Stubán Ferenc értékel a "horror" után

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 24. 11:37
A háromnapos – „horrorfilmbe illő” – hegymászás után és a hegyi kronó előtt Stubán Ferenc, a magyar országúti szövetségi kapitány értékeli a Giro d’Italián történteket:


Eléggé leegyszerűsödött a Giro d’Italia az összetett szempontjából, Alberto Contadortól csak erőszakos bűncselekmény árán vehetik el a győzelmet, vagy ha valamilyen nagy balszerencse éri. A világ legjobb GT-menője, 28 éves korára a hatodik GT-győzelmét szerezheti, Armstrong ekkor még 0-nál járt.

Ő lehet az első, aki megdönti Eddy Merckcx rekordját, aki 11 GT-t számlált 5 Tourral, 5 Giróval és 1 Vueltával. De továbbmegyek, valóban reálisnak látszik, hogy elérje azt, ami még senkinek sem sikerült, egy éven belül megnyerni a három nagy körversenyt, ha hagyják, akár már idén is. A klasszisára jellemző, hogy formában tud lenni májusban, júliusban és szeptemberre is, ráadásul közben még egynaposokon és más versenyeken is jól tud teljesíteni.

Éppen ezért nem értem azokat, akik Vincenzo Nibalit kritizálják, mert nagyon jól felkészült a Giróra és magához képest ismét fejlődött, de Contadorral szemben nem lehet most mit tenni. Úgy gondolom, a dobogó Nibali és Scarponi között dől majd el, de még Mencsov is fog felfelé araszolni a végéig az összetettben. Nem szabad még elfelejteni, hogy végig a hegyekben halad még a verseny, a szombati nap ismét brutális lesz és van még egy időfutam, sok változás történhet a top 10-ben. Kreuziger sem csalódás, neki ez az első GT-je, mint leader, teljesen más így versenyezni, azt figyelni, hogy mikor kell tartalékolni, nem pedig teljes gázzal menni a csapatért. Fiatal, 25 éves ehhez képest nagyon jól teljesít.

A Saxo Banknak keményen kell majd dolgozni Contadorért, különösen azért, mert a nagy csapatoknak még hiányzik a győzelem, A Liquigas és a Lampre sem nyert még a hegyekben, odateszik majd magukat, nem fognak olyan könnyen elengedni akármilyen szökevénycsoportot, mint egyébként a Giro 3. hetében.

Reuters
  Fotó: Reuters

Akik meglepetést okoztak: John Gadret mindenképpen, ő jó lehet a mai időfutamon is, Rujano, akiről nem gondoltam volna, hogy egykori szárnyalása után még visszatér erre a szintre. Érdekesség, hogy neki nem is az időfutam a gyengéje, hanem a lejtmenet, ő is jó lehet a mai kronón. A baszkok üde színfoltot jelentettek két borzasztó nehéz szakaszt nyertek, pedig korábban még olyan híreket is lehetett hallani, hogy nem is akarnak jönni a Giróra.

A szombati szakasz fura volt így, de így alakult, lehet más lett volna a helyzet, ha nem rövidítik a távot, de most már ez van, azért utalnék megint a rádiók tiltására, jobb bele sem gondolni, mi lett volna a szakasz közben, ha a csapatvezetők nem kommunikálhatnak rádión a versenyzőkkel. A vasárnapi horrorfilmbe illő etap volt az öt heggyel, senkinek nem volt őszinte a mosolya a célban, egyesével érkezett mindenki, mintha spárgával csalogatták volna őket.

Reuters
  Fotó: Reuters

És egy érdekesség az olasz szaksajtóból arról, mennyire népszerű a kerékpársport Itáliában:

Tegnap, vagyis hétfőn pihenőnap volt ugyan a kerékpárosok számára, de nem a versenyszervezőknek, akik a közvetítések szempontjából kicsit „lazább” napot arra használták fel, hogy a RCS Sport és a Gazzetta dello Sport munkatársaival közösen elemezzék a leginkább várt hegyi szakaszok nézettségének mutatóit.

A nézők és a szurkolók szempontjából igazán várt első szakasz az Etnán végződő 9. etap volt. Contador itt mutatta meg először a többieknek, hogy még mindig ő a legerősebb a mezőnyben. Szakaszgyőzelmével ugyanis már ekkor átvette az összetettben élen állónak járó maglia rosa-t. Ugyancsak rengeteg ember vonzott mind a képernyők elé, mind pedig az utak mellé a 14. és 15. szakaszok. Összességében ezeket a nagyon látványos szakaszokat Olaszországban több mint 14 millió televíziónéző követte élőben a képernyők előtt ülve. Másik érdekes adat a verseny hivatalos honlapjának látogatottságához kapcsolódik, ahol a Giro d’Italia első 15 napja alatt több mint 1 600 000 oldalletöltést regisztráltak.

A Giro d'Italia hírei új alrovatunkban: KATTINTSON IDE!