Ricco és az olaszok kimaradnak a Girón?

Szerző: shLétrehozva: 2010. március 20. 09:17
A Giro d’Italia főszponzora, az olasz Gazzetta dello Sport napilap minap megjelent írása szerint Riccardo Riccónak és csapatának, a Ceramicának kevés esélye van rá, hogy meghívást nyerjen a májusi olasz körversenyre.


A helyhiány egyébként nem csak a Ceramicát, de a többi olasz ProContinental, azaz másodosztályú gárdát is érinti. Lesznek, akik ki fognak maradni, hiába a Giro az év messze legjelentősebb eseménye egy talján gárda számára, sport és szponzori szempontból.

Az olasz körverseny versenyigazgatója, Angelo Zomegnan kijelentette – többek szerint Riccóra utalva –, hogy a 2010-es Girón lesznek nem kívánatos személyek. „Korábban megadtuk az esélyt olyan versenyzőknek, akik nem szolgáltak rá – utalt például Di Lucára Zomegnan –, de tanultunk az ilyen esetekből”. A Gazzetta dello Sport kommentárjában tényként kezeli, hogy Ricco és a Ceramica Flaminia nem kap meghívást idén.

A Ceramicához hasonlóan többen is vannak azonban, akik számára erősen kérdéses a Giro indulás. Az olasz körversenyre ugyanis automatikus meghívást kap a versenyt szervező RCS és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megállapodása alapján a 18 első osztályú, azaz ProTour gárda. Közülük egy, a baszk Euskaltel, tavalyhoz hasonlóan ezúttal is lemondta a szereplést, tehát 17 ProTour csapattal kell számolnunk.

A 22-ből megmaradó 5 helyre a szabadkártyás másodosztályú, azaz ProContinental gárdák pályáznak. Az olaszok szerencsétlenségére a Tour-győztes Carlos Sastre és a világbajnok Cadel Evans meghívása szinte 100 százalék, vagyis a Cervelo és a BMC csapata ott lesz a hollandiai rajtnál. Marad 3 hely…

A hollandiai rajt azonban a szponzori érdekek miatt feltételezi a Rabobankon kívül még egy holland csapat, a Skil-Shimano vagy a Vacansoleil meghívását, tehát a két további helyre marad a Ceramicát leszámítva még 5(!) olasz csapat, az Androni Giocattoli, az Acqua & Sapone, az ISD – Neri, Carmiooro – NGC és a Colnago - CSF Inox.

Garzelli Tirrenón aratott győzelme után az Acqua & Sapone meghívására szinte mérget vehetünk, ugyanígy az Androni részvételére Scarponival. Marad viszont 3 csapat, mindnyájan remek hazai „sportdiplomáciai” kapcsolatokkal, akiknek "elméletileg ott kellene lenni".

Két esélyük van még a taljánoknak, az egyik, hogy a holland „prokonti” csapat rovására kerülhet be valaki, másik, hogy Armstrong csapata, a RadioShack nem vesz részt a Girón, amire korábban már utalt a csapatvezető, Bruyneel, ugyanis főszponzoruknak a Tour of California a főverseny akkortájt. Ha így alakul, talán az ISD lehet még a befutó (kapcsolataik alapján nem lenne meglepő, ha még Garzelliéket is kiszorítanák), bár eredmények szempontjából a Carmiooro jobb idén.

A Giro-csapatok 22 helyre (a részvételre megállapított százalékos esélyek nem matematikai alapúak, csupán a cikk szerzőjének véleményét tükrözik):

ProTour:

AG2R LA MONDIALE
ASTANA
CAISSE D'EPARGNE
FOOTON-SERVETTO
FRANÇAISE DES JEUX
GARMIN - TRANSITIONS
LAMPRE-FARNESE VINI
LIQUIGAS-DOIMO
OMEGA PHARMA-LOTTO
QUICK STEP
RABOBANK
SKY PROFESSIONAL CYCLING TEAM
TEAM HTC - COLUMBIA
TEAM KATUSHA
TEAM MILRAM
TEAM RADIO SHACK???
TEAM SAXO BANK

Pro Continental:

BMC Racing (99%)
Cervélo Test Team (99%)

hollandok közül a Skil - Shimano vagy Vacansoleil Pro Cycling Team (80%)

olaszok közül Acqua & Sapone és Androni Giocattoli (90%)

ISD - Neri (80%)
Carmiooro - NGC (60%)
Colnago - CSF Inox (60%)