Jövőre egymásnak feszül a két nagyágyú

Szerző: shLétrehozva: 2009. október 15. 10:14
Idén még egy csapatban tekert a hétszeres győztes, a nagy visszatérő amerikai Lance Armstrong, és a világ jelenlegi legjobb körversenymenője, a két Tourt nyerő spanyol Alberto Contador. Már ezen a Tour de France-on sem volt közöttük felhőtlen a légkör csapaton belül, de jól jöttek ki a belharcból, Contador győzött, Armstrong dobogóra állt. Jövőre azonban sor kerülhet az igazi nagy ütközetre, összecsaphat a félelmetes rutin és a mindent elsöprő erő. Lássuk, mit gondolnak az esélyekről az érintettek:


A hivatalos bemutató után Armstrong így értékelt:

"Érdekes verseny lesz. Zaklatottak lesznek az első napok, a hollandiai szélben, a belga dombokon és persze a francia pavékon. A kockaköves részek veszélyesek lesznek, de még veszélyesebbek a megelőző kilométerek, az idegesség, a lökdösődés, a pozícióharc a legkritikusabb.

Nagyon fontos, hogy megvédjen a csapatod, de szükséged van igazi nagyformátumú segítőkre is, akik végig kísérnek az első héten, a kritikus kockaköves szakaszokon. Emlékszem, amikor 2004-ben teljesítettük ezeket a szektorokat, és nagy segítségemre Jekimov és Hincapie. Elsőként érkeztünk a kockakövekhez, ami nagyon nem mindegy.

Időfutam csak 60 kilométernyi lesz, de ami igazán rossz hír nekünk, hogy nem lesz csapatidőfutam. A verseny technikailag és taktikailag is teljesen más lesz, mint az idei. Több olyan segítőre lesz szükség, akiknek kulcsszerepük lesz, pont a csapatidőfutam hiánya miatt. 2009-ben a csapatidőfutamon egy tucat ellenfél kiesett.

Azt hiszem, a szervezőknek sikerült megvalósítani, amit akartak, azzal, hogy a hegyi szakaszok a verseny vége felé vannak. Nyílt marad a verseny, életben maradnak az esélyek. A versenyzőknek végig résen kell lenni. Nem dőlhet el semmi az utolsó három-négy napot megelőzően. A Tourmalet kétszeri megmászása szintén egyedülálló, nekem tetszik. A Párizs előtti hosszú időfutam döntőnek fog bizonyulni.

Minden Tour a hegyimenőknek kedvez. Lehet különböző módon elemezni, de ez a Tour de France, és mindig a legjobb győz. Ezen a versenyen mindig kiderül, ki a legjobb.
Közel leszek a 39-hez, de a célom a győzelem lesz. Nagy bennem a lelkesedés  a következő évet illetően. Szeretném hinni, hogy erősebb leszek, mint idén, de Alberto megmutatta, hogy ebben a sportágban jelenleg ő a legjobb, nehéz lesz megverni."



Contador első benyomásai a következők:

"Tetszik az útvonal, inkább a hegyimenőknek, mint az időfutam specialistáknak kedvez. Nehezebb lesz, mint az idei és jobban kell versenyeznem, de természetesen sosem lehet tudni, amikor elgondolsz valamit, megtörténhet az ellenkezője is.

Nagyon nehéz lesz kontrollálni az első hetet, ahol nekem nagyon nem jönnek jól a Párizs-Roubaix-ról ismert pavék, bár nem tulajdonítok nekik túl nagy jelentőséget. A legfontosabb, hogy ne történjen ott baleset és reménykedjünk, hogy nem fog esni az eső. Nagyon szeretem a tévében nézni ezeket a versenyeket, de részt venni benne már nem annyira…

Idén az Alpok hegyei könnyebbek lesznek, miközben az igazi nehézségek a Pireneusokban várnak ránk, különösen a Tourmalet kétszeri megmászásával, hegyi befutóval. El kell majd menni személyesen feltérképezni és megismerni az emelkedőket. Tulajdonképpen az egész útvonalban csak annyit változtatnék, hogy lecsípnék 10 kilométert a hosszú időfutamból, cserébe lehetne inkább egy rövidebb, 20-30 kilométeres kronó.

Semmit sem lehet azonban előre látni mindaddig, amíg nem tudom, milyen csapat áll majd mögöttem. Várom október 20-át, addigra remélem minden kiderül, akkorra kell a csapatoknak minden dokumentációt leadni az UCI-nak."