Füstbe ment olasz terv: eldőlt a Giro?

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 30. 17:21
A belga Philippe Gilbert nyerte az olasz kerékpáros körverseny (Giro d'Italia) szombati 20. szakaszát, a Nápoly és Anangi közötti 203 kilométeres távot. Az összetett győzelemért folytatott kiélezett háborúban egyre jobban Gyenisz Mencsovnak áll a zászló, aki az inkább riválisának, Danilo Di Lucának kedvező szakaszon egy részhajrá segítségével 20 mp-re növelte előnyét. Az LPR olasz kerekese nem tudott profitálni az trükkös emelkedővel tarkított befutóban, így csodára lesz szüksége a római záró időfutamon.


Hiába  rendezték pénteken az idei Giro utolsó hegyi szakaszát, bőven maradtak izgalmak az utolsó két napra. Szombaton első ránézésre egy sprinterbarát emelkedőkkel alig-alig tarkított szakasz várt a mezőnyre, a valóságban azonban a cél előtti domb ismét a hegyimenőket favorizálta.

 

A trükkös befutónak leginkább a Vezúvon sokadik sikertelen támadását produkáló Danilo Di Luca örült, aki köztudottan hatékony sprinter hírében áll. Amennyiben elsőként ért volna Anangiba, akkor a jóváírásnak köszönhetően mindjárt a vezető Gyenisz Mencsov elé lopakodott volna.

 

Nem is lehetett más terve csapatának, az LPR-nek, mint diktálni végig a tempót az etapon és felvezetni a hajrát a rózsaszínű trikóra pályázó sztárjuknak. Az istálló dolgozott is keményen, hiába léptek meg nyolcan – Robert Forster (Milram), Anders Lund (Saxo Bank), Ben Swift (Team Katyusa), Francesco De Bonis (Diquigiovanni), Angel Gomez (Fuji-Servetto), Felix Cardenas (Barloworld), Pablo Lastras Garcia (Caisse d'Epargne) and Guillaume Bonnafond (AG2R) – korán, előnyükhárom percet soha nem haladta meg.

 

A napsütésben az őrületes, 45 km/h-s tempót diktáló peloton szépen lassan bedarálta a szökevényeket,  akiket 21 kilométerrel a vége előtt értek utol. Közben valóságos háború alakult ki a 158 kilométeres részhajránál, ahol hat, négy és két mp-es jóváírásért küzdött a két ász, Di Luca és Mencsov.

 

Az orosz ügyesen taktikázott, nem hagyta magát bezárni az LPR csapat kerekesei közé, sőt Alessandro Petacchinak kellett lehajrázni a Rabobank vezérét, hogy ne szerezze meg az értékes szekundumokat. A spinterkirály mögött így is Mencsov, Di Luca volt a sorrend, ezzel a kétszeres Vuelta-bajnok előnye 18-ról 20 szekundumra nőtt.

 

Az utolsó emelkedő közeledtével egyre inkább ment a helyezkedés, az utolsó két kilométeren azonban nem tudott érvényesülni a hegyimenők fölénye. A rövid kapaszkodón Philippe Gilbert lőtt ki, akit a korábban a Touron sárga trikóban is kerekező Thomas Voeckler és az ukrán Jaroslav Popovych követett.

 

Di Lucának nem volt válasza az akcióra, a belga megnyerte a szakaszt és elvitték a jóváírásokat is, így az olasz, ahelyett, hogy közelebb került volna riválisához, időt veszített. Ez azt jelenti, hogy az LPR első számú emberének élete menetét kellene a római időfutamon nyújtania, ha meg szeretné nyerni a Girót.

 

Persze a 14,4 kilométeres kronó számos meglepetést tartogathat, ugyanis a szervezők olyan kanyargós útvonalat jelöltek ki, mintha csak egy Formula-1-es pályát terveztek volna. A szokatlan viszonyok pedig akár a korábbi bajnok malmára hajthatja a vizet, és akkor még nem beszéltünk arról, mi történik, ha leszakad az ég...

A 20. SZAKASZ VÉGEREDMÉNYE:
1. Philippe Gilbert belga Silence-Lotto 4:30:07
2. Thomas Voeckler francia Bouygues Telecom 2 mp.h.
3. Stefano Garzelli olasz Acqua & Sapone 7 mp.h.
4. Allan Davis ausztrál Quick Step a.i.
5. Sebastien Hinault francia Ag2r - La Mondiale a.i.
6. Franco Pellizotti olasz Liquigas a.i.
7. Edvald Hagen Boassen norvég Team Columbia - High Road a.i.
8. Giovanni Visconti olasz ISD a.i.
9. Simon Gerrans ausztrál Cervélo TestTeam a.i.
10. Serge Pauwels
belga
Cervélo TestTeam
a.i.

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA A 20. SZAKASZ UTÁN:
1. Gyenyisz Mencsov orosz Rabobank 81:13.55 óra
2. Danilo Di Luca olasz LPR Brakes - Farnese Vini 0.20 p.h.
3. Franco Pellizotti olasz Liquigas 1.39 p.h.
4. Carlos Sastre spanyol Cervélo TestTeam 2.40 p.h.
5. Ivan Basso olasz Liquigas 3.33 p.h.
6. Levi Leipheimer amerikai Asztana 4.55 p.h.
7. Stefano Garzelli olasz Acqua & Sapone 8.48 p.h.
8. Michael Rogers ausztrál Team Columbia - Highroad 9.32 p.h.
9. Tadej Valjavec szlovén AG2R La Mondiale 10.42 p.h.
10. Marzio Bruseghin olasz Lampre - N.G.C. 11.32 p.h.