A Vuelta másodikja sietteti doppingügyét

Szerző: shLétrehozva: 2011. március 16. 10:16
A 2010-es Vuelta ezüstérmese, a spanyol Ezequiel Mosquera szervezetében a körverseny alatt hidroxietilt mutattak ki, ami nem listás szer, de szokás vérdoppingok „takarására” használni.


Csapata, a Vacansoleil, miután Riccót kirúgták doppingügye miatt, a spanyolt sem indítják versenyen. Mosquera azonban kezdi ezt megelégelni, ezzel kapcsolatban adott ki sajtóközleményt, melyben 10 pontban foglalta össze meglátásait:

Amióta értesítettek arról (2010. szeptember 30.), hogy a Vueltán hidroxietilt találtak a szervezetemben, csendben voltam az üggyel kapcsolatban, egyetlen céllal, hogy azok a szervek, akik az ügyemben illetékesek, függetlenül, nyomás nélkül végezhessék a munkájukat.

Most azonban, már öt hónappal az értesítés óta, szükségét érzem, hogy fényt derítsek a dolgokra, két okból is: először is szeretném, hogy történjen már valami, másrészt szólni szeretnék néhány fontos részletről.

1.Pályafutásom során számos doppingtesztet végeztek el velem. A 2010-es Vuelta alatt a laborban HES-t hidroxietilt mutattak ki.

2.A kimutatott szer nem szerepel a doppinglistán, ezért nem büntettek meg, és nem is függesztettek fel.

3.Az UCI február 18-án értesítette az ügyvédemet a helyzetemről: „Mivel Mosquerát nem függesztették fel, és semmilyen döntés nincs az ügyében, jelenleg bármilyen kerékpárversenyen szabadon versenyezhet.”

4.A hidroxietil egy szokványos keményítő származék.

5.Mindenelérhető szakértői vélemény alátámasztja, hogy a hidroxiethil nem javítja a sportteljesítményt az izomba jutva, vagy szájon át fogyasztva. A használata csak intravénásan tiltott.

6.Annak ellenére, hogy egyes hangok utóbbi lehetőséget vetették fel, a hidroxietil nem működik doppingszerek fedőszereként sem, jól példázzák ezt olyan esetek, amikor kimutatták az EPO-használatot a hidroxietil jelenléte ellenére is.

7.A kölni laborban igazolták, hogy az én szervezetemben csak hidroxietilt találtak, doppingszert nem, pedig célirányosan kutattak EPO nyomai után.

8.Nem is kértem ezért a B-minta vizsgálatát, hogy ne lassítsam a folyamatot.

9.Az UCI-nak december 10-én benyújtottam az érveimet az üggyel kapcsolatban, és megértem, hogy a lezáráshoz idő kell, ez a sajtóközleménnyel nem is az eljáró szervek felé szeretnék kritikát megfogalmazni.

10.Végezetül szeretném kifejezni elkötelezettségemet a csapatom, a Vacansoleil felé, és megköszönni a bizalmat, hogy megvárják a hivatalos döntést az ügyben, mielőtt állást foglalnának velem kapcsolatban.

A fenti pontokat figyelembe véve úgy látom, a legigazságosabb és leglogikusabb az lenne, ha lezárnák az ügyemet, ami elősegítené jómagam és a kerékpársport reputációját is, valamint megkímélnék a kellemetlenségektől a csapatomat és a családomat is.

Ezequiel Mosquera

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
UCI: A Vuelta ezüstérmese nem negatív
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) részéről megerősítették, hogy a spanyol kerékpáros körverseny ezüstérmese, Ezequiel Mosquera doppingmintáját továbbra is vizsgálják, szó sincs negatív eredményről....
Tovább a teljes cikkhez »