Szenzáció: Arn Gréta legyőzte Sarapovát

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 6. 09:02
Megszületett a 2011-es teniszszezon első igazi magyar bravúrja: a világranglista 88. helyén álló Arn Gréta két szettben, 6:2, 7:5-re legyőzte a korábbi világelső Marija Sarapovát a 220 ezer dollár összdíjazású aucklandi verseny negyeddöntőjében. A magyar játékos következő ellenfele a német Julia Görges lesz.


 

AUCKLAND (220 EZER DOLLÁR), NEGYEDDÖNTŐ:
Arn Gréta-Marija Sarapova (orosz, 1.) 6:2, 7:5

Sarapova korábban kétszer találkozott magyar teniszezővel, mindkét alkalommal győzött. A 2003-as tokiói verseny döntőjében 2:6, 6:2, 7:6-ra múlta felül Kapros Anikót, majd egy évvel később Berlinben Mandula Petra 4:5-ös állásnál sérülés miatt feladta a találkozót.

Most viszont nem volt "kegyelem", Arn Gréta hatalmas meglepetést okozott az új teniszszezonban! 

A tapasztalt magyar teniszező már a találkozó első játékában elnyerte ellenfele adogatását, sokkal nyugodtabb volt, mint a korábbi világelső. A folytatás is álomszerűen alakult, Arn 5:1-re elhúzott. Persze láttunk már olyan „csodát”, hogy valaki ilyen előnyt is hagyott elolvadni, de szerencsére Aucklandben ez elmaradt.

Arn is sikeresen alkalmazta az orosz szépség elleni sokszor sikeres taktikát, nem törekedett gyors nyerőpontokra, hanem a biztonságot tartotta szem előtt. Sarapova ugyanis hajlamos a kockáztatásra, ebben pedig sok a hibalehetőség. Ezúttal is „bejött” az utóbbi, így 6:2-vel zárult a nyitó felvonás.

Az aucklandi verseny első számú kiemeltje a folytatásra sem táltosodott meg, Arn pedig szerencsére nem tette meg azt a szívességet, hogy lerontsa saját játékát. A 31 éves magyar teniszező a második szettet is brékkel kezdte, de azt gyorsan elbukta. Sőt! A korábbi világelső 4:2-re elhúzott, de ezt sem volt elég az egyenlítéshez, a döntő játszma kiharcolásához.

Arn Gréta ugyanis ritmust váltott, 4:4-nél egyenlített, majd lendületben maradt és 5:5-nél ismét elnyerte Sarapova adogatását. Utána pedig hozta sajátját, így boldogan ünnepelhette pályafutása egyik, ha nem a legnagyobb bravúrját.

„Úgy érkeztem a versenyre, hogy előtte harmadik voltam a kvalifikációs listán. Néhány visszalépés miatt végül azonnal főtáblás lettem, ezért is vagyok nagyon boldog, hogy bejutottam az elődöntőbe – nyilatkozta Arn a WTA Tour honlapján. – Egészen az utolsó játékig nyugodt maradtam. Akkor kezdtem azon gondolkodni, Uramisten, legyőzhetem Marija Sarapovát."

Az orosz klasszis nem keresett kifogásokat a negyeddöntő után.

„Mindig szenzáció, ha legyőznek. Akár első, akár huszadik vagyok a világranglistán. Arn Gréta nagyszerűen játszott, megérdemelten nyert” – mondta a korábbi világelső.

A magyar játékos pályafutása során először múlt felül top20-as teniszezőt, korábban tizenöt vereség szerepelt a mérlegében.