Ergon markolatok - hogy ne fagyjon a kéz

Szerző: shLétrehozva: 2010. december 6. 11:35
A téli hidegben a bringások egyik legfőbb problémája a végtagok fagyása, ami könnyen bekövetkezhet, ha nem védjük megfelelő felszereléssel kezünket, lábunkat. A védelem azonban nem csak a megfelelő ruházatot jelenti…


Végtagjaink fagyásának egyik oka a nehezebb vérkeringés, amit a szorító kesztyű, cipő is kiválthat, de az is, hogy mi is kénytelenek vagyunk „szorítani” a kormányt. Ebből a szempontból pedig egyáltalán nem mindegy, milyen az ergonómiája a markolatnak.

Bizonyára akadnak olyanok, akiknek szezon közben, hosszabb bringázás után fáj, zsibbad a keze, ez azonban akkor messze nem olyan kellemetlen, mint télen a fagyás. A zsibbadás akkor is az elszoruló erek miatt alakul ki, akiknek rendszeresen fennáll ez a probléma, azoknak találták fel a 2010-ben újra tervezett Ergon GR-2 markolatot.

Ergon GX2  

Az Ergon markolatok formája kezünk anatómiája alapján úgy lett kialakítva, hogy figyelembe vették az idegek, erek elhelyezkedését, és a tervezéskor arra törekedtek, hogy minél kisebb terhelés érje ezeket, minél kevesebb eséllyel alakuljon ki a zsibbadás.

Összehasonlításképpen: hogyan kíméli az Ergon formája tenyerünk és csuklónk a hagyományos markolathoz képest:

A markolat alumínium gyűrűs, így biztos nem fordul el a kormányon és nem kell hajlakkal és egyéb praktikákkal rögzíteni, csak a kis csavart kell meghúzni.

10mm hosszabb az eddigi modellnél és a formáján is alakítottak, hogy minél ergonómikusabb legyen. A szarv és a markolat szöge természetesen külön-külön is állítható. A magnéziumból készült kormányszarvra 3 ujj fél rá.

Csúszásmentes a gumírozása. Használható városi közlekedéshez, túrázáshoz és mountain bike-ozáshoz egyaránt. A GR-2 több típusban is elérhető, hogy akármilyen váltórendszer is van fent, biztosan elférjen a markolat a kormányon.

GR2 Carbon Superlight  

- GR2-L: normál váltórendszerekhez (jobb és bal 130 mm markolathossz);

- GR2G-S és GR2G-L: Gripshift váltórendszerhez (jobb és bal 95 mm markolathossz);

- GR2N-S és GR2N-L: Nexus/Rohloff váltórendszerekhez (jobb 95 mm, bal 130 mm markolathossz);

Az ára borsosnak tűnhet, de akinek rendszeresen  fáj a keze a bringázástól, annak biztos megéri a 12 ezer forint ráfordítást, cserébe, hogy megszabaduljon a fájdalomtól vagy a még kellemetlenebb fagyástól.

Bővebb információ a magyarországi forgalmazó, a BikeLine Kft. honlapján, IDE KATTINTVA.