Merckx és Contador a vízválasztó etapról

Szerző: shLétrehozva: 2011. július 21. 11:14, Frissítve: 2011. július 21. 11:14
A Tour de France legnehezebb szakaszára kerül ma sor, két iszonyú magas és iszonyú meredek kiemelt kategóriás hegy után (Col Agnel, 2744 m; Col d’Izoard 2360 m) már „csak” a hozzájuk képest „lankás”, 2645 méter magas Galibier vár a mezőnyre.


Ahogy a háromszoros győztes, címvédő Alberto Contador fogalmaz, a mai nap arról fog szólni, kinél, hol fogy el a levegő. Akinek elfogy – pláne ha idő előtt – nagyon komoly hátrányt szedhet össze a 18. szakaszon.

A borzasztó nehéz hegyi szakasz előtt megszólalt a belgák egykori „Kannibálja”, Eddy Merckx is. Az egyetemes kerékpársport talán legnagyobb alakja így nyilatkozott:

„Schleckék nem fognak jól aludni a 18. szakasz előtt, mert biztos vagyok benne, hogy ők is látták, amit én: Contador újjászületett. A lábai úgy forogtak, mint a Girón. Ha valaki Tourt akar nyerni, annak lépnie kell a Pireneusokban, ha nem így tesz, az azt jelenti, hogy nem tud, vagyis nem hiszem, hogy Schleckék olyan erősek, mint amilyennek az elején tűntek.
Evansnek ki kell tartani a következő napokban, mert most fog eldőlni a verseny, sok versenyző van, akinek időt kell hozni. Ha sikerül kitartania, a vége már nem lesz olyan nehéz neki. És ő már tudja, mik azok a hibák, amivel el lehet veszíteni egy Tourt. Voeckler is nagy versenyző, még mindig 1:45 perc előnye van az összetettben Evansszel szemben. ha nem száll el a 18. szakaszon, a favoritoknak számolni kell vele a grenoblei időfutamon is.”

Reuters
  Fotó: Reuters

A címvédő, Alberto Contador is értékelt, tegnapi, végül sikertelen támadásáról ezt mondta: „A többiekből is ugyanannyi erőt kivett, mint belőlem, ugyanakkor nem kockáztattam túl sokat, veszélyes lejtő volt, de végig kontroll alatt tartottam, nem feszegettem a határokat.
Szerintem fontos minden nap próbálkozni. Tudom, hogy Schleckék engem figyelnek, de én próbálom a saját versenyemet vívni. Voeckler óriási versenyző, aki hihetetlen formában védte a trikót a Pireneusokban, és fontos lehet bármennyi idő, amit sikerül rajta hozni.
A 18. szakasz a legfontosabb, mert végig nagyon nehéz, és a Galibier vége nagyon nyílt lesz, bár nem nagyon meredek, de minden attól függ majd, hol fogy el a levegő. Az Alpe d’Huez (19. szakasz) rövidebb és inkább erőből kell megoldani, de kétségkívül a 18. szakasz a nehezebb.”

A 18. szakasz szintrajza:

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Ismét norvég siker, Contador bepróbált
Fantasztikusak a norvégok az idei Tour de France-on, a jövő nagy sztárja, Edvald Boasson Hagen sem akart lemaradni Thor Hushovd mögött, s miután a világbajnok tegnap duplázott, ma, a 17. szakaszon a Sky versenyzője is...
Tovább a teljes cikkhez »