Kuszti válogatott helyett amatőr futamon

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 15. 08:19
FRISSÍTJÜK: A szokásostól eltérő beszámolót olvashatunk most Kusztor Péter, a svájci Atlas Personal kerekesének hétvégéjével kapcsolatban, aminek középpontjában nem a versenyen történt események állnak, hanem egy kérdés: „Miért nem szerepelt Kuszti a magyar válogatottban az Europe Tour sorozatba tartozó UCI-2.2 kategóriás pontszerző viadalon, a Székely Körön?"


Kusztor a kategórián kívüli svájci Bern West amatőr versenyen indult csapatával, mondván, nem kapott lehetőséget a válogatottban. Stubán Ferenc szövetségi kapitány ezt másképp látja. Mivel a kérdésben nem szeretnénk állást foglalni, a két fél nyilt leveleit közöljük:

Vasárnap, későn délután a következő – szokásos hétvégi – beszámoló érkezett Kusztor Pétertől szerkesztőségünkhöz, melyben a svájci Olivier Hofstetter győzelmével véget érő Bern West viadalról számol be, megemlítve, hogy a múlt héten zajló Székely Körversenyen nem kapott lehetőséget a válogatottban való szereplésre:

Sajnos, mivel nem kaptam meg azt a lehetőséget, hogy én is részt vegyek a válogatott színeiben a Székely Körversenyen és esetleg újabb pontokat szerezzek az országnak, ami nagyon fontos az olimpia szempontjából, így Svájcban álltam rajthoz a hétvégén, egy helyi versenyen. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget az érintetteknek!

Na, de nézzük, hogyan is történt minden. Nagyon szép, meleg, napos időben vágtunk neki a 120 kilométeres távnak. Hét kört kellett teljesítenünk egy végig hullámos pályán. Mivel az amatőrök és az ifik előttünk indultak, hat perccel, ezért már rögtön a rajt után hatalmas tempóra kapcsoltunk. Folyamatosan értük utol az embereket az előttünk lévő mezőnyökből. A harmadik körben előre állt az egész csapatom és még gyorsabb iramot kezdtünk el diktálni, aminek meg is lett az eredménye. Nagyjából a fél mezőny leszakadt és innentől megindultak a folyamatos támadások. Tőlünk mindig volt elöl valaki az élcsoportban. A mai napon nem éreztem magamat a legjobban, ezért inkább csak a mezőnyben bicikliztem és segítettem kontrolálni a kontratámadásokat. A negyedik kör kőrnyékén kialakult egy nagyon ígéretes elmenés, melyben tőlünk öten is ott voltak. Az utolsó előtti körben a Price csapata kezdte el diktálni az iramot és megkezdték az élen haladó csoport üldözését. Folyamatosan értük utol a leszakadó embereket, az utolsó 10 kilométeren már csak három csapattársam volt az élen. Sajnos szépen lassan közeledtünk hozzájuk és 500 méterrel a cél előtt, be is fogtuk őket. Végül Pirminnek sikerült megszereznie a második helyet. Én valahol szépen begurultam.

A következő héten egy rövid edzőtáborba megyünk Franciaországba, pár csapattársammal. Öt napot fogunk eltölteni a hegyekben, olyan hegyeket fogunk megmászni, mint például: Crox de Fer, Glandon, Galibier, Madeleine…stb.
Az ezt követő héten, Franciaországban és Hollandiában állunk rajthoz, innentől, folyamatosan fogunk versenyezni az év végéig.

További szép napot mindenkinek!
Kuszti   
  

A leírtakra ma reggel Stubán Ferenc országúti szövetségi kapitány szükségesnek tartotta, hogy reagáljon, és ellentétes álláspontja megjelenjen Kusztor írása mellett:

Kusztor Péterrel július másodikán Kranj-ban, személyesen egyeztettem, a Szebeni kőrversenyen, a Miskolc és Budapest nagydíjakon, valamint a Székely Körversenyen, a válogatottban való szereplésének lehetőségéről. Ő mindegyik versenyt lemondta, előbbieket pihenésre hivatkozva, míg a Székely Körversenyt, csapatában, az Atlas Personal-ban való szereplése miatt.

Éppen ezért csodálkoztam is, amikor a cyclingnews.com kerékpáros hírportálon a La Mi - Aout en Bretagne verseny rajtlistán nem találtam az Atlas Personal gárdáját. Akik idén a válogatottban szerepeltek A-tól Z-ig, és azok csapatvezetői, egytől egyig megerősíthetik azt a tényt, hogy a versenyzőkkel és vezetőikkel személyesen vagy telefonon szoktam egyeztetni a válogatott versenyekkel kapcsolatban. Tanulság számomra, hogy ezen túl az ilyen egyeztetéseket írott formában is meg kell erősíteni.

