Giro-tojások a reggeli sonka mellé

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 9. 09:19
A 94. Giro d’Italia 2. szakasza után a kerékpáros világ természetesen a győztes Alessandro Petacchi és a legyőzött Mark Cavendish közötti afférral foglalkozik, a mai nap fő kérdése pedig, hogy revansot vehetnek-e a felek, vagyis egyben tudják-e tartani az utolsó 10 kilométer emelkedőin a mezőnyt a sprinterek vonatai?


A 2. etapot követően Petacchi és Cavendish is értékelte a helyzetet, a sorok között olvasva azért kiderül, hogy nincs örök harag és az olasz tulajdonképpen nem követett el semmi rendkívülit.

Cavendish sportigazgatója, Valerio Piva nyilatkozatából is kiderül, hogy már csak „savanyú a szőlő”, ér azzal próbálják palástolni a brit eltúlzott reakcióját a célvonalon, hogy a helyzettel van bajuk, és hogy Cavendisht már zárták ki máshol, hasonló szituációban:

"Ha a szabályokat nézzük, a versenyzőknek tartaniuk kell irányukat a sprinten, de Petacchi nem tartotta. Ugyanilyen helyzetben Cavendisht már kizárták korábban… Nem akarom besározni, de nem hiszem, hogy kellett ez Petacchinak, hogy legyőzze Cavendisht, ez nem igazán volt fair."

Reuters
  Fotó: Reuters

Piva arról is beszélt, hogy csapatát nehéz helyzetbe hozza a rózsaszínű trikó birtoklása:

„OK, miénk a Maglia Rosa és a megtiszteltetés, ugyanakkor mikor kértem a Lamprét, hogy segítsenek be a vezetésbe a szakaszon, mondták, hogy nem. A Garmin egy emberrel segített a frissítőzónától kezdve. Rengeteg kilométert hajtottunk az élen, de nem panaszkodom, hiszen akié a trikó, azé a felelősség is. Ha viszont használni kell az embereid a verseny korai szakaszában, nem állhat össze a teljes vonat a hajrában.

Az első szakaszon a győzelem volt a cél, Cavendish nem az összetettért küzd. Jó, hogy nálunk a trikó, de mi szakaszgyőzelmekért jöttünk a Giróra és ez egy esély volt. Úgy gondolom, két-három esélyünk van még. A második szakasznak trükkös a vége, és Livorno sem egyszerű. Lehet, hogy összejön a siker, de szerintem sok csapat próbálkozni fog a végjátékban, akiknek nincs igazi sprinterük és előbb akarják majd eldönteni a versenyt. nehéz lesz kontrollálni, de megpróbáljuk.”

A száraz tények a harmadik szakaszról: az utolsó tíz kilométeren két emelkedőt kell teljesíteni, a Madonna della Grazie csak 2,5 kilométeres, de 12 százalékos részekkel, a Scogio pedig 1 kilométer hosszú, 6,9 százalékos átlagmeredekséggel.

Érdekesség, hogy az utóbbi időben Petacchinak mennek az ilyen rövidebb emelkedők, és megint dönthet javára, hogy erőből sprintel, ami egy mászás után, kissé macskásabb lábakkal is megy. Az olasz bízhat remek csapatában is, akik közül tegnap is kiemelte Righi és Hondo munkáját. Cavendisshel kapcsolatban legutolsó nyilatkozata békítő szándékú volt:

„Cavendish bosszankodott a befutó után, de utána tisztáztuk a helyzetet, és együtt ünnepeltünk: Mark a rózsaszínű trikót, én pedig a győzelmet.”

A Twitteren böngészve mértékadó véleményeket, Robbie McEwen bejegyzését emelnénk még ki a sprinttel kapcsolatban: „Megnézve a sprint ismétlését semmi kivetnivalót nem találtam benne. Semmi személyeskedés, csak szeretném elmondani, hogy én így láttam. Holnap újabb nap.”

Az összetett esélyesek egyelőre „pihennek”, Alberto Contador a melegre és a szakasz hosszára panaszkodott kicsit, de új kerékpárral vigasztalódott, aminek képét fel is töltötte mikroblogjára:

A Giro d'Italia hírei új alrovatunkban: KATTINTSON IDE!