Chat Johan Bruyneel sztármenedzserrel

Szerző: shLétrehozva: 2009. december 30. 16:06
Johan Bruyneel, az Armstronggal frissen alakult országúti szuperteam, a Radio Shack menedzsere nyilvános chatre hívta a spanyol El Mundo olvasóit. A kilencszeres Tour-győztes csapatvezető, aki egyébként Spanyolországban, Madridban él, közel húsz kérdésre válaszolt, megtudhattuk, hogy versenyző korában az 5 tourt nyerő Miguel Induraint tisztelte legjobban ellenfelei közül, csapatvezetőként Manolo Saiz – az OP doppinbotrány ellenére is – a példaképe, kedvenc sikere pedig még mindig az első Tour győzelem.


Természetesen a spanyol szurkolók elsősorban Alberto Contadorral kapcsolatban tettek fel kérdéseket, hogy tisztázódhassanak az Armstrong – Bruyneel – Contador ellentéttel kapcsolatos pletykák.  Bruyneel elmondta, semmi sem igaz abból, hogy Contadornak saját pénzből kellett volna megvásárolnia a prémium időfutamkerekeket, nem is érti, hogyan röppenhettek fel ilyen hírek. 

Arra a kérdésre, hogy Contador valóban nem tartotta-e be a csapatutasításokat, Bruyneel úgy felelt, hogy volt versenyzője nem afféle lázadó, hanem csak sokszor megy érzésből, és mindig ő az, aki a legjobban érzi, milyen formában van. „Nem értékelem úgy, hogy bármikor ellenszegült volna.”

Valaki konkrétan megkérdezte, megveri-e Armstrong jövőre Contadort és Schlecket. „Talán Schlecket könnyebb lesz megverni, mint Contadort, mert Contadortól jóval gyengébb volt. Armstrong úgy gondolja, 2010-ben jobb lesz, mint 2009-ben, de tudja, hogy ez nagyon nehéz lesz.” – felelt Bruyneel.

A 2010-es Tour útvonaláról is faggatták a Radio Shack menedzserét, vajon jobban kedvez-e majd egy olyan hegyi menőnek, mint Contador, vagy a nehézsége következtében inkább egy olyan erős csapat lesz előnyben, mint a Shack. Bruyneel szerint mindig rengeteget spekulálnak a Tour előtt, mi lesz majd, de a végén mindig az nyer, aki a legerősebb és a legerősebb a csapata.

„Elméletben azt mondom, inkább a hegyimenőknek kedvez az útvonal. De a versenyt sosem az útvonal teszi a legnehezebbé, hanem az ellenfelek. Sokszor a legjobban várt, nehéz szakaszok a legunalmasabbak. Contadornak, mivel kiváló hegyimenő, időfutammenő, komplett versenyző, bármilyen útvonal kedvezne.”

Az egyik chatelő arról érdeklődött, manapság miért csak egy, esetleg két nagy körversenyen indulnak a nagy sztárok. A belga sztármenedzser szerint folyamatosan specializálódik a kerékpársport, míg régen voltak akik pályán, országúton és cyclocrossban is elindultak, manapság ezek a szakágak már teljesen szétváltak, sőt, maga az országúti szakág is szeparálódik.

„Teljesen mások indulnak a tavaszi klasszikusokon, mint a Vueltán. Mi több, azt mondom, hogy a Tour is más, mint a Giro vagy a Vuelta. Nem akarom azt mondani, hogy nem lehet végigmenni két GT-n, de természetesen a Giro-Vuelta duplát könnyebb megcsinálni, mint a Giro-Tourt vagy a Tour-Vueltát.”

Végül egy általános kérdést kapott Bruyneel, amire azonban érdekes választ adott. A kérdező arról érdeklődött, min változtatna napjaink kerékpársportjában. Bruyneel túl azon, hogy szigorúnak tartja a technikai korlátozásokat, a gazdasági modellt hozta fel példaként, szerinte jobban működik például a Forma1, a tenisz, vagy a labdarúgás. Ahhoz, hogy egy sportág igazán magasra emelkedjen, nem jó, ha a csapatok, a versenyszervezők és a szövetségek is csak a saját érdekeiket nézik.

„Például a televíziós közvetítések jogdíjaival kapcsolatban más sportágakban jól működik a rendszer, mindenki részt vesz a történetben. A mi házunk táján mindig ebben a kérdésben ütköznek a csapatok és a versenyszervezők, mert mi, ha a szponzor számára nem tudjuk biztosítani a megjelenést, megszűnünk. Más sportágakban ezt a problémát megoldották.” – jelentette ki Bruyneel.