Extrém veszélyes sprint a sötétben!

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 15. 08:42
Több versenyző szerint őrültség volt, hogy az első ízben megrendezett Tour of Oman nyitószakaszát, a 61 kilométeres kritériumot este, gyér közvilágításban tartották. A győzelemért küzdő versenyzőknek így félig-meddig vakon, egymást lökdösve kellett nagy sebességgel hajrázni. A nehéz körülményekből a francia Jimmy Casper tudott előnyt kovácsolni, aki a norvég Edvald Boasson Hagent kerülte ki a vasárnap esti hajrán.


A hatnapos ománi körversenyre rögtön a katari után kerül sor, hogy az utóbbi eseményen részt vevő csapatoknak ne kelljen sokat utazni, tovább készülhessenek versenykörülmények között. Az esemény rendezésében a Tour of Qatar-hoz hasonlóan ugyancsak a Tour de France szervezőirodája, az ASO segít. Az UCI 2.1 kategóriás verseny így több sztárcsapat részvételével egyúttal az ázsiai kerékpársport fejlődését is segíti.

Első rendezés lévén azonban becsúszott a baki. Bár a világon mindenütt divatosak az esti, villanyfényes kritériumok, a szükséges minimumról, a megfelelő villanyfényről megfeledkeztek a rendezők. Az eredeti tervek szerint ugyanis a versenyre naplementében került volna sor, de besötétedett. Ezek után már nem akartak kockáztatni a szervezők, és a versenyzők biztonsága érdekében az utolsó két kör kivételével felvezetéssel teljesítették a távot a versenyzők, hogy hozzászokjanak a sötéthez, továbbá a célegyenest is átjelölték, egy enyhén emelkedő szakaszra.

A hajrában a Team Sky ragadta végül magához a kezdeményezést, Boasson Hagent felvezetve, akit azonban az utolsó pillanatban Jimi Casper (Saur – Sojasun) ki tudott kerülni, és néhány centivel nyert.