Szabadon igazolható Tour-győztes?

Létrehozva: 2014. december 5. 21:30
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) korábban már bejelentette, hogy felülvizsgálják a Tour de France címvédője, Vincenzo Nibali csapatának WorldTour licencét, a minap az első körben kiadott listán pedig nem szerepel a kazah Astana Team - írja a bikemag.hu.


Idén összesen öten buktak meg, ketten (Maxim és Valentin Iglinszkij) az első osztályú Asztanából, illetve hárman a kontinentális (harmadosztályú) fiókcsapatból, ráadásul nem ilyen-olyan származékokkal, hanem valódi „keménydrogokkal” EPO-val és szteroidokkal. A csapat első számú vezetője, az olimpiai bajnok Alexander Vinokurov korrupciós ügye is tart még, vagyis a licenc elbírálásánál figyelembe veendő „etikai kritériumoknak” nem felelt meg első körben a kazah gárda.

A licencek felülvizsgálatakor a francia Europcar került még bajba, náluk az anyagi feltételek nem teljesültek, a dokumentációban hiányzott a működési költségek fedezetének öt százaléka. A két profi gárdáknak december 10-éig van idejük, hogy mentsék a helyzetet, ekkor dönt az UCI második körben a licencekről. Egyértelmű, hogy a franciák oldhatják meg könnyebben a problémát, hiszen csak az anyagi feltételeket kell teljesíteni.

Az Asztana részéről a bukott Iglinszkij-testvéreket és a kontinentális csapatot felfüggesztették, de ettől még kimondhatja az UCI, hogy nem felelnek meg az etikai kritériumoknak, ahogy ezt két évvel korábban az oroz Katyusánál már megtették. Ebben az esetben az Astana is a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhat, ha Lausanne-ban sem találnak jogorvoslatot, visszasorolódnak a másodosztályba, versenyzőik pedig – köztük a Tour-győztes Vincenzo Nibali – szabadon igazolható státuszba kerül.

Címkék: vincenzo_nibali