Simon csak időnként szorongatta Nadalt

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 28. 09:01
A világelső Rafael Nadal szerdán a legjobb négy közé jutásért lépett pályára a hatodik helyen kiemelt Gilles Simon ellen az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az már a kezdés előtt biztos volt, hogy az eredménytől függetlenül megőrzi pozícióját a rangsorban. A spanyolok világklasszisa tavaly már eljutott a legjobb négyig az Australian Openen, ezt idén megismételte, lévén 2 óra 28 perc alatt 6:2, 7:5, 7:5-re győzött sokat rontó riválisával szemben.


AZ AUSTRALIAN OPEN TIZEDIK NAPJÁNAK KÉPGALÉRIÁJA!

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

RAFAEL NADAL-GILLES SIMON 6:2, 7:5, 7:5

HARMADIK JÁTSZMA (57 perc):

7:5 - Nadal végleg szertefoszlatta Simon álmait, pokolian figyelt és keményen támadott. A meccslabdánál out-ot ütött a francia.

Biztos, hogy lesz spanyol döntős Melbourne-ben, mert a világelső ellenfele a négy között a tavalyi Davis Kupa-döntő egyik hőse, Fernando Verdasco lesz.

6:5 - Simon ismét pontatlan volt, így Nadal két bréklabdához jutott. Az elsőt még védte a francia, de a másodiknál a világelső teljesen leszorította riválisát, majd egy gyilkos kereszttenyeressel be is fejezte a labdamenetet.

5:5 - Nadal könnyedén egyenlített, pontot sem veszített.

4:5 - Simon 30-30 után hozta adogatását, még él a remény a fordításra.

4:4 - Nadal bréklabdát hárított, miután Simon sokadszor is pórul járt az elektronikus vonaljelző-rendszer ellenőrzésénél...

3:4 - A francia játékos biztosan, 15-re hozta szerváját, ismét jobbik "énjét" csillogtatja.

3:3 - Simon váratlanul türelmes és pontos volt, míg Nadal többször rontott. A francia teniszező második bréklabdáját egy remek támadás végén értékesítette, védhetetlen lecsapással.

3:2 - Simon most nyugodtan teniszezett, 15-re hozta adogatását. Ellenfele nem is törte magát az újabb brékért.

3:1 - A világelső egyre magabiztosabb, szinte kiszorítja a pályáról a franciát. Mintha Simon is érezné, idén a negyeddöntő lesz számára a végállomás Melbourne-ben...

2:1 - Nadal egyre pontosabb, és erőteljesebb, így jött az újabb brék. Simon rengeteget fut, de eközben sokat is ront, így nem lesz esélye a fordításra.

1:1 - Kiélezett gém, Simon akár előnybe is kerülhetett volna. De a végén Nadal rátett egy lapáttal, elképesztő elütéssel hozta a játékot.

0:1 - Simon ismét a régi, semmire hozta az adogatását.

MÁSODIK JÁTSZMA (58 perc):

7:5 - Simon nyerte az első pontot, de utána már Nadal irányított, simán behúzta a gémet.

Nadal magabiztosan kezdte a második felvonást, de Simon szinte a semmiből "feltámadt" és sokáig úgy tűnt, akár az egyenlítés is összejöhet. A végén azonban a világelső volt a pontosabb és nyugodtabb.

6:5 - Simon három önhibát vétett, 0-30-nál pedig Nadal zseniálisan ütött el. Így ismét a spanyol zseni vezet, egy gémre került a brékkel a 2-0-ás vezetéstől.

5:5 - Nadal 30-0-nál kiengedett, Simon bréklabdához jutott. A világelső azonban egy kőkemény akcióval egyenlített, majd meg is nyerte szerváját. Egyre kiélezettebb a csata.

4:5 - Simon majdnem elszórakozta a gémet, 40-0 után két pontot is elkönnyelműsködött. Utána azonban szépen kijátszotta a következőt, harmadszor is lépéselőnybe került.

4:4 - Folytatódott a tendencia: most Nadal hozta semmire a szerváját.

3:4 - A francia teniszező gond nélkül szerezte vissza az előnyt, pontot sem veszített.

3:3 - Nadal visszatalált a helyes útra, ezúttal 40-0 után behúzta a gémet. Simon nem is igazán "akadékoskodott".

