Merénylet a legerősebb Giro-gárda ellen?

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 4. 22:38
Egy héttel ezelőtt még a Giro d’Italia toronymagas esélyesének számított az olasz Liquigas Bassóval, a mai rajtlistán már nem szerepel a tavalyi dobogós, Franco Pellizotti, valamint a legjobb sprinter, Daniele Bennati sem.


Pellizottit az UCI (nemzetközi szövetség) biológiai útlevél programjának keretein belül függesztették fel, aminek életszerűségét megszületése óta megkérdőjelezik a kerékpáros szakemberek, aminek alapján gyakorlatilag "azt tiltanak el, akit akarnak".

A program lényege röviden, hogy a sportolóktól különböző időpontokban vér és vizelet mintákat vesznek, és ezeket a „normál” értékeket összehasonlítják később a versenyen, vagy versenyen kívül levett mintákban kimutatott értékekkel. Ha jelentős eltérés mutatkozik, hiába nem minősülnek ezek az értékek doppingvétségnek, mégis doppingolásra következtetnek. A másik oldalon azt kifogásolják, hogy a különböző környezeti hatások, hormonháztartás megváltozása, betegség, gyulladás, stb. jelentősen megváltoztathatják ezeket az értékeket, miközben szó sincs doppingolásról.

A Liquigas közleményben foglalt állást, hogy nem függesztik fel Pellizottit a csapatnál, amíg nem látják bizonyítottnak a doppingolás tényét, márpedig a biológiai útlevél program nem bizonyít semmit. Saját orvosaikkal és szakértőikkel elemzik majd a szóban forgó értékeket, mielőtt bármilyen szankciót foganatosítanának, s amennyiben a vizsgálat eredménye nem lesz terhelő Pellizottira nézve, minden jogi lépést megtesznek, a biológiai útlevél program alapján hozott döntés ellen.

A történetben külön csavar, hogy az UCI egy 2009 nyarán végzett teszt eredménye alapján hozakodott elő a felfüggesztéssel a biológiai útlevél programra hivatkozva, napokkal a Giro rajtja előtt, vagyis ha Pellizottinak igaza lenne, sokat nem segítene rajta, az idei körverseny elúszott. Mint ahogy keveset tudunk annak valódi okáról is, miért került le a rajlistáról a csapat legjobb sprintere, Daniele Bennati…