Obama megreformálná az egyetemi focit

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 4. 10:13
Barack Obama úgy véli, az egyetemi labdarúgás szabályrendszerét a profi futballéhoz kellene igazítani, és kiiktatná a számítógépet a sorsolási rendszerből. A demokrata politikus választásokra készülő ellenfelét, a republikánus John McCaint rendkívül dühíti, hogy szinte nem telik el hét doppingbotrány nélkül, és minél előbb tisztára mosná a professzionális sport nevét, még mielőtt túl késő lenne.


 

A választás előestéjén az egyik legnagyobb kereskedelmi csatornán, az ESPN-en megkérdezték a szokásos hétfő esti futball szünetében a két elnökjelöltet, mit és hogyan változtatnának meg a sportban, amennyiben az amerikai választópolgárok bizalmat szavaznának nekik a keddi voksoláson.

Barack Obama, a választások demokrata esélyese mindenekelőtt az amatőr labdarúgást reformálná meg, és a profi futballhoz hasonló szabályrendszert vezetne be. A politikus szerint mielőbb változtatni kell azon a gyakorlaton, hogy a számítógépes sorsolás ilyen meghatározó szerepet játsszon, és rájátszásban kellene dönteni a bajnoki címről.

„Elegem van a komputervezérelt lebonyolítási rendszerből, a play-off bevezetésével mindenki csak jól járna. Annak a nyolc csapatnak, amelyek az élen végeznek az alapszakaszban, egymás között kellene dűlőre vinniük a bajnoki cím sorsát. Ez így lenne egészséges.”

Ellenfele, a közvélemény-kutatások szerint néhány százalékpontos hátrányban lévő republikánus John McCain minden erejével azon lenne, hogy felszámolja a doppingot, úgy véli ugyanis, hogy az államnak kötelessége megvédenie becsületesen, tiszta eszközökkel küzdő versenyzőit.

„Egyre inkább kezdenek elharapózni a visszaélések, és ha nem teszünk sürgősen valamit, a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak. Jelen pillanatban is azon dolgozik több szakember egy laboratóriumban, hogy olyan szereket fejlesszenek ki, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint nem mutathatóak ki. Ez az állapot tarthatatlan, a magukat becsületesen megméretők jogosulatlan hátrányba kerülnek a csalókkal szemben, az államnak fel kell lépnie ilyen helyzetben.”

Arra a kérdésre, miszerint melyik volt a leghasznosabb tanács sportpályafutásuk során, Obama a következő választ adta: „A kosárlabdaedzőm szavai még mindig a fülemben csengenek: Ez nem egyéni-, hanem csapatsport. Ennek a rövid, tömör útmutatásnak azóta is hasznát veszem a politikai életben.”

McCain az egyetemi tanárára emlékszik legszívesebben: „Rendkívüli módon tisztelem őt mind a mai napig. Arra tanított, hogy mindig úgy cselekedjek, hogy annak mások is hasznát lássák, még akkor is, ha arról nincsen tudomásuk. Ezeket a szavakat mindenkinek a figyelmébe ajánlom.”