A mezőny legnagyobbja nyerte a Roubaix-t

Szerző: shLétrehozva: 2011. április 10. 17:02
A Garmin-Cervelo csapata tökéletes munkát végzett a pokolban, remekül keverve a kártyákat, s végül a világbajnok Thor Hushovd segítője, a 197 cm magas belga Johan Van Summeren nyerte a kockakövek klasszikusát, a Paris-Roubaix-t.


Az újabb dobogós helyet (2.) szerző Fabian Cancellara ismét bizonyította, hogy ő a legerősebb, de Hushovdék csapatával nem tudott mit kezdeni. Szeghalmi Bálint esett a rengeteg bukással tarkított versenyen, s bár végül nem ért célba de baja sem esett.

A mai 258 kilométeres klasszikuson – még ha elsőre furcsán is hangzik – papírforma eredmény született, és egyben oktatófilmbe illő versenyt láthattunk, ahol a legerősebb csapat nyert, tökéletesen kidolgozott és megvalósított taktikával.

Reuters
Még együtt a mezőny a portengerben
Fotó: Reuters

Nyilván, taktikát elsősorban a világbajnok Thor Hushovdra hegyezte ki Jonathan Vaughters mester, de minden más eshetőségre gondolt, megvoltak a különböző emberei a különböző forgatókönyvekre, és ezek a versenyzők képesek is voltak megvalósítani a feladatukat.

Reuters
Chavanel az Arenberg után még játékban volt
Fotó: Reuters

A verseny derekán bekövetkező első komoly akciónál, amire a 85 kilométerre a céltól elhelyezkedő legnehezebb pavén, az Arenberg erdőben került sor, a Roubaix-n évek óta remek formát mutató, a kockaköveken nagy rutinnal rendelkező Van Summeren-t küldték előre. A Lars Boom vezette csoport körülbelül 20 kilométer alatt utolérte a korábbi, gyengébb versenyzőkből összeállt elmenést, képezve egy nagyobb élbolyt a legfőbb esélyesek előtt. Köztük volt Van Summerenen és Boomon kívül Guesdon, Hayman, Bak, Roelandts, Quinziato, Cooke, Greipel és Tjallingi is.

Reuters
A mai nem Tom Boonen napja volt, technikai gondok, bukások, DNF
Fotó: Reuters

Videón Boonen pechje és a szökés a Sporzán: KATTINTSON IDE!

A Garmin kezére játszott a szerencse is, a rengeteg bukásba belekeveredtek a legnagyobb ellenfelek közül is jópáran, kiesett a játékból Tom Boonen, csapattársa Chavanel és az olasz Pozzato is. Cancellara csapata nem tudott delegálni embert az elmenésbe, így kénytelenek voltak ők vezetni  az üldözést, a Sky és a Garmin emberei nem sokat tettek hozzá a tempózáshoz.

Boonen újra bukásba keveredik - videó IDE KATTINTVA

Reuters
A nap szökevénycsoportja
Fotó: Reuters

Hushovd eközben pihent a mezőnyben, és ekkor még ott volt az amerikai Tyler Farrar is, ha esetleg úgy alakulna a verseny, hogy egy nagyobb mezőny érkezik sprintbefutóra (Hausslert elveszítette a Garmin egy bukásban).

Reuters
Hushovdot és Ballant nem tudta lerázni ma a Kancellár
Fotó: Reuters

Cancellara támadási kényszerben volt, amit meg is tett 46 kilométerrel a cél előtt, szétrángatta a sort, mint foxi a lábtörlőt, de legfőbb riválisai, Hushovd, Flecha, Ballan tapadtak rá. A Kancellár ennek ellenére megkezdte a felzárkózást az élre, de a többiek nem vezettek semmit, mindhármuknak volt elöl emberük.

Reuters
Hiába lószol kiállva a kockakövön a svájci klasszis...
Fotó: Reuters

A svájci klasszis nemsokára látványosan kifakadt, de nem volt mit tenni, ez csapatjáték, ráadásul a megtorpanásnak köszönhetően ismét egy perc fölé nőtt az élboly előnye, hátulról pedig visszazárkóztak páran, köztük Hushovd egy másik segítője, Vanmarcke.

Videón egy Cancellara-támadás, Hushovddal a kerekén: KATTINTSON IDE!

Reuters
Van Summeren már szólóban Fotó: Reuters

Vanmarcke be-besegített a vezetésbe, mert látszott, hogy a pavékon Hushovd tudja tartani Cancellarát, és ezen a ponton már Van Summeren számára is az lehetett a rádióüzenet, hogy biztosítson elől, csak ne engedjen elmenni veszélyes embert, mert jön hátulról a kapitány.

