A Tour-királyetap "két győztese" értékel

Szerző: shLétrehozva: 2011. július 21. 21:33
Andy Schleck tavalyhoz hasonlóan idén is megnyerte a Tour de France királyetapját, ám micsoda különbség van a két győzelem között…


Amíg tavaly a Tourmalet-n Contadorral együtt haladt át a célvonalon, ami egyben azt is jelentette, hogy elbúcsúzhatott a végső sikertől, idén 3:50 percet adott spanyol riválisának, aki mögött kétszer volt második a francia körversenyen. Nem mellesleg többi ellenfelén is hozott ma időt, remek pozícióba kerülve az összetettben. A fiatalabb Schleck fiú így értékelt:

A legnagyobb győzelmem a mai. Régóta vártunk, hogy jöjjön a versenyen egy döntő pillanat, és most úgy határoztam, a kezembe veszem a dolgokat, ezért támadtam már olyan korán. S végül nagy előnyt sikerült építeni. Egy álmom teljesült azzal, hogy itt nyertem. Amikor először néztem a Tour útvonalát a kihirdetésekor, tudtam már, hogy meg akarom nyerni ezt a szakaszt. Úgy érzem elérhető a sárga trikó, a mai napon megmutattam, hogy meg tudom szerezni. Ilyen vagyok, nem félek veszíteni. Szeretem, ha annyira meg kell szenvedni valamiért, ahogy ma tettem. Jó formában voltam, és előre akartam jönni az összetettben. Ma megnyertem a szakaszt, holnap a sárgáért megyek.”

Reuters
  Fotó: Reuters

S bár ketten is óriásit hajtottak azok közül, akik előtte végeztek (Andy és Evans), a mai nap legnagyobb menetét a francia Thomas Voeckler mutatta be, s talán már nincs olyan kerékpársport-rajongó a világon, aki ne azért drukkolna, hogy minél előrébb végezzen a francia. A csoda tovább tart, a GT-összetettben soha nem brillírozó, de szenvedni annál jobban tudó bringás, ma is megtartotta a sárga trikót, még ha ehhez ájulásig ki kellett hajtania magát, akkor is. Voeckler így nyilatkozott:

„A mai sikerért minden erőmmel megküzdöttem. Beértem a célba és tudtam, hogy Andy Schleck átvehette volna a sárga trikót, de nekem sikerült megtartanom 15 másodperccel. Nyilvánvaló volt, hogy Andy támadni fog. Két embere volt a szökésben, és nekik segíteniük kellett az akció után. Én előnyt tudtam kovácsolni Cadel Evans erőfeszítéseiből, aki nagyon keményen hajtott, hogy ledolgozza a hátrányt. Ilyen a versenyzés.

Reuters
  Fotó: Reuters

Én észre sem vettem, hogy Contador leszakadt, sőt, különösen attól féltem, hogy óriási támadást indít majd az utolsó két-három kilométeren. A végén nem működött a rádióm, és Frank Schlecket kérdeztem, mennyire van tőlünk a testvére, de azt mondta, nem tudja. Utána láttam, hogy három perc alatt van a hátrányunk, és mondtam Pierre Rolland-nak, hogy mennünk kell! És sikerült, szinte csoda. A Tour de France hátralévő része nem rajtam múlik: 15 másodperc nagyon kis előny a világ legjobb hegyi menőivel szemben.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Életre-halálra a Tour királyetapján
Óriási versenyt láthattunk a Tour de France királyetapján, három főszereplővel, akiknek utolsó leheletükig kellett küzdeni. Andy Schleck, Cadel Evans és a sárga trikós Thomas Voeckler is saját meccsét vívta a jóval 2000 méter...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Contador: Lehetetlen megnyernem a Tourt
A háromszoros címvédő, spanyol Alberto Contador elszállt a Tour de France királyetapján, a befutót követően ő maga is kijelentette, innentől kezdve lehetetlen, hogy ő nyerje a Tourt…...
Tovább a teljes cikkhez »