Evans szerint Contador nem Tour-favorit

Szerző: Takács TamásLétrehozva: 2011. október 20. 10:30
Cadel Evans érdekes nyilatkozatot tett a francia L’Equipe-nek, amikor a Tour de France címvédőjeként a 2012-es verseny esélyeiről kérdezték, ugyanis a favoritok között nem említette a háromszoros győztes spanyol Alberto Contadort.


Ha rosszmájúak lennénk, azt mondhatnánk, az ausztrál fejében biztosan az járt, hogy addigra hűvösre teszik napjaink legjobb GT-menőjét a 2010-es Touron szolgáltatott klenbuterolra pozitív doppingmintája nyomán húzódó ügyben, mert egyébként több mint dőreség lenne nem számolni vele.

A megerősödött BMC kapitánya azonban itt nem állt meg, a szerinte legfőbb esélyesek felsorolásával sem papírforma-véleményt fogalmazott meg, Tony Martin, Bradley Wiggins és Levi Leipheimer nevét említette.

„Az új Omega-Quick Step csapat lesz a legveszélyesebb, Martinnal, Leipheimerrel és Peter Velits-csel, a sok időfutam miatt előnyben lesznek. Andy Schleck újabb egy évvel tapasztaltabb lesz, az idei Touron kapott néhány leckét. Nem hagyhatjuk őt sem figyelmen kívül, annak ellenére, hogy a kronók nem neki kedveznek. Ha Tourt akar nyerni, nem várhat a párizsi befutó előtti szombat estéig.”

Reuters
  Fotó: Reuters

Contadorról diplomatikusan nyilatkozott: „Őszintén szólva nem tudom mit gondoljak. Miután idén nem nyert, nehezebb dolga lehet. Mindenki látta, hogy nem verhetetlen, nehéz lesz visszaszerezni a nimbuszát.”

Alberto Contador rövid kommentárja mikorblogján ehhez képest ennyi volt a 2012-es útvonallal kapcsolatban: „Nem a legideálisabb számomra ez a Tour, de nagyon motivált vagyok, és júliusban 100%-os formában leszek!” Bővebben a következőket nyilatkozta:

„Világos, hogy az időfutammenőknek kedvez a 2012-es Tour. Én félúton vagyok a kronóspecialisták és a hegyimenők között, mert sok hegyimenő rosszabb nálam az időfutamban.

Reuters
  Fotó: Reuters

Olyan útvonal ez, amit nagyon figyelmesen elemezni kell majd szakaszról-szakaszra, annak figyelembevételével, hogy állnak az ellenfelek. Elsősorban azokat kell figyelni, akiknek szükségük lesz időelőnyt kiharcolni az utolsó időfutam előtt, nekik áll majd érdekükben támadni.

Tetszik is a pálya, meg nem is. Kevesebb a hegyi befutó, ami több támadást ígér, de világosan látszik, hogy az utolsó hét lesz döntő, egy nagyon kemény szakasszal, ami Bagneres de Luchon befutójával ér véget, majd Peyragudes befutója, előtte a Bales megmászásával.

A 96 kilométer az óra ellen sok, de nekem jobb, mintha lenne csapatidőfutam, ami miatt háátrányba kerülhetnék erősebb csapatokkal szemben. A 2007-es Touron, az elsőn, amit megnyertem, 120 kilométer időfutam volt, tehát nem rossz ez, de sose lehet tudni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Sztárok a 2012-es Tour esélyeiről
A 2012-es Tour de France útvonalának hivatalos prezentációját követően sok bringás sztár már kommentálta is röviden az itnert, Alberto Contador, Andy Schleck, Philippe Gilbert, Thomas Voeckler, és Juan Jose Cobo nyilatkozata...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A 2012-es Tour de France prezentációja
Párizsban ma kihirdették a 2012-es Tour de France útvonalát, amely a Giro d’Italiához hasonlóan megegyezik a rendező ASO honlapjára múlt héten „tévedésből” felkerült itinerrel....
Tovább a teljes cikkhez »