A Cápa elsiette, Zauggé a Lombard Kör

Szerző: BHLétrehozva: 2011. október 15. 17:57
Némi meglepetésre a Leopard-Trek svájci versenyzője, Oliver Zaugg nyerte a szezon utolsó nagy klasszikus kerékpárversenyét, a Giro di Lombardiát, miután a Liquigas egyik ászának, Vincenzo Nibalinak nem jött össze a hosszú szökés.


A 241 kilométeres verseny második felét három jelentősebb emelkedő, a Sormano, a Ghisallo és a Vergano határozta meg, és már az első – amely egyben a leghosszabb volt közülük – komoly szelekciót okozott a mezőnyben, a kerekesek kisebb csoportokban követték egymást a Ghisallóig.

A Ghisallo meredekebb részén a tavalyi Vuelta győztese, Nibali támadott többször, és végül el is szakadt Gilbertéktől, ekkor egyértelműen látszott, hogy ő a legerősebb. A hegycsúcs előtti kisebb lejtős részen már 1:40 perc fölé is nőtt az előnye, de végül kiderült, hogy 50 kilométerrel a vége előtt korai volt a szökés.

Reuters
  Fotó: Reuters

A lejtmenetben ugyanis újra összeverődött egy nagyobb mezőny, és a Sky, a Leopard, valamint a Katyusa emberei a tóparti sík részen kegyetlenül megrántották a tempót, rövid idő alatt hozva egy percet Nibalin az utolsó hegy, a Vergano lábáig.

Reuters
  Fotó: Reuters

Nibali meg is állt, de ez még nem lett volna rossz a Liquigasnak, hiszen Basso pihenhetett a mezőnyben, az olaszok kétszeres Giro-győztese azonban hiába bírta jól a brutális tempót a Sky kettőse, Lövkvist és Martin mögött, robbantani nem tudott. Megtette ezt ellenben a Leopardból Zaugg, aki – lévén nem tartozott a topfavoritok közé – rögtön lélegzetvételnyi előnyhöz jutott.

Reuters
  Fotó: Reuters

Mögötte nem állt össze a hegytetőig egy erős üldözőboly, közben Gilbert és Visconti is leszakadtak az esélyesek közül. Martin, Basso, Domenico Pozzovivo, Joaquin Rodriguez és a lengyel Premyslaw Niemec követték a svájcit.

Reuters
  Fotó: Reuters

Hét kilométer volt még innen, a legtöbbet talán Martin vállalta a vezetésből, de a szűk, kanyargós utakon nem tudtak közeledni. Zaugg az utolsó kilométerre is megtartotta a 15-20 másodperces előnyét, innentől pedig nem volt kérdés, hogy hazaér, élete legnagyobb sikerét aratva.

Reuters
  Fotó: Reuters

 

EREDMÉNY:
1. Oliver Zaugg svájci Leopard Trek 6:20:02
2. Daniel Martin ír Garmin Cervelo 0:00:08
3. Joaquin Rodriguez Oliver spanyol Katusha  
4. Ivan Basso olasz Liquigas-Cannondale  
5. Premyslaw Niemiec lengyel Lampre-ISD  
6. Domenico Pozzovivo olasz Colnago CSF-Inox  
7. Giovanni Visconti olasz Farnese Vini - Neri Sottoli 0:00:15
8. Philippe Gilbert belga Omega Pharma Lotto  
9. Carlos Alberto Betancourt Gomez kolumbiai Acqua & Sapone  
10. Riccardo Chiarini olasz Androni Giaocattoli