Reuters
  Fotó: Reuters

Az újabb kockaköves szektorokon azonban emelkedett a tempó, még közelebb értek Cancellaráék is, így Van Summeren feladata is változott. A megfogyatkozott élbolyt még jobban szétrázta, és kettős missziót teljesített: egyrészt előretolt helyőrségként haladt Hushovd számára, másrészt a verseny ezen pontján már a győzelmével is számolhatott Vaughters, kevesebb mint húsz kilométerrel a vége előtt.

Van Summeren támadása az utolsó nehéz pavén - videó: KATTINTSON IDE!

Reuters
Családi öröm egy pályafutás csúcsán Fotó: Reuters

Miután a legutolsó nehéz kockaköves szektorban sem sikerült Cancellarának leráznia Hushovdot, a svájcinak el kellett fogadnia a szomorú tényt: elveszítette a Roubaixt. A robbanékonyabb Hushovdot nem tudta volna elrázni, pláne úgy, ha közben nagyrészt ő vezeti az üldözést. Ha netalántán mégis, még mindig ott lett volna előrébb Van Summeren, akit ha utolérnek, még vezetett volna vész esetén egy óriásit a világbajnok csapattársának.

Reuters
Sajátos győzelmi trófea
Fotó: Reuters

De utóbbi variációra nem volt szükség, Van Summeren zöld utat kapott 10-15 kilométerrel a vége előtt, és ekkor már csakis győzelméért hajtott. A végén kijött az is, hogy a belga a szökés nagy részében inkább lapult az élbolyban és biztosított, mert legfontosabb feladata az volt, hogy Hushovdot várja. Így kicsivel pihentebb is volt – ha lehet 250 kilométer után ilyen kifejezést használni – mint szökevénytársai, ezért a végén még növelni is tudta előnyét, amit a pavékon indított akciójával szerzett.

Videón a célba érkezés IDE KATTINTVA

Reuters
Van Summeren élete legnagyobb győzelme, Cancellara harmadik dobogója a három nagy klasszikusból (SanRemo, Flanders, Roubaix) Fotó: Reuters

Tökéletes meló a Garmintól, Van Summeren egyedül érkezett 20-30 másodperc előnnyel korábbi szökevénytársai, Rast, Bak és Tjallingii előtt a Roubaix-velodrómba, Cancellara hiába indított még 3 kilométerrel a vége előtt egy elkeseredett akciót dühében, amikor már késő volt. (Azért ez az elsöprő támadás ahhoz elég volt, hogy utolérje a Van Summerenről korábban leszakadókat, és megszerezze a második helyet. Érdemes még megemlíteni a dobogó harmadik fokára álló holland Tjallingii teljesítményét, aki 160 kilométert töltött szökésben, és így is felküzdte magát a harmadik helyre…

Fotógaléria 30 képpel a pokolból IDE KATTINTVA tekinthető meg.

EREDMÉNY:
1. Johan Van Summeren (Bel) Team Garmin-Cervelo 6:07:28
2. Fabian Cancellara (Swi) Leopard Trek 0:00:19
3. Maarten Tjallingii (Ned) Rabobank Cycling Team  
4. Grégory Rast (Swi) Team RadioShack  
5. Lars Ytting Bak (Den) HTC Highroad 0:00:21
6. Alessandro Ballan (Ita) BMC Racing Team 0:00:36
7. Bernhard Eisel (Aut) HTC Highroad 0:00:47
8. Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo  
9. Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Sky Procycling  
10. Mathew Hayman (Aus) Sky Procycling  

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Paris-Roubaix: művészfilm a Pokolból
A Holland Sport televízió lenyűgöző filmet forgatott az idei Paris-Roubaix klasszikusról, amelynek különlegessége, hogy egy kameraállást használva érzékletesebben bemutatják a kockaköves klasszikus savát-borsát, mint bármelyik...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Interjúk a Pokolból: a győztes és főnöke
A Garmin-Cervelo 30 éves kerekese, Hushovd és Farrar vízhordója élete legnagyobb sikerét érte el a Paris-Roubaix-n, nyerő ember lehetett a nyerő csapatban. Ismét bebizonyosodott, hogy a kerékpársport csapatsport, a legnehezebb...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Paris-Roubaix: az Észak Pokla Szegával
Ma kerül sor a kerékpársport sokak által legfontosabbnak tartott klasszikusára, a kockaköves szektorokról híres, több mint évszázados múltra visszatekintő Paris-Roubaix versenyre, melynek magyar indulója is lesz: 168-as...
Tovább a teljes cikkhez »