Nem értem a Kusztit, még ha úgy is alakult, hogy csapata nem utazott a pontszerző versenyre, én a Székely Körversenyre a nevezéseket a rajt előtt 72 órával még át tudom írni, ő bármikor befér a válagottba. Csak fel kell hívnia telefonon, még ha csak egy hete derült volna is ki, hogy nem indulhat az UCI versenyen, még hétfőn is telefonálhatott volna, vagy ami pénzbe nem kerül, írhatott volna egy e-mailt nekem. Telefonon mi utoljára a CET előtt beszéltünk, akkor azt mondta, augusztus elején mennie kell vissza Svájcba, onnantól kezdve folyamatosan versenyeznek.

Tájékoztatásul táblázatba rendeztem a válogatott idei versenyeit:
dátum verseny neve kategória korcsoport
2011. Ápr. 3. Trofeo Banca Popolare di Vicenza 1.2U U23
2011. Júl. 2. G.P.Kranj 1.1 Elit/U23
2011. Júl. 23. Central European Tour Miskolc G.P. 1.2 Elit/U23
2011. Júl. 24. Central European Tour Budapest G.P. 1.2 Elit/U23
2011. Aug. 6. G.P. Betonexpressz 2000 1.2 Elit/U23
2011. Aug. 11.-13. Tour of Szeklerland 2.2 Elit/U23

Ezekre a versenyekre, lehetőségeinkhez mérten a válogatott rendelkezésére bocsátottuk az Ora Hotels Carrera kontinentális csapat - ahol sportigazgatóként dolgozom - infrastruktúráját (autóit, kerékpárjait és kerekeit). A Szebeni Körversenyre - Kusztor távolléte miatt - nem tartottam szükségesnek válogatott indolását, hiszen három Magyar csapat (Aegon Cycling Team, Cube Balaton Team, Ora Hotels Carrera) is részt vett az eseményen. Ezen kívül - kapcsolataim révén - két Olaszországban megrendezett egynapos U23-as viadalra szereztem meghívót a Cervelo Team Prológ csapatának, valamint a csapatom számára a Szerb kőrversenyre érkezett meghívót (2005 óta vettünk részt rajta), átadtam az Aegon Cycling Team-nek.

Feri

Kusztor válasza:

Az tény, hogy a GP. Kranjon beszéltünk, de ott csak az otthoni CET versenyről volt szó. Én mondtam, hogy nem tudok menni, mert vissza kell utaznom, de köszönöm a lehetőséget. Pár nappal a verseny előtt még fel is hívott a Feri, hogy biztosan nem tudok-e indulni, én mondtam neki, hogy, nem. Azt, hogy a Székely Körversenyen indul a válogatott keret, én csak a Bringahíradóról tudtam meg, mert az előzetes rajtlistában még Ora Hotels néven voltak fent.

http://www.tusnadcyclingteam.com/hu/showcontent?show=524

Én nem szoktam hazugságokat kitalálni, de ezt most azért említettem meg, mert ez már nem az első ilyen dolog. És itt most senki nem tud igazságot tenni, mert az egyik ember ezt mondja, a másik meg az ellenkezőjét. Szerintem is az lenne a megoldás, ha mindenki kapna egy e-mailt az ilyen esetekben és akkor nem lennének félreértések. Én örülnék neki, ha minden rendben lenne ebben a sportban, de sajnos nem így van.

Kuszti

Stubán válasza:

Soha nem mondtam, hogy Kusztor Péter valótlanságot állít, legfeljebb rosszul emlékszik a dolgokra. Már tavaly, a Szerb Kör után megbeszéltük, hogy bármikor akar versenyezni a válogatottban, elég lesz, ha felhív telefonon, vagy küld egy e-mailt, és rögtön megváltoztatom a csapatom nevezését válogatottra, így bármikor tud velünk versenyezni a jövőben. Hangsúlyozom, ez a telefonbeszélgetésünk 2010 júniusában, a Szerb Kör után történt.

Persze, hogy az Ora Hotels-Carrera csapatot neveztem a Székely Körversenyre, hiszen Kuszti elmondása szerint augusztus elejétől minden héten folyamatosan versenyzik csapatával, illetve az Aegon Cycling Team és a Cube Balaton Team is nevezett (bár utóbbi később visszavonta a nevezését). Szerintem Kuszti is csak a múlt héten szembesült azzal a ténnyel, hogy nem UCI-versenyen álnak majd rajthoz az elmúlt hétvégén, és így utólag jobb úgy feltüntetni a dolgot, hogy én vagyok a hibás. Nem akarok az ügybe belekeverni senkit, éppen ezértnem említek neveket, de a csapatomból jó néhányan tudják, hogy én nagyon szerettem volna, ha Kuszti indul a Székely Körön. Csapatomban néhány versenyző formahanyatlása, illetve Fejes Gabi és Palotai Peti versenyeztetése miatt döntöttem úgy, hogy ha Kuszti nélkül is, de válogatottként fogunk rajthoz állni.