Mi újság Alejandro Valverdével?

Szerző: shLétrehozva: 2010. december 25. 15:30
A háromszoros világelső, több klasszikus egynapos és egyhetes körverseny, valamint a 2009-es Vuelta győztese, a spanyol Alejandro Valverde kétéves eltiltásának félidejéhez érkezett, még egy szezont kénytelen a pálya széléről figyelni.


Hosszas huzavona után idén májusban a lausanne-i sportdöntőbíróság visszamenőleges hatállyal, 2010 január 1-től 2012 január 1-ig tiltotta el Valverdét a versenyzéstől a 2006-os Operación Puerto doppingbotrányban való érintettsége miatt.

A bíróság bizonyítottnak látta az olasz olimpiai bizottság új nyomozati anyaga, és a DNS vizsgálat alapján, hogy a Fuentes doktor-féle vérbankban lefoglalt, 18-as számú, EPO-val kezelt vért tartalmazó tasak az övé volt.

A spanyol Meta2Mil bringás hetilap otthonában kereste fel a 30 éves murciai bringást, és beszélgettek a mezőnyön kívüli életről. Valverde elmondta, hogy továbbra is Eusebio Unzue mesterrel – akinél 6 évet töltött – és a Movistar csapatával képzeli el a jövőt, és nem lehet más célja, mint ismét a csúcsra jutni: „Amikor elmeszeltek, első voltam a nemzetközi szövetség (UC)) világranglistáján és újra az leszek. Más kérdés, hogy a kihagyás miatt 2012-ben rá fog menni az első pár hónap, hogy visszazökkenjek a kerékvágásba, biztos vagyok benne, hogy három vagy négy hónap után csúcsformában láthatják majd Alejandro Valverdét.”

Valverde kisfiával és az ikrekkel karácsonyi üdvözlőkártyáján
 

Valverde elismerte, hogy az első napok nehezek voltak az eltiltás után, de hamar túltette magát rajta, és megpróbált továbbra is kerékpárosként élni. Továbbra is napi kapcsolatot ápol barátaival, Luis León Sánchezzel, José Joaquín Rojas-szal és Francisco Pérezzel – „Most is ugyanúgy edzek, mint bármelyik profi kerékpáros. Nem akarok leállni, mert ha nem versenyzel egy évig, utána nehéz visszatérni az élvonalba. A versenysúlyom 61 kiló, most 63,5, amivel elégedett vagyok.”

Ugyanakkor ismét hangot adott elkeseredettségének is, amiért – szerinte – jogtalanul kapott büntetést: „Pat McQuaid (UCI-elnök) azt mondta, hogy az olyan esetekben, mint az enyém, 4 éves büntetést kellene kiszabni, Igazából ez a kijelentés felháborít, teljességgel igazságtalan. Az egyetlen kerékpáros vagyok azok közül, akiket megbüntettek az Operación Puerto ügy kapcsán, akinek a neve nem szerepelt az eredeti nyomozati anyagban. Sportpályafutásom során több száz doppingvizsgálaton vettem részt, és egyszer sem tértek el a teszteredmények a normálistól.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Valverde utolsó körben is veszített
A svájci szövetségi törvényszék is elutasította az Operación Puerto doppingügyben való érintettsége miatt idén tavasszal nemzetközi szinten is eltiltott spanyol bringás sztár, Alejandro Valverde fellebbezését, amivel a közel két...
Tovább a teljes cikkhez »