Lukács döntős a kapruni City-Cross-ban

Szerző: shLétrehozva: 2009. augusztus 8. 10:56
Rangos, nemzetközi City–Cross sprintversenyen ért el remek eredményt Lukács Bálint, az LTV-Merida Racing 19 éves versenyzője csütörtök éjszaka, a hegyikerékpározás egyik kultikus központjában, az ausztriai Kaprunban. A többnapos Bike Infection mountain bike fesztivál leglátványosabb versenyszámában Melts Andrással vettek részt a magyar színeket képviselve, és Bálint a döntőig jutott.



Bálint, Melts András társaságában utazott le Kaprunba még a szerdai nap folyamán, hogy részt vegyenek a csütörtök éjszaka, 20:30-as kezdettel megrendezett futamon. A pálya az alpesi városka utcáin kígyózott 400 méter hosszan, lépcsõk, farönkök, vizes árkok ölelésében. Egy futamban 4-en indultak, ahonnan a 4 kört leggyorsabban teljesítõ két versenyzõ került a következõ fordulóba.

Bálint már az elsõ fordulóban igen kemény ellenfeleket kapott, a holland Olimpiai és Világbajnok, Bart Brentjens személyében, valamint egyet, a németek legjobb city sprint menõi közül. Az elsõ körben Bálint a németre rakta a kereket, és miután kiderült, hogy Brentjens defektelt, laza tempóba végigtekerték a 4 körös penzumot. Az elsõ fordulóban Andris nem volt szerencsés, két, a döntõbe is bekerülõ versenyzõvel is összekerült.

Mint ahogy elmondta, a lábaiban még érezte az elõzõ hétvége 107 km-es versenyét így kicsivel ugyan, de lecsúszott a középdöntõbe való lehetõségrõl. A középdöntõbe kerülve Bálint már a következõképp nyilatkozott:
„Nagyon örülök neki, hogy egyáltalán rajthoz állhattam, hiszen rendkívül rangos a verseny. Mivel messze én vagyok a legfiatalabb a mezõnyben, ezért csupán jól szeretném magam érezni, mindemellett nyomni is fogom, és reménykedek, hátha lesz egy kis szerencsém is…”

Ezek után Bálint a középdöntõben állt rajthoz, ahonnan a legjobb 2-nek egyenes út vezetett a 6-os döntõbe. Bálint álmaiban sem látott rá esélyt, hogy kvalifikálja magát, de a rajt után remekül mozgott és folyamatosan rakta a kereket. Taktikus versenyzéssel, az elõtte haladók hibáit kihasználva végül bejutott a legjobb 6 közé, ahol már 6 fõ, és 6 kör várt rá.
„El se hisezm, hogy bejutottam, ezt sose gondoltam volna! Remekül érzem magam, jók a lábaim, és a döntõbe is mindet beleadok, hogy minél elõrébb kerüljek, bár már 100%-osan elégedett vagyok.” Hangoztak a szavak a középdöntõ után Bálint szájából.

Melts András
  Fotó: Melts András

A versenyben kis csúszás volt, ugyanis a szervezõk elindítottak egy Sport Klasse futamot is, ami miatt nagyon elhúzódott a verseny, a döntõt már késõ éjszaka izgulhatta végig a rengetek kilátogató szurkoló, nézõ. A döntõ futamban Bálint szépen haladt a mezõnnyel, de a 4. körben egy lépcsõn felütötte a hátsó kerekét. Egy kört még futva teljesített, ami úgy tűnt, a nézõknek nagyon szimpatikus volt, hiszen a versenyen ez a kör volt a leghangosabb a tapsok tekintetében. Végül a 6. helyen fejezte be, a versenyt az helyi sprint menõ, Daniel Federspiel nyerte, a svájci Nicola Rohrbach elõtt.

Bálint a következõképpen értékelte az éjszakát:
„A verseny elõtt álmodni sem mertem volna, hogy bekerülök a döntõbe. Az idei évem legszerencsésebb versenye volt. Lehet most kaptam kárpótlást a sok pech miatt az idei évben. Már az elõfutamokban kiválóan éreztem magam, és könnyen mentek az akadályok. Feküdt a pálya, hisz korábban már versenyeztem ilyen jellegû rendezvényen. Nagy sikert könyvelhetek el, hogy a döntõbe jutottam és egyáltalán nem bánkódóm a defekt miatt… ilyen ez a ’popszakma. A most megnyert pénzdíjam egy részét, holnap reggel egy régen vágyott karórába invesztálom… természetesen zöld színben! :)”

(forrás: ltvracing.hu)