2:3 - Simon feltámadt, semmire hozta adogatását. Először vezet a találkozó során, legalábbis egy szetten belül. Még izgalmas is lehet a folytatás, ha Nadal nem erősít.

2:2 - Az eddigi legérdekesebb játék, pedig simának tűnt. Nadal elment 40-0-ra, de kiengedett, Simon pedig üstökön ragadta szerencséjét. A francia bátran letámadta ellenfelét, második bréklabdáját pedig egy szépen kidolgozott akció végén lecsapással értékesítette.

2:1 - Nadal nem figyelt igazán, Simon semmire hozta adogatójátékát.

2:0 - Simon remek röptéje és egy vératlanul elrontott Nadal-tenyeres után 40-40. Utána ismét a spanyol volt a pontosabb, növelte előnyét.

1:0 - Fordulatos játék, mindkét teniszező "váltogatta" a remek és a rossz ütéseket. Simon még mindig türelmetlen, el is bukta az adogatását. Pedig Nadal sem játszik csúcsformában, csak nyugodtan...

ELSŐ JÁTSZMA (33 perc):

6:2 - Sima játék, Nadal pontos sem veszített.

A világelső stabilan teniszezett, igazából nem is volt nehéz dolga a nyitó felvonásban. Simon ugyanis sokat rontott, csak helyenként tűnt úgy, tagja a top10-nek...

5:2 - Simon 30-0 után átengedte a kezdeményezést Nadalnak, aki élt is a felkínált eséllyel. A spanyol 30-30-ra jött fel, majd elképesztő "szögeket" ütve szétfuttatta riválisát, majd egy éles tenyeressel ért el pontot. A következő labdamenetben rontott a francia, ismét duplabrék a különbség.

4:2 - Váratlan fordulat: Simon türelmesebb lett, azonnal bréklabdához is jutott. A gém utolsó labdamenete egy maratoni hosszúságú alapvonalcsata volt, francia sikerrel.

4:1 - A világelső nyesései és pörgetései egyre jobban "szétszedik" ellenfele játékát, Simon csak egy-egy ütés erejéig találja az ellenszert. Nadal 15-re vette el a francia szerváját, úgy tűnik, perceken belül szettelőnybe kerül.

3:1 - Nadal éles és pontos, remek keresztekkel tartja sakkban ellenfelét. Simon még mindig nem nyert pontot fogadóként.

2:1 - A francia ezúttal már jobban figyelt, nem rontott, így magabiztosan szépített.

2:0 - Három remek adogatás, majd egy jól időzített keresztfonák, Nadal semmire hozta szervajátékát.

1:0 - Simon nagyon sok, hét önhibát vétett, így máris elveszítette adogatását. Nadal keveset kockáztatott, inkább a pontos védekezésre törekedett, eredményesen.

9:50 ó: Simon kezdte az adogatást.

 

ELŐZETES:


Nadal 2004 óta folyamatosan javult Melbourne-ben, mindig egy körrel tovább jutott, mint egy évvel korábban. Öt évvel ezelőtt a harmadik, 2005-ben a negyedik fordulóban búcsúzott. Három évvel ezelőtt nem indult az ausztráliai Grand Slam-tornán, fejlődése azonban nem szakadt meg, 2007-ben már negyed-, míg 2008-ban elődöntős volt. Ha a tendencia folytatódik, akkor idén meg sem áll a fináléig.

A világelső szerdai ellenfele az a Gilles Simon, aki először léphet pályára GS-tornán a nyolc között. A hatodik helyen kiemelt francia teniszező tavaly került a világ élmezőnyébe, olyan bravúroknak is köszönhetően, amelyet ősszel Madridban mutatott be. A Mestersorozat spanyolországi állomásának elődöntőjében 3:6, 7:5, 7:6-ra múlta felül Nadalt, akitől korábban kétszer kikapott. Tavaly a legjobb harminckettő között találkoztak az Australian Openen, a spanyol sztár 7:5, 6:2, 6:3-as sikert aratott.

„Legutóbb még nem a győzelemért járt a fejemben, csak élvezni akartam a mérkőzést, szép pontokat szerettem volna szerezni. Most már más a helyzet: győzni akarok” – mondta a melbourne-i negyeddöntő előtt a franciák éljátékosa.