Meridások a Mátrában - 2. Test Camp

Szerző: shLétrehozva: 2009. október 14. 16:14
Véget ért a hegyikerékpárosok olimpiai krossz és maraton szakágainak 2009-es versenyrendszere, az eredmények tükrében kerül sor az évvégi számadásra, a jövő évi tervek ismertetésére. A meridás csapatok világviszonylatban az egyik legeredményesebb gárdát adják, Magyarországon szintén a legjobbak között vannak. A német Multivan Merida Biking Team a világkupa csapatösszetettet nyerte; az LTV Merida Racing és a Merida Maraton Team CST – elitben és utánpótlásban – a hazai legeredményesebbek közt végzett.


Fotó: Dobos Ferenc

A magyar kerekesek október közepén a Mátrában már a 2010-es bringákat is tesztelhették.

A mátraszentlászlói Kétkerék vendégházban tartott többnapos teszttáborban a prezentáció alkalmával a hazai forgalmazó Bikefun kft. képviseletében Kovács Tamás a legkorszerűbb technikákról, többek közt az új karbon fejlesztésekről és az összteleszkópok alkalmazásáról beszélt. A nemzetközi teszteredmények ismertetésekor kitért az autóversenyzésben, űrtechnikában is alkalmazott hőtérképes, szenzoros vizsgálatokra is.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

A Meridának az 0.Nine típusjelzésű, sorozatban gyártott karbon, merevfarkú zászlóshajójuk váza 1 kg alatti, egy komplett bringa akár 8 kg könnyű is lehet. Érdekességként – az egyoldali tárcsafék miatt kialakult, nem egyforma erőhatásból eredően alkalmazott – aszimmetrikus támvillát emelte ki. Marketing filozófiájukra kitérve elmondta, a hazai csapatok – az LTV Merida Racing, a Merida Maraton Team CST és az FTC országúti kerekesei – támogatása mellett mindenki számára nyitott teszttáborokat is szerveznek.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

A szakember sportdiplomáciai sikerként értékelte, hogy az idei Duna Maratonra elfogadta a meghívást a két világklasszis: a német Európa-bajnok Hannes Gense és a svájci ezüstérmes Andreas Kugler; reményei szerint jövőre is illusztris vendéggel szolgálhat a Multivan Merida Biking Team. A német székhelyű csapat igen eredményesen szerepelt idén, a szülés után visszatérő norvég olimpiai és világbajnok Gunn-Rita Dahle Európa trónjára tekerte magát, a spanyol Jose Antonio Hermida a dél-afrikai és schladmingi, a svájci Ralf Neaf a kanadai világkupát nyerte; a gárda összteljesítménye csapatelsőséget hozott számukra.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

A második szezonját záró kereskedelmi csapat, az LTV Merida Racing – Benkó Barbara németországi igazolása után – Under Programjával már az utánpótlásra alapozott. Mint Lukács Balázs csapatvezető elmondta, kiemelt szerepük van a jövő évi, Szingapúri Ifjúsági Olimpiára való kvótaszerzésben a kétszeres idei bajnok, Béla Attila világbajnoki pontszerzése révén. Lukács Bálint – érettségire való felkészülés közben – U23-ban állhatott több ízben dobogóra, Kéri Zsófia kézsérülése mellett U19-ben ért a dobogó második fokára.

A mátrai program felemelő pillanata volt, amikor megjelent a közelmúltban súlyos közlekedési balesetet szenvedett, bajnoki ezüstérmes Kis Dániel. A fiatal versenyző ausztráliai világbajnoki szereplését hiúsította meg, amikor elütötte őt edzés közben egy gépjármű, majd hetekre kórházi kezelésre szorult.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Mikula Gábor, a jövőre 14. szezonját kezdő Merida Maraton Team CST „séfje”, mint összegzett: „ezüst évet zártak”. Sok versenyen rajthoz álltak, zömmel második helyek jutottak versenyzőiknek. A gárda gerincét 15-20 bringás adja, ők hazai kupafutamokon, országos bajnokságokon, külföldi viadalokon is rajthoz álltak. Munka mellett még mindig számítani lehet a 33-szoros bajnok Vajda Mártára, akinek nyomdokain teker a maraton vb-t legjobb magyar eredménnyel teljesítő Módos Gabriella.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Mellettük a maratonok kupaösszetett dobogóin és olimpiai krossz helyezettek között végzett, illetve sikerrel teljesített jelentős erőpróbát Szlobodnyik Zsolt, Lobmayer Balázs, Adorján Sándor, Kiss József, Szalontay András és Bence. A csapatvezető a tervek közt említette a közelgő ciklo-krossz versenyeken való jó szereplést, a külföldi helytállást, a csapatrangsorban és egyéniben a bajnoki helyezést illetve a bajnoki címek megszerzését; valamint olimpiai krossz kupafutam szervezését.

A versenyzők a többnapos program keretében másnap – szakújságírók jelenlétében – már az új, 2010-es technikákat tesztelhették.

Címkék: hegyikerekpar