Kittel: négyből három a Touron

Létrehozva: 2014. július 8. 20:36
Nem örülnek ma a Team Sky háza táján, ugyanis a test számára legfájdalmasabb, kockaköves szakasz előtt bukásba keveredett a címvédő Chris Froome… A német sprinter, Marcel Kittel harmadszor ünnepelhetett az idei Tour de France.


A Le Touquet-Paris-Plage és Lille közötti 163,5 kilométeres szakasz a francia Thomas Voeckler (Europcar) és a spanyol Luis Mate (Cofidis) szökésével kezdődött, de a legfontosabb esemény a táv első felében egy baleset volt. Chris Froome keveredett bukásba. Tudta folytatni a versenyt, a mezőnyben érkezett.

Az orvosi jelentések szerint felületi sérülései vannak, egyedül a csuklóját fájlalta komolyabban, amire kapott egy rögzítő kötést is. Sajnos a holnap teljesítendő kockaköves szektorok duplán fognak így fájni a Sky kapitányának, iszonyú kemény nap elé néz. Volt aki bukás után nem vállalta a további versenyt, Andy Schleck (Trek) a hétfői esése után már nem állt rajthoz.

A szakasz során az eső is többször eleredt, ami szintén a szerdán teljesítendő pavék állapota szempontjából fontos. Az ötödik etapon minden bizonnyal fokozottan veszélyes kockaköves szektorok várják majd a mezőnyt, megjósolhatatlan, mi fog történni, csak reménykedhetünk, hogy megússzák a bringások nagyobb baj nélkül. Ha komoly csapadék lesz, talán még a szakasz módosítását is érdemes megfontolni a szervezőknek.

Visszatérve a mai napra, Voeckler és Mate egészen addig tempózott együtt, amíg Mate defektet nem kapott, az utolsó 50 kilométert már egyedül kezdte meg a francia. A mezőny nyugodt tempóban érte utol, az utolsó 10 kilométerre pedig fokozódott a sebesség. Érdekesség, hogy rengeteget dolgozott az Omega Pharma-Quick Step, annak ellenére, hogy már nincs soraiban Mark Cavendish, akit Mark Renshaw próbál pótolni, kevesebb sikerrel.

Az utolsó kilométerek lendületét több kanyar is megtörte, még 200 méterrel a cél előtt is kanyarodott enyhén az út. A felvezetés a szokásosnál korábban szétesett, a sprintereknek improvizálni kellett. A norvég Alexander Kristoff (Katyusa) a belső ívet választva hosszú hajrát nyitott, sikerült is előnyt kiharcolni a többiekkel szemben, de Marcel Kittel (Giant-Shimano) az utolsó 20 méteren végül kikerülte, s nyert is fél kerékpárral. Az összetettben nem változott a helyzet.

Tour de France 4. szakasz eredménye:
1     Marcel Kittel (Ger) Team Giant-Shimano     3:36:39     
2     Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha         
3     Arnaud Demare (Fra) FDJ.fr         
4     Peter Sagan (Svk) Cannondale         
5     Bryan Coquard (Fra) Team Europcar         
6     André Greipel (Ger) Lotto Belisol         
7     Mark Renshaw (Aus) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team         
8     Danny Van Poppel (Ned) Trek Factory Racing         
9     Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida         
10     Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team         

Összetett állás:
1     Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team     17:07:52     
2     Peter Sagan (Svk) Cannondale     0:00:02     
3     Michael Albasini (Swi) Orica Greenedge         
4     Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team         
5     Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo         
6     Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team         
7     Christopher Froome (GBr) Team Sky         
8     Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto-Belisol         
9     Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling         
10     Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team

Címkék: marcel_kittel