Extrém Balatonkör: 3-szor(!) 1 nap alatt

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 5. 10:39
Biztos sok olvasónk túrázott már a Balaton környékén. Valószínűleg már sokan körbe is kerekezték a tavat, amire komolyan készültek. Talán vannak olyanok is, akik csupán kedvtelésből körbekerülik egy nap alatt. Aztán van az a tábor, aki harcol az idővel és minél hamarabb, csupán egy-két kényszermegállót beiktatva pedálozik. Rajtuk kívül - biztosan - van még egy srác, akinek mindez nem elég…


Ő Kapitány Attila, a Fillari Team Budaörs hegyikerékpár versenyzője, a hazai U23-as cross country és maraton versenyek egyik éllovasa.
Szóval ez a fiatal - alig 22 éves - srác, aki egyébként az ELTE-TTK geográfus szakos hallgatója, azt vette a fejébe, hogy 24 óra alatt háromszor kerüli körbe hazánk legnagyobb tavát. E nem mindennapi sportteljesítmény apropójából beszélgettem Atival.

Attila október 2-án 13.30 kor indult Alsóörsről és másnap, alig 23 és fél órával később, lábában több mint 600 kilométerrel érkezett ugyanide…

- Hogy jött az ötlet, hogy ilyen őrültségre rávedd magad?

- Mielőtt elkezdem versenyezni, rengeteget túráztunk barátokkal, a Balatont például 2004 óta minden évben megkerültük egyszer, aztán 2 gimnáziumi osztálytársammal gondoltunk egyet és megpróbáltuk 1 napon belül 2-szer. Ez akkor nem sikerült (360 km jött össze), mert nem igazán edzettünk rá, de éreztük, hogy egy kicsit több odafigyeléssel, kevesebb pihenéssel meg lehetett volna a 2 kör! Ez még 2007-ben volt és azóta sokat fejlődtem, persze nem ultramaratoni távokon, mert pl. 8 óránál többet életemben nem tekertem egyhuzamban, de azért 3 komolyabb szezon azóta bennem van, ami jó alap ehhez is akár!

- Kivel mentél? Kik segítettek?

- Eredetileg úgy terveztem, hogy egy társsal megyek, végig együtt, de aztán ez nem jött össze, nagyon nehéz volt olyan embert találni, aki bevállal ilyen őrültséget, pedig 40 embert tuti megkérdeztem… Végül 3 segítőm is lett, minden körre „friss ember” jött velem, óriási köszönet nekik, nélkülük egész biztos nem ment volna! Az első körben Táncos Sanyi, míg az utolsóban öccse, Táncos Gábor kísért, mindent beleadtak és figyeltek rám. A középső, éjszakai körön az egyik legtapasztaltabb ultramaratonos montis, Baros Bálint segített, talán az volt a legkönnyebb köröm, tök nyugi volt éjszaka, autók nem is voltak nagyon és annyira hideg se, mint gondoltuk!

- Tudjuk Rólad, hogy montiversenyző vagy. Milyen bringával teljesítetted a távot?

- Sajnos országútim nincs, ezért a versenymontimmal mentem, 1,5-ös slick külsőkkel és egy kicsit puhább nyereggel, de jó volt így is, bár kíváncsi lettem volna, egy országútival mennyit lehetett volna még hozzátenni, de most csak ez volt a cél, hogy sikerüljön a fix táv.

- Milyen érzés volt? Beavatnál bennünket kicsit, hogy milyen volt belülről?

- Az első 2 kör hatalmas élmény volt, gyakorlatilag nem volt különbség a 10. és 400. kilométer között fáradtság vagy fájdalom terén, végig jó részidőket mentünk, tudtam, hogy sikerülni fog. Sokan hívtak mobilon közben, ami sokat segített mentálisan! A 3. kör már más tészta… Igaz, az első 80 km-en hátszelünk volt és Gábor mögött könnyedén tudtam menni 32-33-mal, aztán Keszthely után kezdtem fáradni, először csak agyilag, később fizikálisan is. Az utolsó 100 km-en egyre rosszabb lett minden, nem volt pl. holtpontom, amin átestem volna, és utána vidámság van, de szerencsére időben voltunk és volt még bennem tartalék, bár a legvégső 20 km-re bele se mertem gondolni.

- Pihenők, megállások?

- Alsóörsön 2-szer 30 percet álltunk a körök között, meleg kaját ettem és átöltöztem, egyébként minél kevesebbet álltunk, hogy ne kelljen gyorsan menni. Számolni kellett a perceket még egy pisilésnél is.

- Mit ettél/ittál menet közben?

- Zabszeleteket, müzliket, gyümölcsöket, kekszet menet közben, a pihenőkben meg tésztát és palacsintát, bár egyre rosszabbul esett emészteni, az étvágyam is folyamatosan csökkent. Inni vizet, kólát, kávét ittam.

- Mi a véleményed a Balaton körüli kerékpárutakról? Úgy gondolom, ennyi idő alatt bőven volt lehetőséged megismerkedni velük.


- Most speciel csak ott mentünk bringaúton, ahol nem okozott időhátrányt, de egyébként az északi parton szerintem messze átlagon felüli Magyarországon, a délin pedig átlagos, de túrázáshoz megfelelő.

- Tervezel a jövőben még ilyen jellegű teljesítménytúrát, versenyt?

- Nem tudom, most egyszerűen csak úgy éreztem kell egy kis változatosság a kerékpáron belül, kíváncsi voltam, hogy egy teljesen más jellegű megméretetésre képes vagyok-e fejben. A fizikális oldaltól nem tartottam annyira. Mindenesetre idő kell ahhoz, hogy újra a fejembe vegyek ilyesmit, de ha ez sikerül, akkor lesz folytatása, a 3 és fél kör sem irreális, csak komolyabb szervezés, specifikusabb edzés, kísérőautó, stb. kell hozzá… De erre most gondolni sem szeretnék!

- Köszönöm a lehetőséget, hogy válaszoltál a kérdéseimre és további sportsikereket kívánok!

- Én is viszont! :)