A két bajnokesélyes még versenyben van

Szerző: shLétrehozva: 2008. augusztus 30. 19:19
Elképesztő száguldás, gyors pályák, izgalmas verseny és búcsú a címvédőtől. Így foglalható össze néhány szóban az országos ralibajnokság 5. futamának első napja. Hatalmas csatát hozott az III. Hell Energy Drink Ózd-rali az élbolyban, a bajnoki címvédő Benik Balázs és a trónkövetelő Spitzmüller Csaba magabiztosan autóztak szombaton. A Ford Focus WRC azonban megadta magát a hetedik gyorsasági szakaszon, így a Benik Balázs, Lukács József páros az élről kényszerült kiállni.


 

A technika ördöge Zagyvaróna és Cered között érte utol Benik Balázst. Hiába ment egyre gyorsabban a címvédő, az autója rakoncátlankodni kezdett, aminek az lett a vége, hogy fel kellett adnia a küzdelmeket, pedig a második körben már csaknem tíz másodperccel vezetett a Ford Focus WRC. Talán kicsit még korai arról beszélni, hogy a bajnoki elsőség elúszott Benikék számára, hiszen vasárnap még a riválisokat is utolérheti valamilyen műszaki probléma, az viszont biztos, hogy ezek után még kiélezettebb verseny várható az élen. A hetedik gyorsasági szakasz egyébként nemcsak nekik lesz kellemetlen emlék: nem sokkal később itt esett ki a Vizin László, Zsíros Gábor egység is műszaki gondok miatt.

Benik Balázs kiválása Spitzmüller Csabának kedvezett leginkább, hiszen a Hell Racing Team számára létkérdés, hogy a kettős szorgosan gyűjtse a pontokat, mert az év végén a dobogó legmagasabb fokára szeretnének felállni. A Spitzmüller Csaba, Kazár Miklós duó ugyanis soha ilyen közel nem állt az abszolút bajnoki címhez, mint ebben az évben. Igaz, a ceredi szakasz a Mitsubishi Lancer WRC-nek sem ízlett, itt egy lassú defektet kapott a miskolci páros. Hiába a defekt, a szombati győzelem „Spiciék” ölébe hullt, így azt gondolhattuk, hogy talán nyugodtabban autózhatnak majd az Ózd-rali utolsó napján. A ralis azonban cáfolta ezt a feltételezést a verseny után.

„Egyáltalán nem lehetünk biztosak a dolgunkban, hiszen Turán Friciék ott lihegnek a nyakunkban és biztosan mindent elkövetnek majd vasárnap, hogy megverjenek minket. Annak örülök, hogy a kezdeti problémák után helyrehoztuk az autónkat, de az bánt, hogy Benik Balázsék kiestek, mert azt gondolom, hogy aki Ózdon nem szerez pontokat, távol kerülhet a bajnoki álmoktól.”

A bajnoki tabellát jelenleg a Turán Frigyes, Benics Kálmán kettős vezeti négy ponttal a miskolci páros előtt. Turánék többször is panaszkodtak a szombati gyorsok után, különösen a vegyes keverékű gumival akadtak gondjaik, amelyek a nagy melegben szinte beleragadtak az aszfaltba. A harmadik körben azonban nagyon megemberelték magukat a Peugeot 307 WRC-vel, és Zabarnál, illetve Hangonynál remekül szerepeltek.

„Nem is tudtam, hogy van abszolút legjobb időnk” – mondta nevetve Turán Frigyes, amikor az esti sajtótájékoztatón újságíróktól tudta meg a pontos időeredményeket. A versenyző megígérte, hogy vasárnap mindent elkövetnek a győzelemért, mert véleménye szerint nem ledolgozhatatlan Spitzmüller előnye.

Vasárnap korán ébred a mezőny, ugyanis hét óra előtt néhány perccel elrajtolnak az autók, hogy ismét kilenc gyorsasági szakasszal birkózzanak meg.