tartozó UCI 2.2 kategóriás Székely Körverseny rajtjánál. Az augusztus 10. és 13. között zajló viadalon az olimpiai kvalifikációhoz fontos Europe Tour-ranglista pontokért is zajlik a küzdelem. A történtekről az Aegon beszámolóját olvashatjuk:


Szél, hatalmas tempó és kaotikus befutó jellemezte a Székely Körverseny első szakaszát, amelyen az AEGON Cycling Team legfiatalabb versenyzője Pintér Tamás az élcsoportban, legjobb magyarként 26. helyen végzett!

Csütörtök reggelre elállt az eső és felszáradt az aszfalt, azonban hideg szeles időjárás várta a versenyzőket Tusnádon. A rajtot követően azonnal elindultak a támadások, azonban a mezőny nem engedett el senkit. Az ötödik kilométer után kezdődött az első emelkedő, amelyen több csoport is próbált elszakadni, ám a lejtmenetben ismét összezárt a mezőny. A lejtmenet alján lévő éles balkanyarban idén is történt nagy bukás, ezúttal a Szebeni Körverseny győztese, Vladimir Koev szállt el a kanyarban. Annak ellenére, hogy a kerékpárja kettétört, törések és komolyabb sérülés nélkül megúszta a kalandot. A síkra érve a két ukrán kontinentális csapat (ISD-Lampre, KOLSS) állt előre és nem engedtek el senkit, bár egymást érték a támadások. Az AEGON Cycling Team versenyzői közül Vígh Zoltán és Verebélyi Viktor próbálkoztak szökéssel, de ezek sajnos nem jártak sikerrel. Az egyik frissítő résznél egy kisérőmotoros sajnálatos módon ütközött Cziráki Istvánnal és Lovassy Krisztiánnal (mindketten: magyar válogatott), Lovassy tovább tudott menni, Czirákinak azonban fel kellett adnia a viadalt. Az első részhajrá után befújt az oldaszél, a két ukrán csapat azonnal leugrott az út szélére, ezzel apró darabokra szakítva a mezőnyt, elől mindössze 25 ember maradt, közöttük Pintér Tamás.



A sepsiszentgyörgyi fordító után újra összeért a mezőny, egy kicsit megpihentek, mindenki frissített. Kézdivásárhely felé fordulva az ukránok lemásolták önmagukat, ritmusváltásuk hatására ezúttal 31-en maradtak elől, azt előnyük pillanatok alatt 1,5 percre nőtt. Ebben a csoportban ezúttal sajnos mindössze egyetlen magyar versenyző, Pintér Tamás maradt két magyar származású kollégájával: Dér Zsolttal és Kasza Gáborral (Serbian National Team). Ott volt azonban teljes sorral az ISD-Lampre és a Kolss gárdája is, a mai szakaszon végig ők irányították az eseményeket. Negyven kilométerrel a vége előtt, egy 9 fős csoportnak sikerült ellépnie, majd később még heten szakadtak el, az előnyük folyamatosan nőtt, az ISD-Lampre kontrollálta az üldözőcsoportot.



A befutó kissé kaotikusra sikeredett, miután a felvezető autó befordult a kordonok előtt, hogy ne zavarja a versenyzőket a sprinten, akik azonban utána fordultak, így a főtéren találták magukat, csak éppen az ellenkező irányból. Kilencen kilencféle módon próbálták megoldani a helyzetet, ez végül a görög bajnok Tamouridisnek (SP Tableware) sikerült, aki a virágágyáson átugratva elsőként ért át a célvonalon ezzel megnyerve a Székely Körverseny első szakaszát!

Az AEGON Cycling Team versenyzői közült Pintér Tamás az első üldöző csoportban a 26.,Pályi Csaba a főmezőnyben a 41., Molnár István 48., Kiss Gergely a 65. és Vígh Zoltán a 67. helyen értek célba.

Holnap a Székely Körverseny idei királyetapja következik, három heggyel, hegyi befutóval 180 kilométeres távon!

1.szakasz / Csikszereda-Csikszereda 187km, 43.36km/h
Nr. Név: csapat idő hátrány:
1 Tamouridis Ioannis SP Tableware 4:18:46  
2 Prevar Oleksandr KOLSS Cycling Team ai  
3 Popkov Vitaliy ISD-Lampre ai  
...        
26 Pintér Tamás AEGON Cycling Team 4:25:53 7\'07\"
41 Pályi Csaba AEGON Cycling Team 4:33:43 14\'57\"
48 Molnár István AEGON Cycling Team ai  
49 Werderits Ádám Magyar Válogatott ai  
50 Fejes Gábor Magyar Válogatott ai  
51 Simon Péter Magyar Válogatott ai  
58 Puskás Dávis Magyar Válogatott ai  
59 Lovassy Krisztián Magyar Válogatott ai  
60 Palotai Péter Magyar Válogatott ai  
65 Kiss Gergely AEGON Cycling Team ai  
67 Vigh Zoltán AEGON Cycling Team ai  
Összetett állása az 1. szakasz után:
Nr. Név: csapat idő hátrány:
1 Tamouridis Ioannis SP Tableware 4:18:46  
2 Prevar Oleksandr KOLSS Cycling Team 4:18:40 0\'04
3 Popkov Vitaliy ISD-Lampre 4:18:42 0\'06
...        
26 Pintér Tamás AEGON Cycling Team 4:25:53 7\'17\"
41 Pályi Csaba AEGON Cycling Team 4:33:43 15\'07\"
48 Molnár István AEGON Cycling Team ai  
49 Werderits Ádám Magyar Válogatott ai  
50 Fejes Gábor Magyar Válogatott ai  
51 Simon Péter Magyar Válogatott ai  
58 Puskás Dávis Magyar Válogatott ai  
59 Lovassy Krisztián Magyar Válogatott ai  
60 Palotai Péter Magyar Válogatott ai  
65 Kiss Gergely AEGON Cycling Team ai  
67 Vigh Zoltán AEGON Cycling Team ai