Mátra Maraton - "Powered by Footstrong"

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 26. 12:08
A Vuelta Sportiroda vasárnap tizedik alkalommal rendezi a Mátra Maraton hegyikerékpár-versenyt. A Top Maraton sorozat idei negyedik, egyben záró futamára eddig mintegy 1100-an neveztek, a szervezők a meleg nyári időben közel másfél ezer kerekesre számítanak.


„Kihívás a legnagyobb hegyen” szlogennel hirdetik a versenyszervezők az augusztus 28-ai viadalt, melyet a Vuelta az ország legmagasabb hegyén, a Mátrában írt ki, három távra. A férfiaknak meghirdetett hosszú táv útvonala 87 kilométer, a teljesítendő szintkülönbség 2020 méter (közel 20 km betonút, 70 pedig erdei ösvény vagy dózerút). Az 56 kilométeres, 1280 méteres szintkülönbségű középtáv (15 km beton, 41 km ösvény, dózerút) már a felkészültebb hölgyeknek is kihívást jelenthet. A 29 kilométeres rövidtáv szintje 650 méter (12 km beton, 16,2 km ösvény, dózerút).

A 87 kilométeres táv mezőnyét vasárnap reggel fél tízkor, a rövidtávosokat háromnegyed tízkor, a közepet teljesítőket pontban tíz órakor rajtoltatják. A szombati BikeFun Gyermekverseny kezdési időpontja délután négy óra, a távokat kortól függően 500 és 2000 méter között határozzák meg a szervezők.

„Tíz évvel ezelőtt lelkes kollégákkal kezdtem hozzá a Mátra Maraton szervezéséhez, a Tour de Hongrie mellett hamarosan a Mátra Maraton lett a Vuelta Sportiroda egyik zászlóshajója. Az akkori szervező csapatból már kevesen maradtak, ők többnyire külsős munkatársként térnek vissza a maraton hétvégéjére. 2004-től már a TOP Maraton sorozat egyik futamaként igyekszünk lépést tartani a másik három nagy versennyel. A szervezőgárda mellett 2008-ban a versenyközpont is lecserélődött, a mátraházi edzőtáborból a sástói Oxygén Adrenalin Parkba költöztünk, amely sokkal több lehetőséget kínál vendégeinknek. A Mátra Maraton hamar nagyon népszerű lett a bringások körében, ami köszönhető a szervezők munkájának és a támogatóknak is. Az első nagy szponzorunk a Coca-Cola volt: Powerade-ben „fürdött” minden résztvevő; később a T-Mobile belépése a verseny, majd a TOP Maraton sorozat életébe okozott jelentős változást – segítségükkel nagyokat léptünk a professzionális szervezés irányába. Az idei, jubileumi évben meg kell küzdenünk azzal az űrrel, amit a korábbi TOP Maraton főtámogatójának hiánya jelent. De igyekszünk átvészelni a nehéz időket, számíthatunk korábbi partnereinkre, és új segítőkre is. A Niveának és más kiállítóknak köszönhetően miden résztvevőnk és minden díjazottunk gazdag ajándékcsomaggal térhet haza. A korábbi olimpiai résztvevő, Vinczeffy Zsolt fémjelezte Footsrongban egyben találtunk főtámogatóra és szervező partnerre is. Természetesen, mint mindig, most is nagyon készülünk, és izgulunk, hogy minden rendben menjen, és a Sástóra látogató 1400-1500 bringás és családja jól érezze magát ezen a hétvégén” – összegzett Eisenkrammer Károly főszervező.

Útvonalleírások: http://www.kerekparinfo.hu/matra-maraton/tura-leiras