Újra megkoronázták a királyt

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 25. 11:30
Az idén másodszor ünnepelhetett Londonban Roger Federer: a 28 éves szupersztár előbb júliusban, Wimbledonban győzött hatodszor és döntötte meg Pete Sampras 14 egyéni Grand Slam csúcsát, majd kedd este a második mérkőzését is megnyerte (Andy Murrayt verte 3:6, 6:3, 6:1-re) az O2 arénában, a szezonzáró ATP World Tour döntőn és ezzel hivatalosan is ő lett a 2009-es szezon világbajnoka. A svájci ötödször zár a ranglista élén, amivel utolérte Jimmy Connorst és megközelítette a hatszoros világelső Samprast. Federernek lehet még egy harmadik nagy dobása a héten az angol fővárosban: megnyerheti a Mesterek tornáját.


Tizedszer találkozott a skót és a svájci (hatszor Murray volt a jobb) és az egyik legemlékezetesebb csatájukat tavaly Shanghaiban vívták a szezonzárón. Akkor a fiatal brit örülhetett a több mint három órás csata végén (4:6, 7:6, 7:5). A vasárnapi teljesítmények és a hazai pálya alapján most is ő tűnt az esélyesebbnek, de Federer nem véletlenül a legnagyobb. Igaz, az első szettet most is elvesztette, mint két napja Verdasco ellen, de a folytatásban ellenállhatatlan volt.

„A két nyert játszmás meccsek mindig kemények, különösen, ha a legjobbak játszanak egymás ellen. Aki egyszer elkapja a ritmust, könnyen szárnyakat kap. A másiknak nagyon óvatosnak kell lennie. Ezért is annyira kritikus a játszma eleje. Természetesen voltak fenntartásaim a meccs előtt azzal kapcsolatban, hogy nyerhetek-e, mert korábban sokszor kaptam ki tőle két nyert játszmás találkozókon. Nagyszerű érzés, hogy sikerült, de ennél is fontosabb, hogy megvan a világelsőség. Ezen az estén inkább ezt kell ünnepelni, mint Andy legyőzését”- mondta boldogan Roger Federer, aki még nem jutott tovább a csoportból az elődöntőbe.

A svájcinak ugyan két győzelme van, de ha csütörtökön kikap del Potrotól és Murray megveri Verdascot, akkor alakuhatnak úgy az eredmények, hogy az argentin és a skót kerül a szombati elődöntőbe. Sőt, az is előfordulhat, hogy a két kör után nyeretlen Verdasco jut tovább, igaz akkor Federerrel. Szóval egyelőre túl sok variáció lehetséges, de a világelső már megvan.

„Őszintén megmondom, ez volt az egyik nagy célom az idei szezonra. És ez az egyik legnagyobb eredményem, amit elértem. Az sem akármi, ami a pályán kívül történt velem az idén. Megnősültem, megszülettek az ikreim. Ezzel együtt döntőt játszottam mind a négy Grand Slamen. A siker kulcsa, hogy nagyszerűen ment a tenisz a fontos pillanatokban és az egész szezonban egészséges maradtam. Azok után, hogy a 2008-as szezon elég rosszul alakult, káprázatos, hogy újra tudtam dominálni, miközben a verseny egyre nagyobb a teniszben. Úgy gondolom, ez csodálatos teljesítmény”- nyilatkozott elégedetten a teniszfenomén.

ATP WORLD TOUR, DÖNTŐ:
A csoport, 2. forduló:
Federer (svájci)–Murray (brit) 3:6, 6:3, 6:1
Del Potro (argentin)–Verdasco (spanyol) 6:4, 3:6, 7:6 (7–1)
A szerdai program:
Djokovics-Söderling 15:15
Nadal-Davigyenko 21:45