Super Bowl: teljesül-e az arizonai álom?

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 1. 21:00
Magyar idő szerint hétfő hajnalban új világbajnokot avatnak a tengerentúli amerikai futball-ligában (NFL). A 2008-2009-es kiírást lezáró mérkőzésen, a Super Bowlon a Pittsburgh Steelers és az Arizona Cardinals csapatai lépnek pályára. Most felidézzük a két csapat Tampa Baybe vezető rögös útjának főbb állomásait.


 

Elérkezett a nagy nap az Egyesült Államokban. Amikor megáll az élet, amikor minden lakásban egy műsort néznek, amikor az embereket csak egy kérdés foglalkoztatja: melyik csapat ül fel az NFL trónjára, azaz ki nyeri meg Super Bowlt?

 

Magyar idő szerint vasárnap pontban éjfélkor a Tampa Bay Buccaneers arénájában - a Raymond James Stadiumban - egymásnak feszül Amerika két legkeményebb csapata: a Pittsburgh Steelers és az Arizona Cardinals a Vince Lombardi kupáért és az ezzel járó világbajnoki címért.

 

Az idei kiírás talán minden idők legfordulatosabb idénye volt. Néhány eseményt idéznénk fel: az idei 12. fordulóban hullott a legtöbb pont, a Miami Dolphins a tavalyi 1-15-ös mérlegét 11-5-ösre módosította, az Atlanta Falcons újonc edzővel és irányítóval szintén 11-5-ös mérleget ért el, a Baltimore újonc edzője és irányítója pedig a főcsoportdöntőig menetelt. Letartóztatták a tavalyi Super Bowlt eldöntő játékost, Plaxico Burresst, Tom Brady, a New England Patriots klasszis irányítója pedig a már negyedik fordulóban olyan sérülést szedett össze, ami az év végéig távol tartotta a pályától.

 

 

Ebből a végtelenül izgalmas káoszból két csapat emelkedett ki a rájátszásban: a Pittsbrugh Steelers és az Arizona Cardinals.

 

A szakértők szerint esélyesebb Vasemberek egyetlen nagy hiányzóval számolhatnak a Super Bowlon: Hines Warddal. Az elkapó, aki a Pittsburgh legutóbbi, 2006-os Super Bowl-győzelméhez segítette, sőt, a legértékesebb játékosnak is megválasztották, térdproblémái szinte biztos, hogy nem lép pályára.

 

Mindez nagyban befolyásolhatja a Steelers játékválasztását. Helyettese, Limas Sweed a Baltimore Ravens elleni főcsoportdöntőn szélsőségesen játszott: ugyan megakadályozta, hogy egy rossz passzból labdát veszítsenek, de ezen kívül alig tudott valamirevaló elkapást produkálni.

 

Ami reményt jelenthet a sárga-feketék számára, hogy bűnrossz az Arizona Cardinals futójáték elleni védekezése. Azonban a Steelers, bár a legjobb védelemmel rendelkezik a ligában, passzjátékkal sebezhető. Ennek pedig nagymestere sivatagi ellenfél veteránja Kurt Warner. A 35 éves irányítónak két remek formában lévő célpontja is van: Anquan Boldin, aki az alapszakaszban villogott és Larry Fitzgerald, aki pedig a rájátszásban nyújtott kimagasló teljesítményt. Ők ketten oroszlánrészt vállaltak a Cardinals eddigi menetelésében.

 

Végezetül egy baljós adat az arizóniaiak számára: amellett, hogy nem jutottak be soha még a Super Bowl döntőjébe, az általuk képviselt NFC-csapatok sem szerepeltek eddig jól: az elmúlt tíz évben csak kétszer nyertek ebből a főcsoportból, míg az AFC-ből nyolcszor is.

 

A kezdőrúgásig pedig tekintsék meg korábbi anyagainkat:

 

 

 

 

 

 

AZ IDEI SZEZON LEGJOBB JÁTÉKAI!

"$$fhvideo:67728$$"

 

ÚT A DÖNTŐIG:
ARIZONA CARDINALS

A Cardinals gyenge csoportjának köszönheti, hogy egyáltalán megérte a rájátszást, hiszen a továbbjutók között leggyengébb, 9-7-es alapszakaszbeli mutatója ellenére elsőként(!) jutott a kieséses szakaszba. Persze, kellett ehhez a riválosok – főleg a San Francisco 49ers – gyenge teljesítménye is.
Több edző, játékos és szurkoló úgy tekintett rájuk, mint a „rút kis kacsára”, akinek semmi keresnivalója a nagyok között. Mindenki azt várta, hogy a rájátszás első mérkőzésén, a nagyszerű formában lévő Atlanta ellen már távozzon is a csapat. Ekkor kezdődött azonban a meglepő menetelés. A Cardinals először 30-24-gyel búcsúztatta hazai közönség előtt a Falconst, majd az NFC-főcsoport egyik legjobb csapatát, a Carolina Pantherst 33-13-re mosták le. Ezután a főcsoportdöntőn, a Donovan McNabb fémjelezte Philadelphia Eagles fölött is diadalmaskodni tudtak Warnerék, így óriási meglepetésre a Super Bowl döntőjében találták magukat.

A szerencse nem kis faktort játszott a Cardinals sikereiben. A rájátszás során ugyanis kifogták a legrosszabb formában lévő irányítókat. Matt Ryan, az Atlanta Falcons újonca kettő, Jake Delhomme a Panthersből öt (!), míg Donovan McNabb egy labdaeladással járult hozzá a Cardinals győzelméhez.
PITTSBURGH STEELERS
A Steelers ezzel szemben egy igen komoly csoportriválissal, a Baltimore Ravens-szel lett megáldva. A két páros örökrangadóját mind a három alkalommal megnyerték a sárga-feketék, akik 13-2-es mérleggel pihentek rá a rájátszás második körére. A San Diegot játszi könnyedséggel intézték el, így magabiztosan állhattak a főcsoportdöntő elébe, ahol a régi ismerős, ismét a Ravens állt a pálya másik oldalán.

A rangadó elmaradt, hiszen a Pittsburgh gyakorlatilag lenullázta ellenfelét, amelynek esélye sem volt a liga legjobb védelme ellen. Ezek után meglepetés lenne, ha vasárnap nem a Steelers nyerne.

 

A vasárnap esti döntővel lezárul a 2008-2009-es NFL-szezon. Jövő héten azonban még pályára lépnek az alapszakasz legjobbjai, hogy egy könnyed hawaii gálán (Pro Bowl) megvillantsák tudásukat - amiről természetesen a SportHíradó.hu is beszámol.