Szávay Ági most legyőzheti Szafinát

Szerző: shLétrehozva: 2010. április 25. 17:47
Gyorsan teljesülhet Szávay Ági vágya. A 2010-es WTA Touron eddig 14 meccset (22-ből) nyert magyar teniszező szeretne minél előbb újra a legjobbak közé tartozni és nagy csaták után örülni. Januárban, Sydneyben ugyan jobbnak bizonyult Jelena Jankovicsnál, de ez kevés az igazi áttöréshez. Stuttgartban már a második fordulóban találkozhat egy korábbi ranglistavezetővel, akit vert már és most is elkaphatja.


Szávay Ági Stuttgartban folytatja az idei pontgyűjtést a WTA Touron három hét szünet után. Az első számú magyar teniszező nem változtatott a tavalyi programján, pedig egy éve ilyenkor nem volt edzője. Igaz, Miamiból hazatérve Sávolt Attila irányításával készült több héten át az európai salakos szezonra, de az ígéretesnek indult kapcsolat végül gyorsan megszakadt (a pontos okot ma sem lehet tudni, talán már nem is érdekes).

A 2009-es sorozatban Szávay jól kezdett Stuttgartban: legyőzte a japán Szugijamát (6:3, 2:6, 7:6), majd kikapott a második kiemelt Gyementyjevától (6:7, 1:6). Az idei sorsolása kísértetiesen hasonlít a tavalyira. Az első fordulóban a német Andrea Petkovic verhető ellenfél, de a negyeddöntőbe jutásért a korábbi páros partner, világelső Dinara Szafina vár Szávay Ágira, ha legyőzi a boszniai Tuzlában született 22 éves darmstadti lányt.

A német színekben versenyző 180 cm magas Petkovic (49.) kedvenc versenye a stuttgarti. Korábban kétszer találkozott Szávay Ágival és 2007-ben előbb kemény pályán, majd salakon is a magyar volt a jobb, egyaránt két sima szettben. Persze három év alatt rengeteget változott mindkét játékos. Petkovic 2009-ben a 315. helyről feljött 55-nek, az idén begyűjtötte már Daniela Hantuchova és Flavia Pennetta skalpját is.

Dinara Szafina Reuters

Stuttgartban két másik magyar is indulhatott volna, de Marosi Katalin és Kapros Anikó is elbukott a selejtező első fordulójában. Marosi a párosban még javíthat, akár Szávay ellen is játszhat (az elődöntőben), aki a román Alexandra Dulgheru oldalán indul. A 700.000 dollár összdíjazású, premier kategóriájú Grand Prix első kiemeltje a dán Caroline Wozniacki, aki tavaly Rómában állította meg Szávay Ágit a verseny legelején. Ez persze most azt jelenti, hogy az olasz fővárosban Szávaynak lehetősége lesz plusz pontokat szereznie. Erre egyébként Stuttgartban is van esélye, mert Dinara Szafina a januári Australian Open óta először lép pályára.

Szávay Ági, amíg itthon volt többször nyilatkozott arról, hogy elégedett az idei eddigi eredményeivel, de szeretne újra a top húszba tartozni, sőt az első tíz közé kerülés az igazi célja. Azt is tudja, hogy ehhez le kellene győzni néhány sztárt. Most itt az alkalom, hogy elkezdődjön ez a sorozat. A jó stuttgarti és római szereplés azért is volna fontos, mert utána Madridban és a Roland Garroson a pontok megvédése is nehéz feladat lehet.

A másik top 100-as magyar, Czink Melinda indulhatott volna Stuttgartban, de ő okosan, taktikusan a 220.000 dollár összdíjazású marokkói Grand Prix-t választotta. Így negyedik kiemeltként rajtol és a cseh Renata Voracova ellen mutatkozik be. A január eleje óta nyolc versenyen egyetlen mérkőzést nyert Czink Afrikában kezdheti meg a felzárkózást. A mezőny ismeretében akár az elődöntőig is eljuthat, ha Charleston óta javult a formája. A gond csak az lehet, hogy egy ilyen sorozat alaposan megtépázza a játékos önbizalmát és a gödörből borzasztó nehéz kimászni.


A nőknél ez a hét a Fed-kupáról szólt, sajnos magyar érdekeltség nélkül. Pedig, ha arra gondolunk, hogy a februárban még velünk egy szinten versenyzett szlovének és svédék, akár a világcsoportba is eljuthatnak, ezért is bosszankodhatunk egy kicsit. Az olaszok amúgy már bejutottak a döntőbe, de az ellenfelük kiléte még kérdés, az amerikaiak 1:1-re állnak az oroszokkal.