Képeslap Mallorcáról, sztárparádéval

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 11. 09:07
A profi bringások egyik kedvenc felkészülési „körversenye” zajlott február 6-tól 10-ig Mallorca szigetén, Schleckék, Oscar Freire, Tyler Farrar, Philippe Gilbert és más sztárok részvételével, az eseményeket képekben foglaltuk össze.


Fotó: Reuters

A Mallorca Challenge különlegessége, hogy a versenynaptár szerint nem valódi többnaposról van szó, hanem 5 különálló UCI 1.1 kategóriás Europe-Tour viadalként jegyezték be a kalendáriumba, így a versenyzők eldönthetik, mikor állnak rajthoz, mely napokat hagyják ki.

A profik között is vannak, akik ilyentájt, január-februárban kezdik meg a közös munkát, és egyébként is a nagyobbik Baleár-szigeten töltik edzőtáborukat, a fél WorldTour mezőnnyel összefuthatunk itt ilyenkor.

Reuters
  Fotó: Reuters

Akad közülük, akiknek „nem esne jól” rögtön egy ötnapos verseny, könnyebben veszik fel a ritmust ha kihagyhatnak egy-egy napot. Első versenye volt ez a Schleck testvéreknek, de a Katyusa színeiben visszatérő Danilo Di Lucának is.

Reuters
  Fotó: Reuters

A különálló egynaposokból adódóan a csapatoknak is megvan a lehetőség, hogy 15-20 táborozó bringás bevonásával rotálják a sorokat.

Reuters
  Fotó: Reuters

És jó lehetőség volt idén a palmai kritérium arra is, hogy a bringások felhívják a figyelmet egy általuk fontosnak tartott rossz szabályra, a versenyrádiók tiltására, így az első napot kicsit beárnyékolta ez a „lázadás”, a bírák sajnos törölték az eredményeket az UCI-naptárból. (Mindez nem zavarta az amerikai Tyler Farrart, hogy látványos győzelmet arasson az első napon.)

Reuters
  Fotó: Reuters

Sport szempontból főleg a sprintereknek kedvez a mallorcai sorozat, hiába kel át a mezőny bizonyos szakaszokon közepes emelkedőkön, rendszerint együtt érkeznek a befutóra.
Így volt ez a második, 172 kilométeres etapon is, Son Servera településen, ahol Farrar újabb győzelmet aratott, ami már hivatalosan is bevésődött az UCI-naptárba.

Reuters
  Fotó: Reuters

Mallorcán ilyentájt 10-15 fok az átlagos hőmérséklet, ami napsütésben még jobban esik, s nagyjából biztosra lehet menni ebből a szempontból, ezért is választják sokan a felkészülés helyszínéül.

Reuters
  Fotó: Reuters

A harmadik, 166 kilométeres szakasz volt az egyetlen, ahol egy szökevénycsoport rácáfolt a szokásos forgatókönyvre, a Radio Shack belga versenyzője, Ben Hermans győzött a spanyol Arkaitz Duran (Geox) előtt.

Reuters
  Fotó: Reuters

A negyedik szakasz, a 143 kilométeres Trófeo Deja ismét a gyorslábúak napja volt, és a spanyol José Joaquín Rojas megmutatta, hogyan kell sprinten tönkreverni a mezőnyt, ahogy ez a mellékelt célfotón látszik. A Movistar sprintere a baszk Gorka Izigarrét (Euskaltel) és a spanyol Juan José Cobót (Geox) előzte meg.

Reuters
  Fotó: Reuters

A zárónapon, Palmanova településen, 158 megtétele után a brazil csillag, Murilo Fischer győzött, elhappolva az aranyat a háromszoros világbajnok spanyol Oscar Freire elől, akinek így nem jött össze a szezon első sikere, mint általában Mallorcán.

Reuters
  Fotó: Reuter

Az útvonal talán az 5. napon vezetett át a legimpozánsabb tájakon, volt minden, hegyek, tengerparti út, üdülőövezet, a kerékpársport csupa-csupa szép oldala.