Dopping: 2008 világbajnokát jegeli a BMC

Szerző: shLétrehozva: 2010. április 9. 20:26
Olaszországban a spanyol Operación Puerto ügy (2006) óta nem látott doppingbotrány van kialakulóban. A mantovai hatóságok célpontja egy Fuenteshez hasonló „doppingdoki”, Guido Nigrelli, aki elsősorban az olasz Lampre csapatával állt kapcsolatban két évvel korábban, melynek tagja volt 2008 világbajnoka, a jelenleg BMC színekben versenyző Alessandro Ballan is. Az ex-világbajnok, és a szintén Lampréból érkező Mauro Santambrogio egyelőre nem kap versenyzési lehetőséget csapatától.


A BMC Racing Team közleménye:

„Tudomásunkra jutott, hogy csapatunk két versenyzője, Alessandro Ballan és Mauro Santambrogio ellen nyomozást indítottak az olasz hatóságok egy két évvel korábbi történésekkel kapcsolatos ügyben, amikor ők a Lampre tagjai voltak és nem voltak kapcsolatban a BMC Racing Teammel.

A BMC Racing Team és tagjai néhány nappal korábban még nem tudtak erről a nyomozásról, és reméljük, több információ áll majd rendelkezésünkre az ügyről hamarosan. Mindazonáltal, úgy döntöttünk, hogy nem szerepeltetjük versenyeken a két versenyzőnket a BMC Racing Team saját belső értékrendjének és az UCI (nemzetközi szövetség) ide vonatkozó szabályainak megfelelően. Ezt a lépést nem prekoncepció vezényelte az olaszországi nyomozással kapcsolatban.”

Az üggyel nem csak volt lamprés versenyzőket hoznak kapcsolatba, a nyomozást vezető Antonino Condorelli 35 érintettről beszél, köztük lehetnek Ballanon kívül olyan sztárok, mint Alessandro Petacchi vagy Damiano Cunego is. Nigrelli természetesen tagadja a vádakat.

Alessandro Ballan így nem indulhat a vasárnapi Paris-Roubaix-n.